İlk taşı Paris attı, İstanbul’da düzenlemeler sürüyor: Kiralık elektrikli scooter yasaklandı

Paris'te yapılan referandumda yüzde 90'ı aşan oy oranıyla elektrikli scooter kiralama servisleri yasaklandı. Paris Belediye Başkanı, 1 Eylül'e kadar scooter'lardan kurtulacaklarını açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de atılacak yeni adımları paylaştı.

Dünya 4 Nisan 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
Paris'te, Lime, Dott ve Tier şirketleri elektrikli scooter kiralama hizmeti sunuyordu.

Avrupa’da uzun süredir tepki toplayan ve yaşanan ölümcül kazalar nedeniyle yasaklanması istenen kiralık elektrikli scooter’lar için Paris’te yapılan referandum tarihe geçti. 

Parizyenler, uzun süredir karşı oldukları servisi, yapılan referandumda yüzde 90’lık oy oranıyla yasaklama kararı aldılar.

Oylamaya yaşı tutanların sadece yüzde 8’i gitmiş olsa da alınan bu karar Avrupa’da bir ilk olarak kayıtlara geçti.

Şehirdeki önemli kiralama şirketleri, Lime, Dott ve Tier, kullanıcı kitlesini oluşturan gençlerin oy kullanmaya gelmeyeceğinden endişe ederek oylama günü yolculukları ücretsiz yaptı ama umduklarını bulamadılar.

1,38 milyon seçmen bulunan şehirde oy kullanmaya 103 bin kişi geldi, 91 bin 300’den fazlası yasaklama yönünde oy kullandı.

27 kilometre hıza çıkabilen elektrikli scooter’lar, ölümcül kazalara sebep olabiliyor, yasal olarak 12 yaşındaki çocukların kullanmasına olanak sağlıyor, park edilen araçların yarattığı sorunlarla da şehir sakinlerini canından bezdiriyordu. 2019’da yürürlüğe giren düzenlemeler de dikkate alınmayınca son çare referandumda bulunmuştu.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, referandum sonrası yaptığı açıklamada, bu hizmetlerin 1 Eylül’e kadar durdurulacağını belirtti.

CHP'li başkan: Scooter'ları bugün yarın toplayacağızCHP’li başkan: Scooter’ları bugün yarın toplayacağız

İstanbul’da tartışma sürüyor: Yeni adımlar atıldı

Scooter’ların durumu Türkiye özelinde özellikle İstanbul’da Kadıköy’de yoğun bir tartışmaya sebep olmuştu. Kadıköy Belediyesi ve scooter kiralama servisi Martı arasındaki polemik, bölgedeki kaldırımların biraz daha rahat hale gelmesini sağlasa da scooter’ların yayalara yönelik tacizi sona ermiş değil.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yrd ve İETT Genel Müdürü Buğra Gökçe, Paris’teki referandumun ardından İstanbul’daki gelişmelere dair açıklama yaptı.

“Skuterlarla ilgili tüm paydaşlarla önemli bir adım attık” diyen Gökçe, yeni plan çerçevesinde atılacak adımları şöyle paylaştı:

“Skuter Park Alanları: 1500 park alanı açılacak. İlçe belediyeleri ile konumları belirlenen bu park alanlarının yapımına operatörler de katkı sağlayacak. Park alanlarına park eden kullanıcılardan yüzde 10-15 indirime tekabül eden açılış ücreti alınmayacak.

“Hassas Bölgeler: Yaya trafiğinin yoğun olduğu kent merkezleri “hassas bölge” olarak tanımlanıp, bu bölgelerde hız sınırı 12,5 km/s olarak düzenlenecek.

“Entegrasyon ve Eğitim: Kullanıcılara operatörler tarafından 2 ayda bir eğitim verilecek. Operatörlerin mobil uygulamaları İstanbulKart ile entegre olacak. Süreç içerisinde toplu taşıma ile tam entegrasyonu sağlayacak çözümler geliştirilecek. Kuracağımız E-Skuter Komisyonu ile ilçe belediyeleri, operatörler ve idaremiz eşgüdüm içerisinde hareket edecek.”

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.