Toplu tecavüz: İçerik üreticisi İspanyol çift 60 ülke gezdi, Hindistan’da saldırıya uğradı

Dünyayı gezerek içerik üreten İspanyol çift Vincente ve Fernanda motosikletleriyle beş yılda 60 ülke gezdi. Ancak son durakları Hindistan'da dinlenmek için kurdukları çadırda yedi erkeğin saldırısına uğradılar. Fernanda toplu tecavüze maruz kaldı.

Dünya 3 Mart 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Saldırıya uğrayan İspanyol çift.

Gündelik hayatın keşmekeşinden kaçmak için bisikletine sarılan ya da bacaklarının kuvvetine güvenen ya da hiç olmadı otostopla ülke ülke dolaşan pek çok insan var. Güvenliğin daha sorunlu olduğu, bölge halkının bile dışarıya çıkarken defalarca düşündüğü ülkelerde bu insanların başına neler geleceğinden endişe edilir ya hani, İspanyol bir çiftin başına tam olarak o korkulan şey geldi.

Sizi Vincente ve Fernanda çiftiyle tanıştıralım. Onlar aslında ekmeğini seyahatlerden kazanıyor. Takipçileri onları Vuelta Al Mundo En Moto (Motosikletle Dünya Turu) kanalıyla tanıyor, kanallarının isminden de anlaşılacağı üzere motosikletle yaptıkları seyahatleri kayda alarak takipçileriyle paylaşıyorlar. Ne var ki çiftin dünya turunun Hindistan ayağı hiç bekledikleri gibi geçmedi. Saldırıya uğradılar, soyuldular, Fernanda toplu tecavüze uğradı.

Vincente ve Fernanda çifti beş yıl önce Barcelona’dan yola çıkarak bugüne kadar motosikletleriyle 60’tan fazla ülkeye gitti, dünyayı dolaşırken 170 bin kilometreden fazla yol kat ettiler. KLIM Motorcycles’ın marka elçisi de olan çift kıtalararası yolculuklarını, yedikleri yemekleri ve deneyimlerini kayda alarak Instagram’da 122 binden fazla takipçi topladı.

Bugüne kadar o kadar büyük sorunlar yaşamayan çift Hindistan gezisinde uğradıkları saldırıyı 1 Mart’ta Instagram’a yükledikleri videoda anlattı. Çiftin paylaştığı ilk videoda yüzleri morluk ve şişliklerle kaplanmıştı. İkisi de dokunsanız ağlayacakmış gibiydi. İspanyol medyasına konuşan çift, Hindistan’ın Jarkand eyaletinin meşhur turizm merkezi Dumka’yı ziyaret ettikleri sırada saldırıya uğradıklarını anlattı.

Yaşadıklarını böyle anlattılar

Bhagalpur üzerinden Nepal’e gitmeyi planlayan çift dinlenmek amacıyla Hansdiha pazarının yakınında çadır kurdu. Uykuya daldıkları sırada çadırlarına yedi genç erkek girmiş ve ikisine de saldırmış. Alt dudağı şişmiş ve dikiş atılmış olan Vincente “Bizi dövdüler. Boynuma bıçak dayadılar ve beni öldüreceklerini söylediler. Fernanda’ya tecavüz ettiler. Yedisi birden. Yedi kişi. O**spu çocukları…” dedi.

Vincente’nin kafasında morluk oluştuğu görülürken Fernanda’nın da yanaklarının morardığı, kafasına darbe aldığı görülüyor. Gözleri yaşlarla dolu olan Fernanda “Hindistan’da bir hastanedeyiz. Polis yanımızda. Burada uyumamıza izin verdiler” diyor. Vincente tecavüzü polise şikayet ettikten sonra Fernanda’nın üzerindeki delillerin toplanması için Saraiyahat Toplum Sağlığı Merkezi’ne getirildiklerini söyledi.

Videonun üzerindeki kırmızı arka planlı yazıda ise “Başımıza kimsenin başına gelmesini istemeyeceğimiz bir şey geldi. Yedi erkek bana tecavüz etti. Bizi dövdüler, soydular ama çok bir şey almadılar çünkü asıl istedikleri şey tecavüz etmekti. Polisle birlikte hastanedeyiz. Bu olay bu gece burada, Hindistan’da oldu” ifadeleri yer alıyor.

Hindistan’daki İspanya Büyükelçiliği yerel yetkililerle temasa geçti ve çifte destek vermek için yanlarına elçilik çalışanlarını gönderdi.

Yedi şüpheliden şimdilik yalnızca üçü gözaltında.

