İngiltere’nin gelecek yıl resesyondan kaçması zor

İngiliz ekonomisinin bu yıl yüzde 0,4 ve 2024'te yüzde 0,3 büyüme beklentisine rağmen, belirsizlikler yüksek kalmaya devam ediyor. Belirsizlikler nedeniyle ülkenin 2024 sonunda yüzde 60 ihtimalle resesyona gireceği tahmin ediliyor.

Ekonomi 10 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
İngiltere bu yıl yüzde 0,4 ve 2024'te yüzde 0,3 büyüme beklentisine rağmen belirsizlikler nedeniyle ülkenin 2024 sonunda yüzde 60 ihtimalle resesyona gireceği tahmin ediliyor.

Britanya’nın en eski bağımsız ekonomik araştırma enstitüsü Ulusal Ekonomik ve Sosyal Araştırma Enstitüsü’ne göre Brexit, Covid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediği enflasyonu düşürmek için para politikasında görülen sıkılaşma, İngiliz ekonomisini olumsuz etkiledi.

Bu gelişmelerin etkisiyle, İngiliz ekonomisinin bu yıl yüzde 0,4 ve 2024’te yüzde 0,3 büyüme beklentisine rağmen, ekonomik görünüme ilişkin belirsizlikler yüksek kalmaya devam ediyor. Söz konusu belirsizliklere bağlı olarak ekonominin bu yıl sonunda daralma ihtimali ortaya çıkıyor ve ülkenin 2024 sonunda yüzde 60 ihtimalle resesyona girebileceği öngörülüyor.

ABD'de faiz 22 yılın en yükseğine çıktı, istihdam yavaşladıABD’de faiz 22 yılın en yükseğine çıktı, istihdam yavaşladı

Yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşılması zor

İngiltere’de enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 5,2 ve 2024 sonunda yüzde 3,9’a gerileyebileceği ancak 2025’e kadar hedeflenen yüzde 2 seviyesinin üzerinde kalacağı tahmin ediliyor. Yüzde 6,9 olan çekirdek enflasyonun ise yüksek seyretmeye devam etme riski ise manşet enflasyonun beklenenden yüksek kalma ihtimalini artırıyor.

İngiltere Merkez Bankası’nın politika faizini mevcut yüzde 5,25 seviyesinden 5,50’ye çıkararak faiz oranlarının pike ulaşması beklenirken, düşük ekonomik büyüme ve durgun üretim nedeniyle hane halkının kırılganlıklarının artabileceği öngörülüyor.

Genel seçimlerin planlandığı 2024 sonuna kadar ülkedeki maaş seviyelerinin Kovid-19 öncesinin altında kalması ve sandıklara gelir eşitsizliklerinin arttığı bir dönemde gidilmesi bekleniyor.

İngiltere Rusya'ya bilgisayar çipi satan 2 Türk şirketini yaptırım listesine aldıİngiltere Rusya’ya bilgisayar çipi satan 2 Türk şirketini yaptırım listesine aldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.