Havadaki kabus sonrası ‘Boeing 737 Max 9’lara uçuş yasağı geldi

Alaska havayollarına ait bir uçağında havadayken bir bölümünün kopması ardından, ABD bazı "Boeing 737 Max 9" tipi uçakların uçuşlarının geçici olarak durdurulmasına karar verdi. THY de elindeki 5 adet 737 Max 9'u seferden çekti.

Dünya 7 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Federal Havacılık İdaresi (FAA), Alaska Hava Yolları’na ait “Boeing 737 Max 9” tipi bir yolcu uçağının havadayken gövdesinden bir parçanın kopması nedeniyle acil iniş yapması sonrası, bu model uçakların uçuşlarını durdurma kararı aldı.

Bu da ABD’de 171 uçağın pistlerden çekilmesi anlamına geliyor. FAA’dan yapılan açıklamada, ABD’li hava yolu şirketlerince veya ABD sınırlarında işletilen bazı “Boeing 737 Max 9” tipi uçakların geçici olarak yere indirilmesi talimatı verileceği bildirildi. Bu gelişme sonrası Türk Hava Yolları da, filosunda bulunan 5 adet Boeing 737 Max 9 tipi uçağın seferlerden çekildiğini ve uçurulmayacağını duyurdu.

Denetimi yapılmayan uçaklar incelenecek

Kısa sürede yayımlanacak “Acil Durum Uçuşa Elverişlilik Direktifi”nin, denetimleri yapılmayan uçakların gelecek uçuşlardan önce incelenmesini gerektireceği belirtilen açıklamada, gerekli denetimlerin uçak başına yaklaşık 4 ila 8 saat süreceği ifade edildi. Açıklamada, kararın dünya genelinde yaklaşık 171 uçağı etkileyeceği kaydedildi.

THY de duyurdu: 5 adet Boeing 737 MAX 9 uçağını operasyondan çektik

Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün de X hesabından yaptığı paylaşımda firmanın 5 adet Boeing 737 MAX 9 uçağını operasyonlardan çektiğini duyurdu.

“Alaska Airlines’ın Boeing 737 MAX 9 uçağında yaşanan olay akabinde otoritelerin ön incelemesi sonucunda THY filosunda bulunan 5 adet Boeing 737 MAX 9 uçağın da tedbir amaçlı incelenmesi istenmiştir” diyen Üstün paylaşımında kararı şu sözlerle duyurdu:

“Olaydaki teknik inceleme süreci tamamlanıp, otoritelerce talep edilen önlemler alınana kadar Türk Hava Yolları, filosundaki 5 adet Boeing 737 MAX 9 uçağını ilk inecekleri havalimanında operasyondan çekme kararı almıştır. Uçuş emniyeti en önemli önceliğimizdir.”

Havadaki kabus

ABD’de Alaska Hava Yolları’na ait “Boeing 737 MAX 9” tipi yolcu uçağı, 5 Ocak akşamı havadayken gövdesinden bir parçanın kopması nedeniyle acil iniş yapmıştı. Oregon’dan Kaliforniya’ya giden uçak kalkıştan yaklaşık 35 dakika sonra acil iniş yapmak zorunda kalırken, gövdeden bir parçanın koptuğu bölümde yolcu bulunmadığı bilgisi verilmişti.

Alaska Hava Yolları’ndan yapılan yazılı açıklamada, uçağın 171 yolcu ve 6 kabin görevlisiyle güvenli şekilde indiği duyurulmuştu. Açıklamada, “737 MAX 9” tipi 65 uçağın incelenmesi için geçici olarak kullanım dışı bırakılacağı belirtilerek, incelemelerin birkaç gün süreceğinin tahmin edildiği bildirilmişti.

Sosyal medyada yayınlanan videolarda, bir pencerenin eksik olduğu uçağın yan bölümü görülmüştü. Olayın gerçekleştiği kısmın birkaç sıra arkasından çekilmiş olduğu anlaşılan video kısa sürede gündem olmuştu.

Uçaktaki yolculardan Evan Smith, KPTV’ye yaşadıklarını anlatmıştı. Smith, olayın yaşandığı bölümün en az altı sıra önünde oturduğunu söyleyerek, “Uçağın arka tarafından yüksek bir patlama sesi duyuldu ve tüm oksijen maskeleri bir anda açıldı” demişti.

Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu, olayla ilgili araştırma başlatmıştı.

Uçaktan mucize kurtuluş: Yangını söndürmek 6 saat, 367 yolcuyu tahliye 20 dakikaUçaktan mucize kurtuluş: Yangını söndürmek 6 saat, 367 yolcuyu tahliye 20 dakika

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.