Çiftin videosu sosyal medya platformu X’te yayıldıktan sonra pek çok kişi çifte geçmiş olsun dileğini iletirken bazıları kendi Hindistan deneyimini anlattı ve şimdiden söyleyelim bu deneyimlerin büyük kısmı olumsuzdu.

Hindistan’daki ilk toplu tecavüz olayı değil

Mesela Foreign Policy, The Nation ve Wall Street Journal gibi önde gelen gazete ve dergilere yazan David Josef Volodzko “Hindistan’da yaşadığım birkaç yılda şahit olduğum cinsel saldırganlık düzeyi, şimdiye kadar bulunduğum hiçbir yerdekine benzemiyordu. Bir keresinde hiç tanımadığım bir İngiliz kadın, tren yolculuğu sırasında yatağımda uyumak ve kız arkadaşımmış gibi davranmak istedi çünkü koridordan geçen bir adam ayağını yalamıştı, kendisini güvende hissetmiyordu. Bir kadın arkadaşımı da genç bir Hintliyle tanıştırdığımda adam kadının elini sıkmak yerine memesini sıkmıştı. Kadın sinirlenince adam da saldırganlaşmıştı. Bir an adamla kavga etmek zorunda kalacağımı düşünmüştüm” diye anlattı.

Sadece yabancı kadınlar değil, Hintli kadınlar da toplu tecavüze uğrama tehlikesiyle yaşıyor her gün. Geçen yıl Manipur’da etnik bir çatışma yaşanmıştı, biz de 10Haber’de bu etnik çatışmayı uzun uzun yazmıştık. O etnik çatışma aylarca dünya basınına yansımadı, fazlasıyla kanlı olmasına rağmen hem de. Ne zaman ki iki kadının yolun ortasında çırılçıplak soyulup onlarca erkek tarafından tecavüz edildiği video sosyal medyaya yansıdı, işte o zaman Manipur’da yaşananlar konuşulmaya başlandı. İşin kılçıklı tarafı, o zaman polis bu toplu tecavüzden haberdardı ama uluslararası topluluktan tepki gelene kadar saldırıyı gerçekleştirenler hakkında işlem uygulanmamıştı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi bile iki kadının yaşadığı olayı gündeme getirmemişti.

Hadi biraz daha geriye gidelim… 2018’de Letonyalı 33 yaşındaki Liga Skromane depresyondan kurtulmak için Kerala’ya gitmiş ancak toplu tecavüze uğrayarak öldürülmüştü. Skromane bir yoga merkezine geldikten kısa süre sonra ortadan kaybolmuştu. Kafası koparılarak öldürülen kadının cesedi bir ay sonra ormanlık alanda bulunmuştu. Skromane cinayetine karışan şüpheliler kısa sürede yakalanmışsa da Kerala Emniyeti en başta Skromane’nin ölümünde herhangi bir cinaye şüpheleri olmadığını iddia etmişti. Evet yanlış okumadınız, kafası koparılan bir kadının ölümünde cinayet ihtimalini dışlamışlardı.

Siyasetçiler bile böyleyken…

Thomson Reuters Vakfı tarafından 2018’in haziran ayında yapılan bir ankette Hindistan kadınlar için dünyanın en tehlikeli ülkesi seçilmişti. Hem de Afganistan ve Suriye gibi savaştan zarar görmüş ülkelere rağmen. 2018’e ait Reuters haberinde Ulusal Suç Kayıt Bürosu’nun verilerine göre Hindistan’da her 20 dakikada bir tecavüz olayı yaşanıyor.

Hükümetin bu konunun üzerine neden çok eğilmediğini anlamak için Modi’nin iktidardaki partisi Bhartiya Janata’nın (BJP) Uttar Pradesh’teki Duddhi bölgesinden milletvekili çıkan Ramdular Gaur’un geçen yıl aralık ayında yargılandığı davaya bakmak yeterli aslında. Gaur o davada dokuz yıl önce küçük bir kıza tecavüz etmekten suçlu bulundu. Gaur’a 25 yıl hapis cezası verildi. Gaur tek örnek zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Geçen yıl Hindu Times’da çıkan bir habere göre 194 milletvekiline 860’ın üzerinde ciddi suçlama yöneltilmiş. 20’den fazla milletvekili kadınlara karşı suç işlemekle suçlanıyordu, bunlardan dördü de tecavüzdü.

Hindistan'da Başbakan Modi'yi güven oylamasına götüren etnik çatışma: Manipur'da neler oluyor?Hindistan’da Başbakan Modi’yi güven oylamasına götüren etnik çatışma: Manipur’da neler oluyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.