Hakan Fidan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Nuland ile görüştü

ABD hükümetinden Türkiye'ye F-16 için yeşil ışık yakılmasının ardından ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili ve Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland Türkiye'ye geldi, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştü.

Dünya 29 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Hakan Fidan ve Victoria Nuland. Fotoğraf: Dışişleri Bakanlığı/Twitter

Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından Biden yönetiminden de Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satışına yeşil ışık yakıldı. Son gelişmeler üzerine ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili ve Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland Türkiye’ye geldi, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile de görüştü.

Diplomatik kaynakların aktardığına göre Nuland Türkiye-ABD stratejik işbirliği mekanizması kapsamında Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar’ın davetlisi. Bu mekanizma kapsamında Türkiye-ABD ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulması planlanıyor.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız da X’ten yaptığı paylaşımda Nuland ile Orta Doğu ve Afrika’daki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

ABD’de F-16’lar için süreç başladı

ABD Başkanı Joe Biden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliğini imzalayarak Resmi Gazete’de yayınlatmasının ardından Türkiye’ye 23 milyar dolarlık 40 adet F-16 savaş uçağı ve 79 modernizasyon takımı göndermek için kongreye bildirimde bulundu. Buna göre kongre 15 gün içinde itirazda bulunmazsa satış onaylanmış olacak. Bildirime karşı çıkabilecek Yunan lobisinin gönünü hoş tutmak için Yunanistan’a da 8.6 milyar dolar değerinde 40 adet F-35 satışına izin verildi.  Aslında Türkiye de ABD’nin F-35 programındaydı, Rusya’dan S-400 alınmasının ardından programdan çıkarılmıştı.

Nuland kimdir?

Bush yönetiminde 2005-2008 yılları arasında ABD’nin NATO büyükelçisi olarak görev yapan Nuland NATO’nun doğuya doğru genişlemesi için yoğun faaliyet yürüttü. 2011’de Dışişleri Sözcülüğü, 2013’ten 2017’ye kadar ise Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılığı yaptı. Bu süre zarfında Ukrayna’daki 2014 Meydan Darbesi’nin başarıya ulaştırılmasında rol oynadı.

Nuland Amerikan kongresinde 21 Temmuz 2021’de düzenlenen Türkiye oturumunda Kıbrıs ve Karabağ savaşı konusunda Türkiye karşıtı mesajlar vermişti. Oturum sırasında Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma sistemini satın almasına ve konuşlandırmasına sert şekilde karşı çıktıklarını söyleyen Nuland Rusya’dan yapılacak yeni büyük silah satın alımına karşı yeni CAATSA yaptırımı tehdidinde bulunmuştu.

Dönemin ABD Başkanı Donald Trump Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemi almasının ardından CAATSA kapsamında yaptırım uygulamasına karar vermişti. Bu kapsamda Savunma Sanayii Başkanlığı gibi bazı kurumlar ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir yaptırım listesine alınmıştı.

ABD Türkiye'ye F-16, Yunanistan'a F-35 satıyorABD Türkiye’ye F-16, Yunanistan’a F-35 satıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.