Haniye: Gazze ve Batı Şeria’da birlik hükümetine açığız

Gazze'yi yöneten Hamas'ın liderlerinden Haniye Filistin ulusal birlik hükümeti kurulmasına olumlu yaklaştıklarını açıkladı.

Dünya 3 Ocak 2024
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Hamas lideri İsmail Haniye.

Filistinli örgütler ve İsrail arasında 22 binden fazla kişinin ölümüne neden olan savaş Lübnan’daki saldırıyla yayılma sinyali verdi. Savaşın yayılmasına yönelik endişelerin iyiden iyiye arttığı bu gelişme sonrasında gözler arabulucu Mısır ve Katar’a çevrilirken Hamas siyasi büro başkanı İsmail Haniye’den açıklama geldi.

Savaştan sonra Gazze’nin geleceğine yönelik tartışmalara cevap veren Haniye ulusal birlik hükümeti kurulması fikrine açık olduklarını söyledi. Haniye açıklamasında Batı Şeria ve Gazze’yi birlikte yönetecek hükümet fikrini dile getirdi; ancak İsrail’in Gazze’de Filistin yönetimi istemediği de ayyuka çıkmıştı.

Haniye açıklamayı Mısır’ın başkenti Kahire’ye yaptığı ziyaretten sonra Hamas’a bağlı El-Aksa televizyonunda yaptı. Haniye, Hamas’ın Filistinli ve diğer Arap tarafların Filistin’in iç durumuyla ilgili birçok girişimi olduğuna dikkati çekerek şunları söyledi: “Batı Şeria ve Gazze Şeridi için ulusal bir hükümet üzerinde anlaşmaya varmanın yanı sıra, demokratik yollarla Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) çerçevesinde ulusal yapıyı yeniden inşa etmek için tüm ulusal bileşenlere açık olduğumuzu teyit ettik. Polis ve güvenlik hizmetleri şu anda çalışıyor ve hükümet kurumları savaş ve saldırıların gölgesinde mevcut imkanlarla elinden gelenin en iyisini yapıyor” dedi.

‘Filistin Direniş örgütlerinin olmadığı bir senaryo kabul edilemez’

Haniye, Hamas ve diğer Filistin direniş örgütleri olmaksızın Filistin meselesinde yeni bir düzenlemenin kabul edilemeyeceğine dikkati çekerek “Aralarında Hamas’ın da bulunduğu Filistinli gruplar, birçok kez, sözde ‘Gazze’nin geleceği’ için tüm çözüm ve senaryoları reddederek, Filistin iç yapısının yeniden düzenlenmesi ve bir ulusal birlik hükümetinin kurulması çağrısında bulundu” dedi.

Görüşmeler durduruldu

Mısır ve Katar’ın Gazze Şeridi’nde ateşkes konusunda Hamas’a bir girişim ve teklifler sunduğunu belirten Haniye bunlara olumlu yaklaştığını vurguladı. Fakat örgüt İsrail’in dün akşam Lübnan’da Hamas liderlerinden Salih el-Aruri’yi suikastla öldürmesinin ardından esir takası ve ateşkes görüşmelerini durdurdu.

Lübnan’daki saldırı ardından Hamas’ın yaptığı yazılı açıklamada “Siyonist işgalcilerin Filistin içinde ve dışında liderlerimize ve sembol isimlere yönelik gerçekleştirdiği korkakça suikastlar halkımızın iradesini ve kararlılığını kırmayı başaramayacak, cesur direnişimizi engelleyemeyecek” denmişti. Katar’ın başkenti Doha’da bulunan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye de suikastın ardından kamera karşısına geçip “Aruri’nin öldürülmesi bir terör eylemidir. Bu alçakça bir suikast, vahşi bir saldırganlık ve işgal güçlerinin (İsrail) halkımıza karşı yürüttüğü vahşeti bir kez daha ortaya koyan apaçık bir suçtur” demişti. İsrail suikastında yedi Hamas üyesinin öldürüldüğünü söyleyen Haniye, hayatını kaybeden diğer üyelerin Kassam Tugayları komutanları Samir Findi ve Azzam El Akra ile Hamas üyeleri Mahmud Zeki Şahin, Muhammed Başaşa, Muhammed El Rayes ve Muhammed Hamud olduğunu açıkladı.

Haniye “Bu aynı zamanda Lübnan’ın egemenliğinin de ihlalidir ve İsrail’in halkımıza ve ulusumuza yönelik saldırganlığının kapsamının genişletildiği anlamına gelmektedir. (Lübnan’a) her türlü yansımadan İsrail sorumludur” diye de ekledi.

Hamas’ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri ve beraberindeki 6 kişi, İsrail’in insansız hava aracı ile düzenlediği saldırıda Beyrut’ta Hizbullah’ın kalesi olarak tabir edilen “Dahiye”de öldürülmüştü.

İsrail Lübnan’ı tehdit etmişti

İsrail çarşamba günü Gazze Şeridi’nde hem havadan hem de denizden saldırılarına devam ederken savaş kabinesinde görev alan Benny Gantz savaşın ikinci bir cepheye taşınabileceği tehdidini savurmuştu, bu cephenin de Lübnan sınırında Lübnan Hizbullahı’na açılacağı sinyalini vermişti.

Gantz Lübnan Hizbullahı ile diplomatik çözüm şansının hızla tükendiğini söyledi. Gantz “İsrail’in kuzey sınırındaki durumun değişmesi şart. Diplomatik çözüm için zaman tükeniyor, eğer dünya ve Lübnan hükümeti, İsrail’in kuzey sakinlerine ateş açılmasının önüne geçmek ve Hizbullah’ı sınırdan uzaklaştırmak için harekete geçmezse bunu İsrail ordusu bizzat yapacak” demişti.

İsrail'den gözdağı: Lübnan ile diplomatik çözüm şansı hızla tükeniyorİsrail’den gözdağı: Lübnan ile diplomatik çözüm şansı hızla tükeniyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.