Sanayi ve KOBİ’lere gece yarısı kötü haber: Doğalgaza yüzde 20 zam, elektriğin de eli kulağında…

EKK toplantısından Ekim’de sanayi ve ticarethanelerin kullandığı elektriğe yüzde 20 zam kararı çıktığı konuşulurken, BOTAŞ rol çaldı: Büyük sanayi kuruluşlarında ve KOBİ’lerde kullanılan doğalgaza yüzde 20 zam geldi.

Ekonomi 1 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
1 Mayıs 2024 tarihine kadarki döneme ait aylık doğalgaz tüketimleri için tahakkuk edecek faturalarda 25 metreküpe kadar (aylık yaklaşık 120 lira) olan tüketim için doğalgaz bedeli alınmayacak.

Ekim ayı zam haberleriyle birlikte başladı.

1 Ekim itibarıyla konutlarda kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatında değişikliğe gidilmezken, elektrik üretim amaçlı doğalgaz tarifesi ile büyük sanayi kuruluşlarında ve küçük ve orta ölçekli işletmelerde kullanılan gazın satış fiyatı yüzde 20 artırıldı.

BOTAŞ’ın internet sitesinde ekimde geçerli olacak mesken ve sanayi abonelerinin tarifesi ile elektrik üretim amaçlı tarife tablosu yayımlandı.

Buna göre, BOTAŞ’ın konut tüketicileri için dağıtım şirketlerine ekimde uygulayacağı satış fiyatı 1000 metreküp doğal gaz için 4 bin 80 lira olarak açıklandı.

BOTAŞ: En ucuz doğalgaz bizde

Sanayi abonelerinin tarifesi, kademe 1 için 1000 metreküp doğal gazda 8 bin 549 lira, kademe 2 için ise 11 bin 374 lira olarak belirlendi.

Elektrik üretim amaçlı tarifede ise 1000 metreküp doğal gazın fiyatı 12 bin lira olarak duyuruldu.

Kurumun internet sitesinde yer alan duyuruda, “Konutlarda kullanılan doğal gazın toptan satış fiyatında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Household Energy Price Index (HEPI) fiyatları esas alındığında halen konutlarda, Ukrayna’dan sonra Avrupa ülkeleri arasında en düşük doğal gaz fiyatı ülkemizde uygulanmaktadır” ifadesi kullanıldı.

Gözler elektrik fiyatlarında

28 Eylül’de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), toplantısından elektriğe zam kararı çıkmıştı. Ekim’de Resmi Gazete’de yayınlandıktan itibaren geçerli olacak yeni tarifeye göre sanayi ve ticarethanelerdeki elektrik kullanımına yüzde 20 oranında zam yapılacağı ileri sürülmüştü. Konutlarda ise herhangi bir değişiklik olmadığı kaydedilmişti.

Şimdi gözler Resmi Gazete’de.

Zamların acısı fena çıktı: Yoksulluk sınırı bir ayda 3 bin 700, açlık sınırı 1,136 lira arttıZamların acısı fena çıktı: Yoksulluk sınırı bir ayda 3 bin 700, açlık sınırı 1,136 lira arttı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.