Hollanda’da başbakanlık için en güçlü aday Dilan Yeşilgöz’den Wilders’le iş birliği sinyali

Hollanda'da hükümetin büyük ortağı VVD'nin yeni lideri Dilan Yeşilgöz, seçimleri kazanmaları durumunda aşırı sağcı PVV lideri Geert Wilders'le iş birliği yapabileceği sinyalini verdi. Irkçı çkışlarıyla bilinen Wilders, İslamofobi ve Türkiye düşmanı açıklamalarıyla tanınıyor.

Dünya 20 Ağustos 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Dilan Yeşilgöz, 22 Kasım'daki genel seçimlerde galip gelirse, Hollanda'nın ilk kadın başbakanı olacak.

BBC’den Yusuf Özkan’ın haberine göre Hollanda’da hükümetin büyük ortağı Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi’nin (VVD) yeni lideri Dilan Yeşilgöz, seçimleri kazanması halinde aşırı sağcı Özgürlük Partisi ( PVV) lideri Geert Wilders’le iş birliği yapabileceği sinyalini verdi.

Wilders bu açıklamaya olumlu karşılık verirken, muhalefet ise PVV’yle iş birliğini saçmalık şeklinde niteliyor. Partinin eski lideri Başbakan Mark Rutte, “Hollanda’da daha az Faslı” çağrısını geri almadığı sürece Wilders’le koalisyon ortağı olmayacaklarını söylemişti.

Wilders söz konusu çağrıyı 2014 yerel seçimlerinde yapmış, toplumun bir kesimini aşağılamaktan suçlu bulunmuş ama ceza almamıştı.

Buna rağmen Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Yeşilgöz, 22 Kasım’da yapılacak erken genel seçimi kazanması durumunda, ülkenin üçüncü büyük partisi olan PVV’yi dışlamayacağını bildiriyor. Tarafların peşinen dışlanmasını ‘Lahey karmaşası’ olarak adlandıran Yeşilgöz, “Ben esas olarak, kimin hangi niyetle görüşme masasına oturacağıyla ilgileniyorum” derken Wilders’in yeni bir başlangıçtan söz ettiğine atıfla “Şimdi, gerçekten yapıcı bir tutum mu sergileyecek, yoksa kendisini dışarıya mı kapatacak bunu göreceğiz. Sayın Wilders’ın masaya ne getireceğini görmem lazım” ifadesini kullandı.

Başbakan Rutte de artık Yeşilgöz’ün bu tutumunu destekliyor: “Zaman ilerliyor, yeni seçimler var. Yeşilgöz’ün çizgisinin mantıklı olduğunu düşünüyorum.”

Wilders tüm bu yaşananlaraysa şu cevabı veriyor: “PVV, diğer taraflarla iş birliği yapmak ve çok daha katı bir iltica politikası gibi Hollanda’nın temel sorunlarını çözmek için sorumluluk almak istiyor. Tarafları peşinen dışlamıyoruz. Diğer partilerin de aynı görüşte olması iyi bir haber.”

Aşırı sağcı lider Wilders, siyasete Yeşilgöz’ün partisi VVD saflarında başlamıştı. Ancak Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusundaki sert söylemi nedeniyle parti politikalarına ters düşüp, VVD’den ayrılarak kendi partisini kurmuştu. Politikalarını göç ve İslam karşıtlığı üzerine kuran Wilders’in partisi, Hollanda’da ana muhalefet konumuna kadar yükseldi.

Dilan Yeşilgöz, partisine genel başkan oldu, Hollanda Başbakanlığına bir adım daha yaklaştıDilan Yeşilgöz, partisine genel başkan oldu, Hollanda Başbakanlığına bir adım daha yaklaştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.