Hamas esir tutuyordu, İsrail hükümeti doğruladı: 23 yaşındaki Shani Louk öldü

İsrail Dışişleri Bakanlığı 23 yaşındaki Almanya ve İsrail vatandaşı Shani Louk'un öldüğünü duyurdu. Hamas'ın elinde hala iki yüzü aşkın İsrailli rehine bulunuyor. Krizin çözülmesi için rehine aileleri Netanyahu'ya 'esir takası' çözümünü öneriyor.

Dünya 1 Ekim 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

7 Ekim’de Hamas’ın başlattığı Aksa Tufanı operasyonu sırasında Gazze sınırında Supernova müzik festivalinde olan 23 yaşındaki Almanya ve İsrail vatandaşı Shani Louk söz konusu örgüt tarafından esir tutuluyordu. İsrail Dışişleri Bakanlığı, sosyal medya platformu X üzerinden genç kızın öldüğünü duyurdu.

Bakanlık, ”23 yaşındaki Shani Louk’un ölümünün teşhis edildiğini acı duyarak paylaşıyoruz. Hamas teröristleri tarafından kaçırılıp işkenceye uğrayan Louk, korkunç acılar çekti” dedi.

Cesedi henüz bulunamadı

Shani Louk’un cesedi henüz bulunamadı, ancak İsrail ordusu, Gazze şeridinde bulunan bir kafatasından alınan DNA örneğinin Louk’unki ile uyumlu olduğunu duyurdu.

Alman basınına konuşan Louk’un annesi Ricarda Louk bilgiyi doğruladı. Anne Louk, daha önce CNN’e verdiği bir röportajda kızıyla kaçırılmadan önce gerçekleştirdiği son telefon görüşmesini anlatmıştı. ”Arabasına gidiyordu ancak asker kıyafetli kişiler park alanındaydı ve kimse kaçmasın diye festivalcilere ateş ediyorlardı. Onu bu sırada kaçırdılar” demişti.

Festival günü esir alınan kişilerin görüntülendiği bir video sosyal medyada gündem olmuştu. Videoda Shani Louk’un baygın şekilde bir arabaya bindirildiği görülüyordu.

İki yüzden fazla rehine bulunuyor

İsrail Savunma Kuvvetlerinin verilerine göre, 7 Ekim’den bu yana Hamas’ın esir tuttuğu İsrailli sayısı 240.

İsrail ordusu, rehineleri kurtarmak için geçtiğimiz hafta Gazze şeridinin kuzeyinden kara operasyonu başlatmıştı. Hamas ise rehineleri serbest bırakmak için İsrail’de tutuklu olan Filistinli mahkumların salınması koşulunu koydu.

İsrail hükümeti ise “Esirler evlerine dönene kadar Gazze için yakıt yok” derken, Hamas Gazze’ye yönelik bombardıman sürdüğü mühletçe esir konusunu tartışmaya kapalı olacağını söylemeye devam ediyor.

Filistinli hapis mahkumları Kulübü isimli Sivil Toplum Kuruluşuna, İsrail’de tutuklu bulunan Filistinli sayısının 6 bin 630 olduğunu iddia ediyor.

Devam eden askeri kara operasyonu sayesinde rehine tutulan İsrailli kadın bir asker dün serbest kalmıştı. Geçtiğimiz hafta yine dört esir serbest bırakılmıştı. Bunlar Amerikalı bir kadın ve kızı, 85 yaşında İsrailli bir kadın ve 79 yaşındaki arkadaşıydı.

Rehine aileleri, İsrail’in artan saldırıları nedeniyle endişeli. Geçtiğimiz Cumartesi günü İsrail başbakanı Netanyahu ile buluşan aileler, rehine krizinin en ”anlayışlı” şekilde çözülmesi için çağrıda bulundular.

Aileleri temsilen basın açıklaması yapan Meirav Leshem Gonen, ”Başbakan Netanyahu’ya açık bir şekilde rehinelere karşı Filistinli mahkumların takas edilmesine destek verebileceğimizi söyledik” dedi. 

Esir videoları gündem olmuştu

Dün Hamas bağlantılı haber ajansı Shehab, üç İsrailli esirin görüntülendiği bir video yayınlamıştı. Videoda üç kadın esir İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya seslenip İsrail Başbakanına “esir takası” çağrısı yapıyor. Video “El Kassam Tugayları tarafından tutulan bazı Siyonist mahkumlar Netanyahu ve Siyonist hükümete bir mesaj gönderiyor” notuyla paylaşıldı.

Örgüt daha önce de Mia Schem adlı genç bir kadının videosunu yayınlamıştı. Tedavi sırasında kayda alınan Schem “Elimden ağır yaralandım, beni Gazze’ye götürdüler ve üç saat boyunca tedavi ettiler. Benimle ilgileniyorlar, bana iyi davranıyorlar ve ilaçlar veriyorlar. Beni bir an önce evime, ailemin, kardeşlerimin yanına götürün. Lütfen bizi buradan mümkün olduğunca çabuk çıkarın” sözleriyle hafızalarda yer etmişti.

Hamas esir videosu yayınladı, IDF kaçırılan kadın askeri kurtardığını açıkladıHamas esir videosu yayınladı, IDF kaçırılan kadın askeri kurtardığını açıkladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.