Kuzey Kore’yi dizginleme çabaları: ABD, 40 yıl sonra Güney Kore’ye nükleer denizaltı gönderecek

Kuzey Kore'nin nükleer tehditlerine karşı hamle yapan ABD, Güney Kore'yle bir anlaşma imzaladı. 40 yılın ardından ilk kez bu ülkeye nükleer denizaltı gönderecek olan ABD, Güney Kore'yi nükleer planlama operasyonlarına da dahil edecek. Güney Kore bunların karşılığında, nükleer silah geliştirmeyecek.

Dünya 28 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Güney Kore Devlet Başkanı, onuruna verilen yemekte şarkıcılığını konuşturdu.

Kuzey Kore’nin nükleer tehdidine karşı ABD, Güney Kore’yle anlaşma imzaladı ve anlaşma kapsamında 40 yıl sonra ilk kez bu ülkeye nükleer denizaltı gönderecek.

Anlaşma uyarınca, ABD, Güney Kore’yi, Nükleer Danışma Grubu ve nükleer planlama operasyonlarına da dahil edecek. Güney Kore’nin karşılığıysa, nükleer silah geliştirmeye çalışmamak olacak.

ABD Başkanı Joe Biden, bu anlaşma ve Washington Deklarasyonu’nun, iki müttefik ülkenin Kuzey Kore’yi herhangi bir saldırıdan caydırmaya yönelik olduğunu belirtirken, Güney Kore’yle işbirliklerinin de artmasını sağlayacağını söyledi. Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol da “Washington Deklarasyonu, ABD’nin savunmayı güçlendirme, saldırıları caydırma ve müttefiklerini nükleer silahlar kullanarak koruma konusunda benzeri görülmemiş bir taahhüdüne işaret ediyor” açıklamasını yaptı.

Bunların yaşanmasına sebep olan ise Kuzey Kore’nin çalışmaları: Hem Güney Kore’yi hedef alabilecek taktik nükleer silahlar hem de ABD anakarasına erişebilecek uzun menzilli füzeler geliştiriyor. ABD, Kuzey Kore’yi nükleer silahlardan vazgeçmeye ikna etmeye çabalasa da Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkesinin nükleer statüsünün geri dönüşü olmadığını söylüyor.

Bir başkandan diğerine şarkı

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol, Beyaz Saray’daki görüşmenin ardından onuruna düzenlenen yemekte bir de şarkı söyledi. Don McClean klasiği American Pie şarkısını piyano eşliğinde seslendiren Yoon ayakta alkışlandı. Performanstan etkilenen Biden, Yoon’un şarkı söyleyebildiği konusunda bilgisi olmadığını itiraf etti. Biden, Yoon’a, McLean imzalı bir gitar hediye etti.

Kuzey Kore, yine dünyaya sataşıyor: Casus uydumuz hazırKuzey Kore, yine dünyaya sataşıyor: Casus uydumuz hazır

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.