Ankara’da ‘Zengin Mutfağı’na saldırı: Oyuna ara verildi
Hindistan'da polis bir üniversite yurdunda bazı uluslararası öğrencilerin teravih namazı kılarken saldırıya uğradı. Saldırganlardan ikisi yakalandı.
Hindistan’ın Gujarat eyaletindeki Ahmedabad kentinde bulunan Gujarat Üniversitesi şiddet olaylarına sahne oldu. Saldırıların hedefinde üniversitenin yurdunda kalan ve teravih namazı kılmak için toplanan Müslüman öğrenciler vardı.
Gujarat polisinin aktardığı bilgiye göre iki grup arasında çıkan arbedede yaralanan üç öğrenci hastaneye kaldırıldı, bir öğrenci taburcu edildi. Hindistan Dışişleri Bakanlığı Gujarat hükümetinin faillere karşı “sıkı önlemler” aldığını duyurdu.
Ahmedabad şehri polis komiseri GS Malik gazetecilere yaptığı açıklamada cumartesi gecesi 20-30 civarında kişinin yurda girdiğini ve öğrencilerin namaz kılmasına itiraz ederek “İbadetinizi camide yapın, burası ibadethane değil” dediğini aktardı.
Gujarat University: Foreign students attacked in India over Ramadan prayers https://t.co/7eS94EPiSy
— BBC News (World) (@BBCWorld) March 18, 2024
“Bu konuda tartıştılar, daha sonra namaz kılanlara saldırdılar ve taş attılar. Ayrıca odalarını da tahrip ettiler” diyen Malik olayı araştırmak üzere bir ekip oluşturulduğunu da sözlerine ekledi.
Cumartesi günü olay yerini ziyaret eden BBC Gujarat muhabirleri olay yerinde taşlar ve kırılmış araçlar gördüklerini söyledi. İnternette dolaşan videolarda öğrencilere saldıran, araçları tahrip eden ve taş yağdıran bir kalabalığın Hindu dini sloganları attığı görülüyor.
🚨 Hindutva Mob Attacks International Muslim Students At Gujarat University For Offering #Ramadan Taraweeh Prayers
International Muslim students at the #Gujarat University in #Ahmedabad were attacked by a #Hindutva mob for offering Taraweeh prayers at their hostel on Saturday… pic.twitter.com/Qpu8xkRkW4
— DOAM (@doamuslims) March 17, 2024
Saldırıda yaralanan Afganistanlı öğrenci Navid Siddık Times of India gazetesine kendisi ve diğer öğrencilerin Ramazan ayında özel bir gece ibadeti olan teravih namazını kıldıkları sırada üç kişinin yurda girdiğini ve kendilerini adeta “sorguya çektiğini” söyledi:
“Bir tartışma çıktı ve taşlarla, demir borularla silahlanmış daha büyük bir güruhla geri döndüler ve bize saldırdılar. Yurdun içine girerek öğrencilere odalarında saldırdılar, eşyalara ve araçlara zarar verdiler.”
BBC Gujarati’ye konuşan bir başka Afganistanlı öğrenci Noman da benzer olayların daha önce de yaşandığını söyledi ve “Burada diğer ülkelerden gelen öğrenciler için çok fazla risk var” iddiasında bulundu.
Polis üniversitede çoğu Afganistan, Özbekistan, Sri Lanka ve Afrika ülkelerinden gelen yaklaşık 300 yabancı öğrencinin eğitim gördüğünü söylüyor. Ayrıca yaralı öğrencilerin federal hükümet destekli Hindistan Kültürel İlişkiler Konseyi’nden burs alarak ülkede eğitim gördüğü bildirildi.
Üniversitenin rektör yardımcısı Dr. Neerja A Gupta hafta sonu gazetecilere yabancı öğrencilerle saldırganlar arasında bir süredir gerginlik yaşandığını söyledi, “Elimdeki bilgilere göre burada ana mesele namaz değil” dedi. Dr. Gupta yabancı öğrencilerin daha iyi güvenlik ve imkanlara sahip yeni yurtlara yerleştirileceğini söyledi.
Bu, Hindistan’da ibadetlerini yerine getiren Müslümanların yaşadığı ilk sorun değil. 2021 yılında Gurgaon’da halka açık yerlerde namaz kılan Müslümanlar aşırılık yanlısı Hindu grupların düzenli şiddetli protestolarıyla karşılaştı.
Bu ayın başlarında Delhi’de bir polis memuru da yol kenarında namaz kılan Müslüman erkekleri tekmelerken kameralara takıldıktan sonra açığa alınmıştı.