Hamas’ın Tel Aviv saldırısına İsrail’den katliamla yanıt: BM’nin çadır kentini ateşe verdiler

Hamas İsrail'in ticari merkezi Tel Aviv'e sekiz roket fırlattı. Roketlerin çoğu havada durduruldu. İsrail'in saldırıya karşılığı katliam oldu, en az 45 kişi hayatını kaybetti.

Dünya 27 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
İsrail savaş uçakları, Refah ilinin kuzeybatısında yerinden edilmiş Filistinlilerin kaldığı çadır kampı bombaladı. Saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu onlarca Filistinli hayatını kaybetti. / Fotoğraf: AA

İsrail Gazze’de Hamas’ın “son kalesi” olarak nitelediği Refah’ta saldırılarını yoğunlaştırırken örgüt dört ay sonra ilk kez İsrail’in ticari merkezi Tel Aviv’i roket yağmuruna tuttu. Kentte aylar sonra ilk kez hava saldırısı sirenleri çaldı. İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre Hamas’ın saldırısı Refah’tan geldi. Roketlerin çoğu havada imha edilse de iki kadının sığınağa giderken hafif yaralandığı belirtildi. Ben Gurion Havaalanı’nda da uçuşların bazıları ertelendi ya da iptal edildi. Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları Telegram’dan yaptıkları açıklamada roketlerin “Siyonistlerin sivilleri hedef aldığı katliamlara yanıt” olarak fırlatıldığı belirtildi.

Hamas’ın saldırısından saatler sonra İsrail Refah’ı ağır bombardımana tuttu. En az 45 Filistinli hayatını kaybetti. Saldırıdan sosyal medyaya yansıyan görüntülerde ağır yıkımın olduğu görüldü. İsrail ordusu bombardımanın Hamas’ın üst düzey yetkililerinin olduğu yeri vurduğunu söyledi. Ancak İsrail’in bombaladığı yer BM’nin Filistinli mültecilere yardım ajansı olan UNRWA’ydı. Filistin Kızılayı saldırıda hedef alınan bölgenin, İsrail ordusunun ay başında tahliye edilmesini söylediği yerleri kapsamadığını ve sivillerin olduğunu söyledi. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kızılay ölü sayılarının artabileceğini söylüyor.

İsrail’in çadır kente saldırısından kurtulanlardan biri El Cezire’ye, “Bölgeye saldırı düzenlendiği sırada yürürken telefona bakıyordum. Ne olduğunu anlamadım. Aileme ne olduğunu bilmiyorum. Annem yanımdaydı, kardeşim kampta yaralı haldeydi. Yere düştüm, bacağım yarılmıştı” diye anlattı. Hayatta kalanlardan bir başkası ise hava saldırının bütün bir yerleşim yerini ateşe verdiğini söyleyerek, “İnsanları diri diri yaktılar” dedi.

Hamas İsrail’in Refah saldırısından sonra, “Bu akşam işgal ordusunun yerinden edilen halkın çadırlarına gerçekleştirdiği korkunç Siyonist katliamın ışığında Batı Şeria, Kudüs, işgal altındaki topraklarda ve yurtdışındaki halkımızı ayaklanıp Siyonist katliama karşı öfkeyle yürümeye çağırıyoruz” dedi.

Refah’taki çadır kente yapılan saldırıya tepki gösteren Filistinli yazar ve aktivist Kalim Hava, “İsrail ve ABD’ye kırmızı çizgi uygulanmamasına” tepki gösterdi. ABD’nin Detroit kentinde Filistin konferansında El Cezire’ye konuşan Hava, “Toplu mezarlar yaratmak için sivil asker ayrımı gözetmeden saldırıyorlar. 2 milyon insanı kuşatma altına alabilecek güce sahipler. Kırmızı çizgi diye bir şey kalmadı. Sadece Filistin halkının sahadaki direnişi ve bizim emperyalist merkezdeki mücadelemiz devam etmekte olan bu soykırımı sona erdirecek” dedi.

Hükümetten Refah’a saldırma sesleri yükseldi

İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben Gvir Tel Aviv saldırısına karşı sosyal medya hesabından “Refah’a! Tüm gücümüzle!” diye yazdı. Savaş kabinesi üyesi ve savaşın başından beri İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun politikalarına sık sık itiraz eden Benny Gantz ise “Bugün Refah’tan gelen yaylım ateşi İsrail ordusunun Hamas neredeyse orada harekete geçmesi gerektiğinin kanıtıdır” dedi.

İsrailli siyasi analist Akina Eldar El Cezire’ye Hamas’ın İsrail’e saldırılarının Netanyahu’yu “mağduru oynamaya” teşvik edeceğini söylüyor. Eldar, Refah’taki işgalin durdurulması için Uluslararası Adalet Divanı’ndan gelen uyarıya karşılık Netanyahu’nun bu saldırıları örnek gösterebileceğini belirtti.

