İstismar şüphelisini döverek öldüren polisler hastanedeki doktoru suçladı
Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, yeni kıyafet yönetmeliği yayımladı ve üniformalı polis memurlarının başörtüsü, haç veya yarmulke gibi dini semboller içeren giysi ve aksesuar kullanmalarını yasakladı. Böylelikle Hollanda'da 6 yıldır süren poliste başörtüsü tartışması sona erdi.
Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz yeni kıyafet yönetmeliğiyle ülkede 6 yıldır süren tartışmayı sona erdirdi.
Buna göre üniformalı polis memurları başörtüsü, haç veya yarmulke gibi dini semboller içeren giysi ve aksesuarlar kullanamayacak. Yazlık kıyafet yönetmeliği, Hollanda’da yaklaşık altı yıldır devam eden, poliste baş örtüsü tartışmasını da bitirmiş oldu.
BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre Aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (PVV), ‘Polis üniforması tarafsızlığının garanti altına alınması’ amacıyla verdiği soru önergesini yanıtlayan Bakan Yeşilgöz, üniforma üzerinde dini ya da siyasi sembollerin yer almasının artık tamamen yasaklandığını bildirdi.
Yeşilgöz, Hollanda’da yayınlanan De Telegraaf gazetesine yaptığı açıklamada da poliste başörtüsü tartışmasının artık sona erdiğini söyledi: “Polisler, özel bir görevle hükümeti temsil eden kişilerdir. Görünür dini veya siyasi semboller üniformalarının tarafsızlığına uymuyor. Bu nedenle artık yönetmelikle polis üniformasının tarafsızlığını ortaya koyuyoruz.”
Hollanda polisinde başörtüsü tartışması, 2017 yılında dönemin Amsterdam Emniyet Müdürü Pieter-Jaap Aalbersberg’in açıklamalarıyla başlamış. Göçmen kökenli polis memurlarının sayısının artırılmasını isteyen Aalbersberg, İngiltere, Kanada ve İsveç’te olduğu gibi Hollanda’da da üniforma üzerine başörtü takılmasına izin verilmesini isterken, Hollanda Polisi Irkçılıkla Mücadele Ulusal Koordinatörü Komiser Johan van Renswoude de geçen kasım ayında, üniforma üzerine başörtü takılmasına izin verilmesini önerdi. Fakat Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz ise görevde bulunduğu sürece böyle bir uygulamaya karşı olduğunu açıkladı.
Hollanda İnsan Hakları Kurulu, 2017’de polisin, Rotterdam’da bir kadın memurun üniformalıyken başörtüsü takmasına izin vermeyerek ayrımcılık yaptığına karar verirken, İnsan Hakları Kurulu, Bakan Yeşilgöz’ün tutumunu da, ‘damgalayıcı ve tarafsızlık sağlamada etkisiz’ olarak değerlendirdi.
Avrupa Adalet Divanı ise, işverenlerin, dini veya siyasi sembollerin görünür şekilde takılmasını yasaklayabileceğine karar vermiş durumda. Mahkemeye göre, işveren, tarafsızlığın kuruluş için gerekli olduğunu ve buna izin vermenin zararlı bir etki yaratacağını kanıtlaması halinde, çalışanlara bu tür kısıtlamalar getirilebilir.