İmran Han’a iki günde iki darbe: 14 yıl daha hapis cezası aldı

Pakistan'da eski Başbakan İmran Han 10 yıl hapis cezasının üstünden 24 saat bile geçmeden bu kez de yargılandığı yolsuzluk davasında 14 yıl hapis cezası aldı.

Dünya 31 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Eski Pakistan Başbakanı İmran Han

Pakistan 8 Şubat’taki seçimlere hazırlanırken adaylığı engellenen halkın favorisi İmran Han’a baskılar da devam ediyor. Dün devlet sırlarını sızdırma suçundan 10 yıl hapis cezası alan eski başbakan Han’a bugün de yolsuzluktan 14 yıl hapis cezası verildi. Son olayda Han’ın eşi Büşra Bibi de gündeme geldi: Eski başbakan İmran Han’ın eşi Büşra Bibi de yolsuzluk davasında aynı cezayı aldı: 14 yıl hapis. Toshakhana olarak bilinen ve ikisinin de gelen hediyeleri yasadışı yoldan satmakla suçlandığı davadaki karar nedeniyle Han ve Bibi 10 yıl siyasi yasaklı olacaklar.

Han’ın tutulduğu Rawalpindi hapishanesindeki duruşmada verilen ceza ağustos ayından bu yana hapiste olan ve yüzden fazla farklı suçlamayla karşı karşıya kalan İmran Han’ın durumunu daha da kötüleştirdi. Bu, başbakanlık yaparken farklı devletlerin lider ve hükümet yetkililerinin verdiği hediyeleri beyan edilmemiş bir kârla sattığı iddiasıyla ilgili Toshakaha davasında Han’ın aldığı ikinci ceza. Han ise tüm suçlamaları reddediyor. Yolsuzlukla mücadele birimi Han’ı başbakanlığı döneminde eşiyle birlikte devlet başkanlarından ve yabancı yetkililerden bazıları milyonlarca rupi değerinde 108 hediye alıp bunların birçoğunu yasadışı olarak saklamak ya da satmakla suçlamıştı. Han’a ilk olarak ağustos ayında üç yıl hapis cezası verilmiş, bir üst mahkemenin kararı iptal etmesinin ardından müfettişlerin Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın verdiği ve Han ve eşi tarafından saklandığı iddia edilen mücevherlerle ilgili yeni kanıtlar sunması üzerine yasal süreç yeniden başlamıştı. Hakim verdiği son kararla hem Han hem de eşi hakkında 787 milyon rupi (2.8 milyon dolar) toplu para cezası da içeren cezaya hükmetti.

Han’ın eşi Bibi karar verilir verilmez Rawalpindi’de Adiala Hapishanesine teslim oldu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.