Haziranda İstanbul’un zam şampiyonu kıvırcık salata

Haziranda enflasyonu yüzde 4.32 olarak açıklayan İTO, kıvırcık salatayı yüzde 62,56'lık fiyat artışı nedeniyle zam şampiyonu ilan etti. Fiyatı en çok düşen ürün ise kuru soğan oldu.

Ekonomi 3 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Kıvırcık salata haziran ayında İstanbul'da fiyatı en çok artan ürün oldu. Bazı zincir marketlerde kıvırcık salata fiyatı 25 TL'nin üzerine çıktı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO), piyasaların şeffaflığını sağlamak ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla haziranda önceki aya göre İstanbul’da perakende fiyatı en fazla artan ve azalan ürünleri, fiyatları ve değişim oranlarıyla birlikte açıkladı.

Haziran ayında perakende fiyatların  yüzde 3,46 arttığını açıklayan İTO’ya göre , İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi’nde yer alan 242 ürünün 121’inin perakende fiyatı artarken, 23 ürünün fiyatı düştü, 98 ürünün fiyatı ise değişmedi. Fiyat artışlarında petrol fiyatlarının etkisiyle artan lojistik masraflarının da payı olduğu ifade ediliyor.

Geçen ay gıda harcamaları yaş kuru sebze ve meyveler alt grubunda yer alan kıvırcık salata yüzde 62,56 ile fiyatı en fazla artan ürün oldu. Fiyatında artış yaşanan diğer ürünlerden bazıları; ulaştırma ve haberleşme harcamaları grubundan yüzde 32,01 ile şehirlerarası otobüs bileti ücreti, konut harcamalarından yüzde 23,81 ile fuel-oil, gıda harcamalarından yüzde 23,02 ile yeşil soğan, yüzde 22,50 ile çay, kültür eğitim ve eğlence harcamalarından yüzde 21,26 ile maç giriş bileti ücreti olarak belirlendi.

İTO açıkladı, Haziran enflasyonu yapışkan çıktıİTO açıkladı, Haziran enflasyonu yapışkan çıktı

Kuru soğan yüzde 20,82 ucuzladı

Gıda harcamaları grubunda yer alan kuru soğan, fiyatındaki 20,82’lik düşüşle en çok ucuzlayan ürün oldu. Kuru soğanın fiyatının rekor düzeyde düşüşünde yeni mahsulün piyasaya çıkışının etkili olduğu belirtiliyor.

Fiyatında azalış izlenen diğer ürünler, gıda harcamaları grubundan yüzde 17,62 ile bezelye, yüzde 16,29 ile taze fasulye, ev eşyası harcamaları grubundan yüzde 15,17 ile battaniye, gıda harcamalarından yüzde 9,73 ile erik, yüzde 8,26 ile domates, yüzde 7,63 ile çilek, yüzde 7,31 ile kiraz, yüzde 7,04 ile kayısı ve yüzde 6,69 ile patates oldu.

Gıda fiyatları dünyada dip yaptı, Türkiye'de 33 aydır kesintisiz artıyorGıda fiyatları dünyada dip yaptı, Türkiye’de 33 aydır kesintisiz artıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.