İngiltere beklenirken Hollanda çoktan resesyona girdi

İngiliz ekonomisinin bu yıl büyüme beklentilerine rağmen belirsizlikler nedeniyle resesyona gireceği tahmin ediliyorken Hollanda ekonomisi yılın ilk çeyreğinin ardından ikinci çeyrekte de küçülerek resesyona girdi.

Ekonomi 17 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Hollanda ekonomisi resesyona girdi.

Hollanda İstatistik Kurumu (CBS), bu yıla ait ikinci çeyrek büyüme oranlarına ilişkin öncü verileri yayımladı. Verilere göre, ilk çeyrekte önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,4 daralan Hollanda ekonomisi, ikinci çeyrekte de yüzde 0,3 küçüldü. Böylece Avrupa’nın en önemli ekonomileri arasında yer alan Hollanda, resesyona girmiş oldu.

Hollanda’da mevsimsellikten arındırılmış gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH), 2023’ün ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla da yüzde 0,3 azaldı. Tüketici harcamaları ve ihracattaki gerileme nedeniyle Hollanda, Covid-19 salgınının başından beri ilk defa resesyona girdi. Ülkede gıda ve enerji fiyatlarındaki artış dolayısıyla enflasyonu hızla yükseltmiş, ekonomik faaliyetleri yavaşlatmıştı.

Euro Bölgesi resesyona girdiEuro Bölgesi resesyona girdi

İngiltere’de aynı duruma düşebilir

İngiltere Şubat 2022’den beri en düşük enflasyonu açıkladı fakat ekonominin bu yıl yüzde 0,4 ve 2024’te yüzde 0,3 büyüme beklentisine rağmen, belirsizlikler nedeniyle yüzde 60 ihtimalle resesyona gireceği tahmin ediliyordu.

İngiltere'nin gelecek yıl resesyondan kaçması zorİngiltere’nin gelecek yıl resesyondan kaçması zor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.