Ne çektin be sanat! Tabloya yine çorbalı saldırı

Paris'teki Louvre Müzesi'nin gözbebeği Mona Lisa'ya gerçekleşen çorbalı saldırının bir benzeri bu kez Fransa'nın Lyon kentinde sergilenen Monet tablosunun başına geldi. İklim aktivistleri tabloya çorba fırlattıktan sonra açıklama yaptı.

Kültür Sanat 12 Şubat 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Tabloya çorba fırlatan eylemciler

İklim aktivistlerinin çorbasından bu kez Claude Monet tablosu nasibini aldı. İklim değişikliğine dikkat çekmek isteyen iki eylemci izlenimci ressamın ‘Bahar’ adlı tablosuna çorba fırlattı. Cam çerçeveyle korunan 1872 tarihli tablo çorbalı saldırıdan etkilenmedi. Ancak yine de izlenimci tablo bir inceleme ve restorasyon süreci yaşayacak. Bu da Lyon’daki Musee des Beaux-Arts’a (Güzel Sanatlar Müzesi) gelenlerin tabloyu bir süre göremeyeceği anlamına geliyor. Çorbalı eylemden sonra iki gösterici gözaltına alındı. Müze yönetimi her iki göstericiden de şikâyetçi oldu.

Çorbalı saldırgan: Geç olmadan harekete geçmeliyiz

Geçen ay Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergilenen ‘Mona Lisa’ tablosuna çorba fırlatan Riposte Alimentaire isimli grup Lyon’daki eylemin de kendilerince düzenlendiğini duyurdu. Çorbalı saldırıyı yapan 20 yaşındaki Ilona “Çok geç olmadan harekete geçmeliyiz” dedi. Çevre için radikal değişim gerektiğini savunan Riposte Alimentaire sanata değer verdiklerini, ancak gelecekteki sanatçılara yanmış bir gezegen bırakmak istemediklerini söylüyor.

Son yıllarda sayıları giderek artan bu tip saldırılardan Monet tabloları geçen yıl da nasibini almıştı. Almanya’nın Postdam kentinde sergilenen ‘Saman Yığınları’ benzer bir akıbete uğramıştı.

Mona Lisa'nın çilesi bitmedi: Bu kez de çorba fırlatıldıMona Lisa’nın çilesi bitmedi: Bu kez de çorba fırlatıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.