Hindistan’da tünelde 10 gündür mahsur işçiler ilk kez görüntülendi

Hindistan'da 12 Kasım'dan bu yana bir tünel enkazında mahsur kalan 41 işçi ilk kez görüntülendi. Sondaj çalışmaları devam ederken, işçilerin ne zaman çıkarılacağına dair kesin bilgi yok.

Dünya 22 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Hindistan’da işçiler, 10 gündür tünel göçüğünde mahsur. Uttarakhand eyaletinde yol çalışması sırasında inşaatı süren tünelin kısmen çökmesiyle 41 işçi tüneldeki yaşam mücadelesine devam ediyor. Arama kurtarma ekipleri, kazanın yaşandığı 12 Kasım’dan bu yana çalışmalarına devam ederken, işçilerin ilk görüntüleri de bugün paylaşıldı.

Boru yardımıyla verilen kamera ile çekilen görüntülerde, işçilerin ”iyiyiz” dediği duyuluyor.

‘İşçilerin evlerine döneceğine güvenim tam’

Tünelin içinden gelen çatlama sesi üzerine sondaj makinesinin hasar gördüğünü tespit eden kurtarma ekibi, kurtarma çalışmasını durdurmuştu. Dün, yetkililer işçilerin ”en az dört-beş gün daha” mahsur kalabileceğini söylemişti. Olay yerine gelen Cenevre merkezli Uluslararası Tünelcilik ve Yeraltı Uzay Derneği Başkanı Arnold Dix de mahsur kalan işçilerin güvenli şekilde tahliyesi için ”umutlu olduğunu,” kurtarma çalışmasının ”çok iyi” ilerlediğini söyledi.

Hint televizyonuna konuşan Dix, ”İşçilerin evlerine döneceğine güvenim tam” dedi. ”Ne zaman ?” diye sorulunca, Dix buna henüz bir cevabı olmadığını söyledi, ancak işçilerin ”Noel’de (25 Aralık) şarkılar söyleyeceklerini” iddia etti.

Arama kurtarma çalışmaları tekrar başladı

The Times of India’nın aktardığına göre kurtarma ekipleri tünelin giriş kısmında yatay sondaj çalışmalarına tekrar başladı. Ekipler bu sefer çapı 800 milimetre olan borular yerleştiriyor. Şu ana kadar yaklaşık 34 metrelik sondaj tamamlandı. İşçilerin de 60 metre derinlikte olduğu düşünülüyor. Uttarakhand Eyaleti Başkanı Pushkar Singh Dhami, bir boru ile işçilere yemek, ilaç ve telefon şarjı ulaştırdıklarını açıkladı. Göçüğün sebepleri ile ilgili bir soruya cevap veren Dhami, ”Kapsamlı bir soruşturma yürütülecek. Ancak şu aşamada önceliğimiz işçilerin güvenli tahliyesi” dedi. Yetkililer işçileri kurtarmak için iki çözüm üzerine yoğunlaşmış durumda: tünelin bulunduğu tepede 89 metre derinliğinde bir kuyu açmak, ya da tünelin sağlam olan diğer ucundan içeri doğru 450 metrelik bir boru yolu açmak. İki seçenekte masada bulunuyor, ancak kuyu kazmanın daha çok enkaza sebep olabileceği de endişeler arasında.

Yemek veriliyor, ancak yaşam mücadelesi devam ediyor

İşçilerin temel ihtiyaçları tahsis edilse de enkazın altında yaşam koşulları zorlayıcı. Mahsur kalan işçilerden biri olan Akhilesh Kumar, ”Yemek alıyoruz, ama hepimiz kötü durumdayız. Her geçen gün yaşam koşulları bizim için zorlaşıyor. Lütfen bizi en kısa sürede çıkarın” dedi. Kaza alanına gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Nitin Gadkari kurtarma takımlarının Himalaya dağlarının ”gevşek” yapısı sebebiyle zor olduğunu aktardı. Tünel, Uttarkashi bölgesinden geçmesi öngörülen Char Dham yolunun inşaatı için kazılmıştı. 1.5 milyar dolar değerindeki altyapı projesi Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin seçmenine önemli vaatlerinden biriydi. Projede amaç Hintlilerin kutsal bölgesi Uttarkashi’yi ülkenin geri kalanına bağlamak. Ancak birçok çevre aktivisti yol çalışmalarının Himalaya bölgesine büyük zarar verdiğini, toprak kayması ve çöküntüye sebep olduğunu iddia ederek projeyi protesto ediyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.