İngiltere’deki bıçaklı saldırının yansımaları: Aşırı sağcılar cami taşladı, polisle çatıştı

İngiliz kasabası Southport'ta 17 yaşındaki bir gencin çocukların ders aldığı dans stüdyosuna düzenlediği bıçaklı saldırıda öldürülen üç küçük kız için yas tutuldu. Aşırı sağcılar tuğlalarla cami taşladı ve polisle çalıştı. 37 polis yaralandı.

Dünya 31 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Saldırıya uğrayan cami. Fotoğraf: AA

İngiltere’nin kuzeybatısındaki Southport kasabasında pazartesi günü 17 yaşındaki bir genç elinde bıçakla küçük çocuklara dans dersi verilen stüdyoyu basarak üç kız çocuğunun ölümüne neden oldu. Saldırıda ikisi yetişkin olmak üzere yedi kişinin de hayati tehlikesi sürüyor. Böyle toplu katliamları daha önce sadece ABD ile ilgili haberlerde gören İngilizler olayın şokunu bir türlü atlatamadı. Aşırı sağcı protestocular kasabadaki caminin yakınlarında polis ile çatıştı.

Bıçaklı saldırıda ölen üç küçük kızın anısına çelenkler, oyuncaklar ve mumlar bırakmak için yüzlerce kişi sokağa döküldü. Bu barışçıl nöbeti aşırı sağcılarla polislerin çatışması izledi. Merseyside emniyeti, aşırı sağcı İngiliz Savunma Birliği’nin destekçileri olduğu düşünülen protestocuların kasabadaki camiye tuğla attıklarını, hem sivillerin hem de polislerin araçlarını ateşe verdiklerini ve polise şişe fırlattıklarını söyledi. Protestoculardan bazıları polisi “pedofilileri korumak”la suçladı.

Yetkililer saldırıyı gerçekleştiren 17 yaşındaki gencin kim olduğuyla ilgili teyit edilmemiş haberler nedeniyle aşırı sağcıların sokağa indiğine inanıyor. Saldırı sonrası sosyal medyada çıkan haberlerde saldırganın adının “Ali Al Shakati” olduğu iddia edilmişti. Bir diğer iddia mülteci olduğu ve botla İngiltere’ye geldiğiydi. Oysa saldırganın ailesi Ruanda’dan Galler’e yerleşmişti ve saldırgan Galler’de doğup büyümüştü. Polis daha saldırganın ismini açıklamadı bile.

Saldırganın neden böyle bir saldırı düzenlediği henüz bilinmiyor. İngiltere’de muhafazakârların iktidarda olduğu dönemde İngiltere’ye gelen göçmenlerin Ruanda’ya gönderilmesi planı üstünde çalışılıyordu. Ancak bu karar birçok kez yüksek mahkemeden döndürüldü. Sonra da zaten İşçi Partisi iktidara geldi ve Ruanda planının bir daha açılmamak üzere rafa kaldırıldığını açıkladı.

39 polis, üç köpek yaralandı

Son yıllarda Avrupa’ya gerçekleşen göç akınında hedef ülkelerden biri olan İngiltere’de de göç karşıtlığı tavan yapmış durumda. Bu yüzden sosyal medyadaki spekülasyonları kabul etmekte gecikmedi bazı Southport sakinleri; güvenlik güçlerinin aktardığına göre aşırı sağcılarla çıkan çatışmalarda bazı polis memurları ciddi darbe aldı. Çıkan olaylarda 39 polis memurunun yaralandığı, 27’sinin de ciddi yaralarla hastaneye kaldırıldığı açıklandı.

Çatışmalarda ayrıca üç polis köpeği de yaralandı. Atılan tuğlalar nedeniyle köpeklerden ikisinin bacağından yaralandığı, birinin de yanık izleri olduğu öğrenildi. Emniyet Müdürü Yardımcısı Alex Goss bıçaklı saldırıya atıfta bulunarak “Dün polis memurlarımız ve diğer acil servis mensupları, karşılaşabilecekleri en zor durumlardan biriyle karşı karşıya kaldı. Karışıklıkları önlemeye çalışırken kendilerini saldırının ortasında buldular” dedi.

Goss sosyal medyadaki dezenformasyondan bahsederek “Bazı kişiler yaşanan olayı sokaklarımıza şiddet ve düzensizlik getirmek için kullanıyor. Tutuklanan kişinin Birleşik Krallık doğumlu olduğunu zaten söylemiştik. Spekülasyonlar şu anda kimseye yardımcı olmuyor” diye konuştu.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer ise sokakta olay çıkaranların ölenler ve yaralananlar için düzenlenen barışçıl bir nöbeti “şiddet ve haydutlukla” karıştırarak yas tutanlara hakaret ettiğini” söyledi. Goss da Starmer ile aynı fikirdeydi. Çatışmalara katılanların çoğunun Southport yerlisi olmadığına değinen Goss, amacın kasabada huzursuzluk yaratmak olduğunu söyledi.

Çatışmalar devam ederken bir kadın elinde “Nefret değil umut. Irkçılığın burada yeri yok” yazılı pankart açtı.

Britanya Müslüman Konseyi (MCB) bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden çocukları anarak başladığı açıklamada “Southport’ta yaşanan trajedi utanmazca istismar ediliyor. Bu eylemler İslamofobi’nin artmasına da neden oluyor” dedi. Açıklamada dezenformasyonun sorumlusu olarak da bir Rus haber sitesini gösterdi.

İngiltere’yi sarsan bıçaklı saldırı: Üç kız çocuğunun öldüğü olay hakkında neler biliniyor?İngiltere’yi sarsan bıçaklı saldırı: Üç kız çocuğunun öldüğü olay hakkında neler biliniyor?

İngiliz kasabasında kanlı pazartesi: İki çocuk öldü, dokuz yaralı varİngiliz kasabasında kanlı pazartesi: İki çocuk öldü, dokuz yaralı var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.