Harvard mezuniyet törenine Filistin damgası: Binden fazla öğrenci alanı terk etti

Harvard'da mezuniyet törenine Filistin protestosu damga vurdu. Son sınıf öğrencisi törendeki konuşmasında senaryo dışına çıkarak okulu yerden yere vurdu. Üniversiteyi Gazze'deki 'soykırıma' destek olmakla suçlayan binden fazla kişi alanı terk etti.

Dünya 25 Mayıs 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırıları devam ederken dünya genelinde üniversitelerdeki protesto gösterileri ve kampüs işgalleri de sürüyor. Özellikle ABD ve Avrupa’nın birçok saygın eğitim kurumundaki protestolar kampüsleri kasıp kavururken polisle göstericiler de sık sık karşı karşıya geliyor. Bu protestoların en geniş kapsamlılarından biri ABD’nin dünyaca ünlü üniversitesi Harvard’ın mezuniyet törenine damga vurdu.

Harvard Yönetim Kurulu Filistin için dayanışma gösterileri sırasında 13 öğrencinin davranışlarıyla üniversitenin politikalarını ihlal ettiğini öne sürmüş, bundan dolayı diplomalarının verilmeyeceğini açıklamıştı. Okul geçen hafta, bu ayın başlarında sona eren Gazze’ye destek amaçlı düzenlenen kampüs kampına katıldıkları için beş öğrenciyi okuldan uzaklaştırmış ve 20’den fazla öğrenciye de yaptırım uygulamıştı.

Mezuniyet töreni sırasında İsrail-ABD bayrağı taşıyan ufak bir uçağın alan üzerinde daireler çizmesi dikkati çekti. Kampüs dışında da üzerinde “Harvard’ın Önde Gelen Yahudi Karşıtları” pankartı bulunan dijital ekranlı bir kamyonda bazı Filistin destekçisi öğrencilerin isim ve resimlerinin ifşa edildiği görüldü.

‘İfade özgürlüğümüz cezalandırılıyor’

İngilizce konuşma yapmak üzere seçilen Harvard son sınıf öğrencisi Shruthi Kumar, cüppesinin koluna gizlediği bir kağıt parçasını çıkardı ve Gazze eylemlerine katılan 13 öğrencinin diplomalarının verilmemesi kararı nedeniyle üniversite yönetimini hedef aldı.

Harvard tarafından yayınlanan bir videoya göre Kumar kalabalığa hitap ettiği konuşmasında “Bugün burada dururken akranlarımı, bugün mezun olmayacak 13 lisans öğrencisini size tanıtmak için bir dakikanızı çalacağım” dedi ve zehir zemberek ifadeler kullandı.

“Kampüste ifade özgürlüğüne ve sivil itaatsizlik hakkına karşı gösterilen tahammülsüzlük beni derin bir hayal kırıklığına uğrattı” diyen Kumar, Amerikan bayrağının yerine Filistin bayrağının asıldığı protestolarla ilgili “Bu dönem ifade özgürlüğümüz ve dayanışma içinde bulunmamız cezalandırılabilir hale geldi” diye konuştu.

Söz konusu 13 öğrencinin diplomalarını alabilmesi için 1500’den fazla öğrenci ve 500’ye yakın üniversite hocası ve çalışanının imza topladığını anlatan Kumar, kampüslerde ifade özgürlüğüne ve sivil itaatsizlik hakkına yönelik okul yönetiminin hoşgörüsüzlüğünün kendilerini derinden hayal kırıklığına uğrattığını söyledi: “Öğrenciler konuştu, öğretim üyeleri konuştu. Harvard, bizi duyuyor musun?”

Kumar, aralarında bazı öğretim üyelerinin de bulunduğu kalabalık tarafından ayakta alkışlandı.

Kumar’ın konuşmasının ardından binden fazla öğrenci yürüyüş düzenleyerek alanı terk etti. Birçok öğrenci “Soykırımı durdurun” yazılı büyük bir pankartın da bulunduğu dövizler taşıdı. Protestocu gruba diploma hakları ellerinden alınan 13 son sınıf öğrencisi de katıldı.

Geçici rektör yuhalandı

Daha sonra konuşma yapmak için kürsüye gelen üniversitenin geçici rektörü Alan Garber kürsüye çıktığı anda yuhalanmaya başladı. Islıklarla konuşmasını sonlandırmaya çalışan Garber “Törenimiz devam ederken aramızdan bazıları dünyada meydana gelen olaylara dikkat çekmek için kendilerini ifade etme özgürlüğünü kullanmayı seçebilir. Bunu yapmak onların hakkı ancak topluluğumuzu göz önünde bulundurmalılar” açıklamasında bulundu.

Diploma alması engellenen 13 öğrenciden biri olan Asmer Asrar Safi ise bu cezanın okulun bağışçılarını memnun etmek için öğrencilerin sesini kısma konusunda ne kadar ileri gidebileceğini gösterdiğini ifade etti. Safi “Biz bu okula dönmeyecek olsak da dostlarımızın Gazze dayanışma kampının özgürlükçü mirasını yaşatmasını ve okulun İsrailli şirketlerle bağlantılı yatırımlarını kesmesi için daha da fazla çaba göstermesini umuyoruz” dedi.

Okulun öğrenci gazetesi, bu tür protestoları öngören Harvard’ın geleneksel programı değiştirdiğini ve yönetim kurulu üyelerinin her zamanki geçit töreninden vazgeçerek yan girişten sahneye çıktıklarını yazdı.

Boğaziçi Üniversitesi'nde ne olduysa Columbia'da aynısı oluyor: Olay yeri çim alanBoğaziçi Üniversitesi’nde ne olduysa Columbia’da aynısı oluyor: Olay yeri çim alan

İngiltere ve ABD üniversitelerinde Filistin eylemleri: Üç rektör Kongre'de ifade verecekİngiltere ve ABD üniversitelerinde Filistin eylemleri: Üç rektör Kongre’de ifade verecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.