Hizbullah’tan teyit: Nasrallah’ın en yakın adamı Fuad Şükür’ün cesedi bulundu

İsrail Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'ın iki numarası olarak bilinen Fuad Şükür'ün öldüğünü duyurmuştu. Önce İsrailli güvenlik kaynakları, sonra da Hizbullah Şükür'ün öldüğünü doğruladı.

Dünya 1 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Hafta sonu İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’nde yer alan Mecdel Şems beldesindeki bir futbol sahasına roket isabet etmesi sonucu aralarında çocukların da bulunduğu 12 genç yaşamını yitirmiş, 17’si ağır 35 kişi yaralanmıştı. İsrail ordusu “mevcut istihbarat ve yapılan değerlendirmeler” sonucunda roketin Lübnan’ın güneyindeki Şeba beldesinin kuzeyinden fırlatıldığını öne sürmüş, saldırıdan Hizbullah’ı sorumlu tutmuştu. Hizbullah ise saldırıyı kendilerinin düzenlediği iddialarını anında reddederek “bu olayla ilgileri olmadığını” açıklamıştı.

İsrail güçleri salı günü bu saldırıya karşılık olarak Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta ‘Hizbullah’ın kalesi’ olarak bilinen Dahiye’yi hedef almıştı. Saldırıda örgütün iki numaralı ismi, lider Nasrallah’ın da ‘sağ kolu’ olarak öne çıkan Fuad Şükür’ün öldürüldüğü duyurulmuştu. İsrail’e göre Mecdel Şems saldırısının organizatörlerinden biriydi Şükür.

ABD’nin resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre Hizbullah komutanı 23 Ekim 1983’te Beyrut’taki ABD Deniz Piyadeleri karargâhına yapılan ve 241 ABD askeri personelin yaşamını yitirdiği, 128 kişinin yaralandığı bombalı saldırıda da önemli rol oynamıştı. Hatta ABD İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ‘Hizbullah’ın Genelkurmay Başkanı’ dediği Şükür hakkında bilgi verene 5 milyon dolar ödül vadediyordu. İsrail basınında da Şükür’ün birkaç yıl önce Hizbullah’ın “hassas füze projesi” komutanı olarak atandığı söylenmişti.

İki İsrailli güvenlik kaynağının Reuters’a verdiği bilgiye göre Şükür’ün cesedi Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güney banliyölerinde enkaz altında bulundu.

Hizbullah’tan teyit geldi

Şükür’ün öldüğü Hizbullah’ın resmi Telegram hesabından yapılan açıklamayla da doğrulandı. Açıklamada ‘Seyid Muhsin’ kod adlı Şükür’ün İsrail’in saldırısında hayatını kaybettiği belirtildi.

Hizbullah daha önce İsrail güçlerinin hava saldırısı sırasında Şükür’ün binada olduğunu, ancak enkaz altında kendisine ulaşılamadığını duyurmuştu.

Saldırıda ölenlerin sayısı beşe yükseldi

Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada İsrail ordusunun dün Beyrut’taki Dahiye bölgesindeki binaya düzenlediği hava saldırısındaki kayıplarla ilgili bilgi verildi. İsrail’in hava saldırısında üç kadın ve iki çocuk olmak üzere toplamda beş kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Sağlık Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada yaralı sayısını da 80 olduğunu duyurmuştu.

Halevi kuzeyde konuştu: Biz de güçlü manevra yapmayı biliyoruz

İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) başındaki isim olan Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ülkenin kuzeyinde bir askeri tatbikatı ziyaret etti ve İsrail’in manevra kabiliyetlerinden bahsetti.

Halevi “IDF Beyrut’taki bir mahallede nasıl operasyon yapacağını ve belirli bir pencereye nasıl ulaşacağını oldukça iyi biliyor. Ayrıca yeraltında belirli bir noktaya nasıl saldırılacağını ve içeride nasıl çok güçlü bir manevra yapacağımızın da bilincindeyiz” dedi.

İsrail Genelkurmay Başkanı “İlerleme planlarımıza güveniyoruz çünkü Hizbullah ile niyetimiz 6 Ekim’e dönmek değil” diye ekledi.

İsrail Beyrut'ta Hizbullah'ın kalesini vurdu: Öldürüldüğü söylenen Fuad Şükür kim?İsrail Beyrut’ta Hizbullah’ın kalesini vurdu: Öldürüldüğü söylenen Fuad Şükür kim?

İsrail Haniye'yi Tahran'da öldürdü, İran intikam yemini ettiİsrail Haniye’yi Tahran’da öldürdü, İran intikam yemini etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.