Brüksel kana bulanmıştı: Belçikalı Bakan istifa etti

EURO 2024 elemelerinin kanlı bir saldırıya tanıklık ettiği Belçika'dan sürpriz bir istifa geldi. Belçika Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne sorumluluğu üstlendiğini ve görevi bıraktığını duyurdu.

Dünya 21 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Belçika’nın başkenti Brüksel’de 16 Ekim’de yaşanan saldırıların yankıları sürerken Belçika Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne istifa ettiğini açıkladı. 16 Ekim’de EURO 2024 elemeleri kapsamında Belçika ile İsveç milli takımlarının karşılaştığı maçı izlemek üzere Brüksel’e giden 2 İsveç vatandaşı uğradıkları saldırı sonucunda ölmüştü.

Aradan geçen 5 günün ardından Belçika Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne, 2 İsveç vatandaşının öldüğü, birinin de ağır yaralandığı saldırıya ilişkin ‘yargı ihmali’ olduğu gerekçesiyle istifa ettiğini duyurdu.

‘Kabul edilemez bir hata’

Belçika Adalet Bakanı Van Quickenborne, Tunus tarafından iadesi istenen ve Pazartesi günkü saldırının faili olan Abdesalem Lassoued konusunda Belçika yargısının kabul edilemez bir hata yaptığını söyledi. Belçikalı bakan, ülkesinde adi suçlardan 26 yıl hüküm giyen Brüksel saldırısının faili Abdesalem Lassoued ile ilgili olarak Tunus’un, geçen yıl iade talebinde bulunduğunu açıkladı. Tunus’un saldırgana yönelik iade talebinin 15 Ağustos 2022’de geldiğini, 1 Eylül’de de Brüksel savcılığına iletildiğini belirten Van Quickenborne, ‘gözden kaçmış’ dedi.  Yetkili yargıcın iade talebini yerine getirmediğini söyleyen Van Quickenborne, sorumluluğu üstlenmek istediğini dile getirerek istifa mektubunu sundu.

EURO 2024 elemeleri kapsamında Belçika ile İsveç milli takımlarının karşılaştığı maçı izlemek üzere Brüksel’e giden 2 İsveç vatandaşı uğradıkları saldırı sonucunda ölmüştü. Saldırının hemen ardından Brüksel’de yüksek ‘terör alarmı’ verilmişti. Başbakan Alexander De Croo’nun ‘acımasız bir terör saldırısı’ olarak nitelendirdiği olayda iki İsveç vatandaşını öldüren ve üçüncüsünü yaralayan 45 yaşındaki Tunuslu silahlı saldırganı aranıyordu.

İadesi için 31 ayrı dosya gelmiş

Brüksel Başsavcısı Johan Delmulle, yaşananları ‘talihsizlik’ olarak değerlendirdi. Geçen yıl Brüksel Savcıkığı’na suçluların iadesi konusunda 31 ayrı dosyanın ulaştığını söyleyen Delmulle, “Bu, 31 başvuru arasında işlenmeyen tek dosya” dedi.

Saldırıyı üstlenen ve sonrasında bir kafede polisle girdiği çatışmada öldürülen Tunus vatandaşı 45 yaşındaki Abdesalem Lassoued’in, ülkesinde cinayete teşebbüs de dahil birçok adi suç nedeniyle 26 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığı belirtiliyor. Tunus’ta yaşanan ‘Arap baharı’ eylemleri sırasında hapisten kaçtığı belirtilen Lassoued’in 2011 yılında yasa dışı yollarla İtalya’ya geldiği, İsveç ve Norveç üzerinden Avrupa’yı dolaştıktan sonra da 2019 yılında Belçika’ya sığınma başvurusunda bulunduğu aktarıldı.

Belçika makamları bu talebi reddetse de Abdesalem Lassoued’in adresi bilinmediği için ülkeyi terk etmesi yönündeki karar kendisine tebliğ edilemedi.

İki İsveçlinin öldürüldüğü saldırıdan iki saat kadar sonra polis tarafından görülse de ‘memurların güvenliği’ gerekçesiyle müdahale izni verilmeyen Lassoued salı sabahı Schaarbeek’teki bir kafede polisle girdiği çatışma sonucu vurularak ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan Lassoued’in orada öldü.

Kendisini IŞİD üyesi olarak tanıtan ve sosyal medyada Abdesalem Al Guilani ismini kullanan , Lassoued saldırıyı ‘Allah için’ yaptığını iddia etmişti. Saldırgan sosyal medyadaki videosunda, ‘İsveçlileri Müslümanlar adına intikam almak için öldürdüğünü’ söylerken görülüyordu.  İsveç son aylarda aşırı sağcı kişi ve grupların Kuran yakma eylemlerine sahne olmuştu.

Yaşanan olay, İsrail-Hamas çatışmasıyla ardından bazı Avrupa ülkelerindeki güvenlik endişeleri takip etmişti. Belçikalı bir federal savcı iki olay arasında bağlantı olduğuna dair kanıt bulunamadığını ifade etmişti.

AB'nin başkentini kana bulamıştı... Belçika polisi: Brüksel saldırganı öldüAB’nin başkentini kana bulamıştı… Belçika polisi: Brüksel saldırganı öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.