ABD Savunma Bakanı Austin’in İsrail ziyareti ertelendi
Hindistan Başbakanı üç günlük ziyaret kapsamında ABD'de. Çarşamba günü Dünya Yoga Günü için Manhattan'da yoga yapan Modi'nin verdiği 'birliktelik' mesajı, Hindistan'da azınlıklara karşı artan ayrımcı eylemlere karşılık 'çelişkili' olarak yorumlandı.
ABD’ye üç günlük bir ziyaret gerçekleştiren Hindistan Başbakanı Narendra Modi, çarşamba gününe Manhattan’daki Birleşmiş Milletler bahçesinde uluslararası diplomatlarla grup halinde yoga seansıyla başladı.
Modi, kökleri Hindu inancına dayanan uygulamanın dinsel olmayan yönünü vurgulayarak, “Bana bugün burada neredeyse her milletten insanın temsil edildiği söylendi. Hepimizi bir araya getirmek için yoga ne de harika bir nedendir. Yoga birleşmek demektir” dedi.
New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın da katıldığı etkinlik, Modi’nin yıllar önce kutlanması için Birleşmiş Milletler nezdinde başarılı lobi faaliyetleri yürüttüğü 21 Haziran Uluslararası Yoga Günü kapsamında düzenlendi.
Arkasına East River’ı alan Modi, sarı yoga matının üzerine bağdaş kurup oturarak çevresindekilere, “Yoga Hindistan’dan gelir, çok eski bir gelenektir. Ancak o da tüm eski Hint gelenekleri gibi canlı ve dinamiktir” dedi.
Hintli liderin yoga seansından önce, ülkesinin dini hoşgörü ve laiklik ilkelerinin temelini atan barışçıl lideri Mahatma Gandhi’nin heykelini ziyaret ettiği bildirildi.
Modi’nin Birleşmiş Milletler’de kapsayıcılıkla ilgili konuşması, ülkesindeki siyasi duruşuyla tezat oluşturuyor. Zira sekiz yıldır görevde olan milliyetçi liderin uyguladığı politikaların, Hindistan’ın diğer dinlere inanan azınlıklarını güçten düşürdüğü ve hükümetin muhalefete baskı uyguladığı söyleniyor.
Modi, bugün Biden ile yemek yemek için Washington’da olacak. Hintli lider görüşme öncesinde kongreye hitap edecek ve ardından Biden ile basın toplantısına katılacak. İktidara geldiğinden beri bir tane bile basın toplantısı düzenlemeyen Modi’nin ABD’de böyle bir eylemde bulunması dikkat çekti.
‘Dini özgürlükleri ciddi şekilde ihlal ettiği’ gerekçesiyle vize verilmediği için ABD’ye girişi yaklaşık 10 yıl boyunca fiilen yasak olan Modi, anlayacağınız üzere bir zamanlar ABD tarafından dışlanmıştı. Ne var ki bu yasağın kaldırılmasından bu yana Hintli lider, Beyaz Saray tarafından daha çok kucaklanır oldu.
Hindistan’ı kritik bir bölgesel ortak olarak gören Biden, Modi’nin giderek sertleşen Hindu milliyetçiliğine dair endişeleri dile getirmesi için baskı görüyor. Ancak analistler, Hindistan’ın Hint-Pasifik bölgesinde artan nüfuzu göz önüne alındığında eleştiri ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor.
ABD Barış Enstitüsü (USIP) Güney Asya danışmanı Daniel S. Markey, ABD’nin Çin ile giderek artan rekabetinin yarattığı yeni dünya düzeninde Hindistan’ı stratejik bir kararsız devlet olarak gördüğünü belirterek, insan hakları endişelerinin jeopolitika söz konusu olduğunda ‘arka planda kaldığını’ söyledi.