Lübnan-İsrail sınırı ısınırken Nasrallah alttan almadı: Savaş opsiyonu masada

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 7 Ekim'deki saldırılardan beri ilk kez konuştu. Nasrallah, savaş opsiyonunun masada olduğunu belirtti, her olasılığa hazır olunması gerektiğini vurguladı.

Dünya 3 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Lübnan’daki Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, 8 Ekim’den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında şiddeti giderek artan çatışmalara rağmen herhangi bir açıklama yapmayarak sessizliğini korumuştu.

Nasrallah, Lübnan’da ilk kez basına açık bir konuşma gerçekleştirdi.  Savaşın başından beri yaşamını yitiren Hizbullah mensuplarını anarak başladığı konuşmasının öne çıkan başlıkları şöyle:

” Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısı yüzde yüz Filistinlilerin saldırısıydı.”

”İran İslam Cumhuriyeti, Lübnan ve Filistin’deki direniş hareketlerini açıkça destekliyor ancak bunlar üzerinde herhangi bir hegemonya uygulamıyor.”

”Bu operasyon İsrail’de güvenlik, askeri, siyasi ve psikolojik bir depreme neden oldu.”

”Bölgedeki cephelerin genişlemesini engellemek isteyen herkes Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıyı durdurmalı.”

”Gazze’de yaşananlar diğer savaşlara benzemiyor. Bu belirleyici ve tarihi bir mücadeledir ve bu, herkesin sorumluluk üstlenmesini zorunlu kılmaktadır.”

”Gazze’nin zaferi, Filistin’in ve başta komşu ülkeler olmak üzere bölge devletlerinin ve halklarının zaferi anlamına gelmektedir.”

”İsrail düşmanı, Gazze’deki çocukların kanıyla Lübnan’ı ve Lübnanlıları tehdit ediyor.”

”8 Ekim’den bu yana mücadeleye zaten katılıyoruz. Bazılarınız İsrail’e savaş ilan etmemizi istiyor, ancak cephemizde olanlar zaten çok önemli ve etkili.”

”Hizbullah operasyonları İsrail’e gösteriyor ki Lübnan’a karşı en küçük saldırganlık çok aptalca olur”

”Lübnan cephesindeki gelişmeler Gazze’de olacaklara bağlı. Tüm olasılıklar masada, her an her şey olabilir, hazır olmalıyız.”

” Sınırdaki operasyonlar, bu cephede şiddetin daha da artabileceğinden veya geniş bir savaşa gidilebileceğinden korkan düşman İsrail’de siyasi ve askeri liderliğinde endişe, panik ve korku ortamı yarattı ve bu, düşmanın karşı karşıya kalacağı gerçekçi ve olası bir senaryodur, dikkate almalıdır.”

2006 yılındaki savaştan önce de açıklama yapmıştı

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 12 Temmuz – 14 Ağustos 2006’da yaşanan ve binlerce kişinin hayatını kaybetmesine yol açan savaş resmen başlamadan önce Nasrallah kameraların karşısına geçerek açık bir şekilde savaşı başlattıklarını duyurmuştu.

O dönem Hizbullah tarafından Beyrut açıklarında İsrail’e ait bir savaş gemisinin hedef alınmasından sonra Nasrallah, “Direniş ateşi altında batan İsrail gemisine bakın.” demiş ve sonrasında 33 gün süren savaş resmen başlamıştı.

İran destekli Hizbullah, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim sabahı İsrail’e karşı “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından bir açıklama yaparak “tarafsız olmadıklarını, Filistin direniş gruplarını destekleyeceklerini” duyurmuştu.

İsrail-Lübnan sınırında gerilim yükseliyor

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın konuşmasından önce yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun ülkenin kuzeyinde “yüksek alarm durumunda” olduğunu söylemişti.

Hizbullah, dün akşam Lübnan’ın güneydoğusundaki Suriye ve İsrail sınır hattında yer alan işgal altındaki Şeba Çiftliklerinde İsrail ordusunun bir komuta noktasına saldırı düzenlediklerini duyurmuştu. Hizbullah’tan yapılan açıklamada, patlayıcı dolu iki SİHA’nın bölgede İsrail ordusunu hedef aldığı belirtilmişti. Saldırının ardından İsrail ordusunun bir sözcüsü, ”İsrail, kuzey Lübnan sınırındaki tüm gelişmelere cevap verecektir” ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu da Lübnan’ın güneyini bombalamaya devam etti. Lübnan merkezli L’Orient le Jour gazetesinin aktardığına göre, İsrail güçleri sabahtan beri Blat Jabal Bassil bölgesini bombalıyor.

Güney Lübnan Su İdareleri, bugün yaptığı yazılı açıklamada iki tesisinin İsrail tarafından vurulduğunu duyurdu. Açıklamada ayrıca Taybe elektrik santraline verilen hasar yüzünden 8 ilde kesintilerin olabileceğini aktardı.

Lübnan sınırında park alanı hastane yapıldı

Hizbullah ile savaşmaya aylardır hazırlanan İsrail, Lübnan sınırına 40 kilometre uzaklıkta bir hastanenin park katı tamamen hastaneye çevrildi. 7 bin metre karelik park alanında 1400 yatak bulunuyor. Bina zemininin üç kat altında bulunan yer altı hastanesinde ayrıca dört ameliyat odası bulunuyor.

İsrail, sınır bölgesinde bulunan köylerdeki vatandaşlarını tahliye etmeye devam ediyor.

Lübnan sınırı yangın yeri, Hizbullah'tan sert mesaj: Mücadele İsrail yıkılana kadarLübnan sınırı yangın yeri, Hizbullah’tan sert mesaj: Mücadele İsrail yıkılana kadar

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.