IKBY seçimleri öncesi kritik ziyaret: Erdoğan Barzani’yi ağırladı
ABD Senatosu, 20 yıl önce Irak'ı işgal etmesine olanak tanıyan yetkiyi iptal eden yasa tasarısını onayladı. Sadece sembolik bir anlam taşıyan tasarının, ABD'nin günümüzde devam eden askeri operasyonlarına bir etkisi olmayacak.
ABD Senatosu, 20 Mart 2003’te “Saddam Hüseyin biyolojik silah üretiyor” iddiasıyla Irak’ı işgal etmelerine olanak tanıyan yasal yetkinin iptali yönünde 66’ya 30 ‘evet’ oyu kullandı. Senatör Tim Kaine ve Todd Young tarafından sunulan yasa tasarısı, 2003 Irak işgalinin yanı sıra hem 2002 hem de 1991 Irak’ta Askeri Güç Kullanma Yetkisi’ni (AUMF) yürürlükten kaldırmayı amaçlıyor.
Yasanın şimdi ABD Temsilciler Meclisi ve ABD Başkanı Joe Biden’dan onay alması gerekiyor. Hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin desteklediği bu tasarının Temsilciler Meclisi’nden geçme şansı yüksek olsa da meclis üyelerinin tasarıda değişiklik yapmaya çalışabilir.
ABD’nin Irak’a yönelik savaş operasyonları 10 yıldan uzun bir süre önce sona erdiği için bu eylem büyük ölçüde sembolik bir anlam taşıyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada sözkonusu düzenlemenin yürürlükten kaldırılmasının, ABD’nin mevcut askeri operasyonları üzerinde hiçbir etkisi olmayacağı, aksine ‘Iraklı ortaklarıyla güçlü ve samimi ilişkilerini destekleyeceği’ belirtiliyor.
2002 tarihli AUMF, daha sonraki yıllarda göreve gelen diğer başkanlar tarafından da asıl amacından koparılarak başka askeri operasyonlar için kullanılmıştı. Örneğin eski Başkan Barack Obama, Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı hava saldırılarını meşrulaştırmak için bu 2002 tarihli yetkiyi kullanmıştı. Yine eski Başkan Donald Trump da Bağdat’ta İranlı General Kasım Süleymani’nin ölümüne yol açan saldırıyı AUMF’a dayandırmıştı.