Hamas: İsrail’in Lübnan’a saldırısında iki Türk öldürüldü

Hamas, dün Lübnan'ın güneyinde düzenlenen İsrail saldırısında iki Türk'ün öldürüldüğünü açıkladı.

Dünya 23 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

İsrail ve Filistinli örgütler arasında devam eden savaşın gerilimi Lübnan’da da hissedilmeye devam ediyor. Hamas tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Lübnan’a yönelik dünkü saldırısında iki Türk’ün öldürüldüğü belirtildi.

Al Arabiya’da yer alan habere göre Hamas, Lübnan saldırısında öldürülenler arasında üst düzey bir yetkilisinin de dahil olduğu 9 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Açıklamaya göre ölenler arasında iki de Türk var. Bu iki kişinin, içinde beş kişinin bulunduğu bir arabaya düzenlenen saldırıda öldüğü aktarıldı. Sözkonusu saldırının Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen Al Mayadeen TV’nin kadın muhabiri Farah Omar ve kameramanı Rabih Mimari de öldürüldüğü saldırı olduğu belirtildi.

Lübnan’dan dünyaya çağrı

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, uluslararası toplumu ülkesinin güneyinde sivilleri ve gazetecileri hedef alan İsrail saldırılarının durdurulması için Tel Aviv yönetimine baskı kurmaya çağırdı. Lübnan Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Mikati, resmi temaslarda bulunmak üzere Beyrut’a gelen İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ı özel konutunda kabul etti. Mikati görüşmede İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarının durdurulması, kalıcı ateşkes sağlanması ve bölgede sürdürülebilir barışçıl çözüm bulunması için çabaların yoğunlaştırılması gerektiğini vurguladı. Lübnan Başbakanı, “bölgede etkili ülkelerin ve uluslararası toplumun Lübnan’ın güneyinde sivilleri ve gazetecileri hedef alan İsrail saldırılarının durdurulması için Tel Aviv yönetimine baskı kurma” çağrısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan da İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 günlüğüne insani ara verilmesini öngören uzlaşıyı “iyi bir gelişme” olarak değerlendirdi. Abdullahiyan, kalıcı bir ateşkes üzerinde çalışmanın önemini vurguladı.

7 Ekim’den bu yana Lübnan’daki durum

Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonu ardından Lübnan Hizbullahı’nın desteğini açıklamasıyla Lübnan sınırında da çatışmalar başlamıştı. Gazze’yi yerle yeksan eden İsrail 8 Ekim’den bu yana Hizbullahla da çatışıyor.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 79 Hizbullah mensubu öldü. Öte yandan İsrail’in Lübnan’a yönelik 8 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarında 3’ü gazeteci, 3’ü çocuk toplam 20 sivil hayatını kaybetti.

Ateşkes ve esir takası için geri sayım: 10 rehineye karşı 50 Filistinli mahkum bırakılacakAteşkes ve esir takası için geri sayım: 10 rehineye karşı 50 Filistinli mahkum bırakılacak

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.