Hamas lideri Haniye: Ramazan’da cihadın bize zararı olmaz

Ateşkes müzakereleri çıkmaza girerken Hamas Politbüro Başkanı İsmail Haniye "Ramazan ayında cihada gitmenin bize bir zararı olmaz. Ramazan zafer ayıdır" dedi.

Dünya 29 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Hamas Politbüro Başkanı İsmail Haniye / Fotoğraf: AA

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılarda aralarında çok sayıda kadın ve çocukların da olduğu 30 bine yakın Filistinli hayatını kaybetti. Karadan işgal harekatını kentin en güneyine, Refah’a doğru genişleten İsrail yönetimi Hamas’ın elinde bulunan 130’dan fazla İsrailli esirin salıverilmemesi durumunda saldırılarına devam edeceğinin sinyalini veriyor.

Hamas ise bu yıl 10 Mart’ta başlayacak olan Müslümanların kutsal ayı Ramazan’dan umutlu. Hamas Politbüro Başkanı İsmail Haniye İsrail’in Ramazan’da Filistinlilerin Mescid-i Aksa’da ibadetlerinin kısıtlanması yönündeki planına karşı “Ramazan ayında cihada gitmenin bize bir zararı olmaz. Ramazan zafer ayıdır” dedi.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yaşayan Filistinlileri Ramazan ayının ilk gününden itibaren Mescid-i Aksa’ya çağırarak İsrail’in ablukasını ortadan kaldırmaya davet eden Haniye “Mescid-i Aksa artık işgalci gücün (İsrail) Kudüs’te peş peşe çıkardığı çekişmelerin sembolü hâline geldi. Bu, Kudüs ve Batı Şeria’daki halkımıza Ramazan’ın ilk gününden itibaren Aksa’ya yürümeleri için bir çağrıdır” dedi.

‘Halkımızı savunmaya hazırız’

Filistinlilerin “direnişi kurtuluş yolu olarak gördüğünü” söyleyen Hamas lideri bölge halkının kutsallarını savunmak için tüm yolları deneyeceğini savundu. Kudüs’te Mescid-i Aksa’nın yanı sıra Müslüman ve Hristiyanlara ait kutsal mekanlar ve objeler hakkında da mevcut statüden taviz vermeyeceklerini belirten Haniye konuşmasına şöyle devam etti:

“Müzakerelerde gösterdiğimiz esneklik, halkımızın kanını korumak ve kendisine karşı açılan bu barbar soykırım savaşında acılarını hafifletmek içindir. Bununla paralel olarak halkımızı savunmaya hazırız.”

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına son verecek ateşkes ve esir takası konusundaki müzakerelere işaret eden Hamas yöneticisi “İsrail ve ABD bilsin ki Gazze Şeridi’nde sahada dayatamadıklarını siyasi oyunlarla elde edemezler” dedi. Haniye komşu ülkeler başta olmak üzere Arap ve İslam dünyasına Gazze Şeridi’nin kuzeyine uygulanan ablukayı kırmaları çağrısında bulundu.

‘İnsanlık tarihinin en alçak düzenli ordularından biri’

İsrail güçlerinin Gazze’nin en güneyinde Mısır sınırında yer alan ve savaştan ötürü yaklaşık 1.5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine karadan saldırı planlarına ilişkin de konuşan Haniye İsrail ordusuna karşı açtı ağzını yumdu gözünü:

“Refah’ta yeni katliamlar gerçekleştirme tehdidi düşmanın sahip olduğu Nazi ordusunun doğasını teyit ediyor. Bunlar yaptıkları katliamları ve sivil ölümleri savaş stratejisi olarak gören insanlık tarihinin en alçak düzenli ordularından biridir.”

Sisi: Birkaç gün içinde Gazze’de ateşkes olabilir, ümitliyiz

Haniye cihad çağrısı yapıp ateşkes görüşmelerini riske atarken ülkesinin başkenti Kahire’de düzenlenen bir programda konuşan Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi beklenen ateşkes ile birlikte Gazze Şeridi’ndeki insanlara tüm alanlarda gerçek bir yardımın başlayabileceğini ifade etti.

“Birkaç gün içinde Gazze’de ateşkes için ümitliyiz” diyen Sisi çekişme zamanlarında doğru yanlış birçok şeyin söylendiğini ancak Refah Sınır Kapısı’nı yardımların ulaştırılması için bir imkan olarak gördüklerini söyledi.

Gazze’ye yardım konusunun kolay olmadığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı “Bazıları bizlerin söylediklerimiz ile yaptıklarımızın ayrı şeyler olduğunu düşünüyor. Desteği sürdürüyoruz ve başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarında bir Filistin devletine ulaşana dek bu davaya desteğimizi sürdüreceğimizi vurgulamamız gerekiyor” dedi.

7 Ekim sonrası yaşananlar

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Tel Aviv’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190’ı kadın olmak üzere 29 binin üzerinde Filistinli öldürüldü, 70 binden fazla kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda en az 40 Lübnanlı sivil ve 180’den fazla Hizbullah mensubu ile en az 7 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldü.

Amerikalı asker Gazze için İsrail Büyükelçiliği önünde kendini ateşe verdiAmerikalı asker Gazze için İsrail Büyükelçiliği önünde kendini ateşe verdi

Lahey'deki 'İsrail'in Filistin işgali' duruşmasının son gününde Türkiye de sunum yaptıLahey’deki ‘İsrail’in Filistin işgali’ duruşmasının son gününde Türkiye de sunum yaptı

İsrail Lübnan'ı vurdu, Hizbullah komutanı Hüseyin Selami öldüİsrail Lübnan’ı vurdu, Hizbullah komutanı Hüseyin Selami öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.