Ordu bu ayın başlarında tanklarla Refah’a girdi. Savaşın başından beri yardımların geçtiği Refah sınır kapısının kontrolü tamamen İsrail’in eline geçerken bir milyona yakın kişi Refah’ı terk etmek zorunda kaldı. Bu sırada Hamas’ın saldırıları da İsrail’in “Kontrolümüz altında” dediği kuzey bölgesinde artmaya başladı. Bu da İsrail’in iddia ettiği gibi bir kontrol durumunun olmadığı sonucunu gözler önüne serdi.

Netanyahu hükümeti savaşın bitme şartı olarak Hamas’ın yok edilmesi gerektiğini öne sürüyor. Ancak saldırılarda çoğunlukla sivil kadın ve çocuklar öldürülüyor. Hamas’ın tamamen yok edilmesinin saldırı yoluyla mümkün olmayacağını Gantz bile Netanyahu’ya verdiği ültimatomda belli etti.

Saldırıya tepkiler

UNRWA’dan yapılan açıklamada İsrail ordusunun 26 Mayıs Pazar akşamı Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin kampını bombalamasının dehşet verici olduğu belirtildi. Refah’taki saldırıda kadın ve çocukların da olduğu çok sayıda kişinin öldüğüne dair haberler bulunduğu aktarılan açıklamada, “Gazze yeryüzündeki cehennemidir. Dün geceye ait görüntüler de bunun bir başka kanıtı” dendi.

Gazze’de güvenli yer kalmadığına, kimsenin güvende olmadığına ve bölgedeki UNRWA çalışanlarıyla iletişim hatlarının bulunmadığına işaret edilen açıklamada “(UNRWA çalışanlarının) Bulundukları konumu teyit edemiyoruz, onların ve bölgeye sığınan yerinden edilmiş tüm insanların iyi durumda olup olmadıkları konusunda çok endişeliyiz” ifadelerine yer verildi.

İsrail ve Hamas arasında yürütülen ateşkes ve rehine takası anlaşması müzakerelerinde Mısır’la birlikte arabuluculuk yapan Katar’dan da dün yaşanan saldırıya ilişkin açıklama yapıldı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, saldırı şiddetle kınandı. İsrail’in UAD’nin kararlarına uyarak Refah bölgesine yönelik askeri saldırılarını durdurması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, Refah’ta sivillere yönelik soykırım suçu işlenmeden önce uluslararası toplumun acil harekete geçmesi ve sivillerin korunması istendi.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde korkunç savaş suçlarını sürdürdüğü ve bunların en sonuncusunun da dün Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarına düzenlenen saldırıyla gerçekleştirildiği belirtildi. İsrail’in söz konusu saldırılarıyla hem UAD kararlarına hem de uluslararası insancıl hukuka açıkça meydan okuduğuna işaret edilen açıklamada, “Ürdün Krallığı, bu eylem ve suçları mutlak anlamda kınıyor” ifadelerine yer verildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron X hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail’in saldırısı karşısında ‘öfke içinde olduğunu’ söyledi. Macron paylaşımında “Bu operasyonlar durmalı. Refah’ta Filistinliler için hiçbir güvenli alan yok” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada UAD kararlarının bağlayıcı olduğunu ve uygulanması gerektiğini vurgulayarak “Uluslararası hukuk, uluslararası insancıl hukuk herkes için geçerlidir. Bu İsrail’in savaş yapma şekli için de geçerlidir” diye konuştu. Ortadoğu’daki acıların devam edemeyeceğini vurgulayan Baerbock, Gazze’de çatışmalara insani ara verilmesi için her şeyi yapacaklarını kaydetti.

Ateşkes müzakereleri yeniden başlayacak mı?

Refah işgali ayrıca ateşkes müzakerelerinin durmasına neden olmuştu. Son iddiada Mısır’ın Hamas’a götürdüğü teklif üzerinde oynama yaptığı iddia edilmiş, Mısırlı yetkililer arabuluculuklarının sorgulanmasına tepki göstererek aradan çekilme tehdidinde bulunmuştu.

New York Times’in üç yetkiliye dayandırdığı haberine göre önümüzdeki hafta İsrail ile Hamas arasındaki müzakerelerin yeniden başlaması planlanıyor. Yetkililere göre İsrail’in dış istihbarat teşkilatı Mossad’ın yöneticisi David Barnea, CIA Başkanı Wiliam Burns ve Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman El Sani arasında hafta sonu Paris’te ön görüşmeler yapıldı.

Diplomatlar Gazze’ye savaş sonrasında ne olacağı, İsrail ile Suudi Arabistan normalleşmesi için yapılan görüşmeler gibi konularda bir adım atılabilmesi için öncelikle ateşkesin sağlanması gerektiğini belirtiyor.

İsrail çağrılara kulak asmıyor: Gazze yine yangın yeriİsrail çağrılara kulak asmıyor: Gazze yine yangın yeri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.