İngiltere’de yeni skandal: Göçmen çocuklar, cinsel suçluların tutulduğu hapishaneye yerleştiriliyor

Birçoğu insan kaçakçılığı mağduru olan refakatsiz göçmen çocukların, İngiltere'nin Kent vilayetindeki Elmley hapishanesine gönderildiği ve yabancı uyruklu yetişkin mahkumların arasına konulduğu tespit edildi. Bu hapishanede cinsel suçlardan hüküm giymiş yaklaşık 70 mahkum olduğu biliniyor.

Dünya 28 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
İngiltere'de geçen yıl yürürlüğe sokulan göçmen kanunu kapsamında yaş tespiti yapılan bazı çocuklar yetişkin olarak yaftalanıp yetişkin hapishanesine gönderiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

The Guardian’da yer alan habere göre küçük teknelerle Britanya’ya gelen göçmen çocuklar, büyük ölçüde cinsel suçluların bulunduğu yetişkin hapishanelerine yerleştiriliyor. Birçoğu insan kaçakçılığı mağduru olan refakatsiz çocukların, İngiltere’nin güneydoğusunda bulunan Kent vilayetindeki Elmley hapishanesine gönderildiği ve yabancı uyruklu yetişkin mahkumların arasına konulduğu olaylar tespit edildi.

Bu çocuklar, Birleşik Krallık’a ulaşmalarından birkaç saat sonra birçok uzman tarafından ‘üstünkörü ve keyfi’ olarak değerlendirilen bir şekilde İçişleri Bakanlığı yetkililerince yapılan yaş değerlendirmesinin ardından yetişkin kabul ediliyor. Daha sonra da Birleşik Krallık’a yasa dışı girişlerin önünü almak için daha sert cezai suçların uygulanmasını öngören ve geçen yıl meclisten geçen Vatandaşlık ve Sınırlar Yasası kapsamında cezaevine gönderiliyorlar.

Ülkedeki 55 belediyeden alınan verilere göre Nisan 2023’e kadarki beş yılda yaşı tartışmalı çocuklardan 1416’sı üzerinde yapılan sonraki değerlendirmelerde 809’unun çocuk olduğu tespit edildi. Çocukların çoğunun Libya üzerinden İngiltere’ye gelen Sudan ya da Güney Sudan asıllı olduğu ve insan kaçakçıları tarafından alındıkları ya da bir şekilde istismara maruz kaldığı belirtiliyor.

Elmley’de yapılan teftişler, yabancı uyruklu kişilerin tutulduğu hapishanede aynı zamanda cinsel suçluların da barındığını gözler önüne seriyor. Yapılan bir ankete katılan mahkumların dördünden biri Elmley’de kendilerini güvende hissetmediklerini söylüyor. Cezaevinin ‘cinsel suçlardan hüküm giymiş mahkumları barındırmak için tahsis edilmemesine’ rağmen 70 cinsel suçlunun hâlâ hapishanede bulunduğu belirtiliyor.

Humans For Rights Network , bu hafta Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı’na konuyla ilgili acil soruşturma başlatması ve yetişkinlerin kaldığı hapishanede tutulduğu tespit edilen çocukların hepsinin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

The Guardian’daki habere göre Humans For Rights Network’ten Maddie Harris, “Bu çocuklar hücrelerine kapatılmış durumda, yardım için kimi arayacaklarını bilmiyorlar. Hukuki danışmanlığa erişimleri ve Birleşik Krallık’a geldiğinde göçmen bürosu yetkilileri tarafından yaşları konusunda verilen keyfi karara itiraz etmeleri engelleniyor. Güvenlik arayışındaki bu çocuklar kendilerini birdenbire yetişkin hapishanesinde buluyor, korunamıyorlar ve büyük zarar görüyorlar” diyor.

Çocuk yardım kuruluşu Coram’ın Göçmen Çocuklar Sorumlusu Anita Hurrell de, “Bu çocukları kriminalize etmek yanlış, yetişkin erkeklerin tutulduğu hapishanelere göndermek de tehlikeli” diye belirtiyor.

Bir hükümet sözcüsü ise konuyla ilgili olarak, “Yaş tespiti işlemi, gerçek çocukları tespit etmek ve sistemin suistimal edilmesini önlemek içim meşakkatli ama önemli bir süreç. Yetişkinlerin çocuk olduklarını iddia etmesini ya da çocukların yanlışlıkla yetişkin muamelesini görmelerini engellemeliyiz. Her iki durum da ciddi tehlikeler teşkil ediyor. Çocukları koruyabilmek için X ışınları gibi bilimsel yöntemleri kullanarak yaş doğrulama sürecini güçlendirmeliyiz” dedi.

'Göçmen hapishanesi' Bibby Stockholm gemisine ilk sığınmacılar bindirildi‘Göçmen hapishanesi’ Bibby Stockholm gemisine ilk sığınmacılar bindirildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.