Müteahhitlerin gözü Suudi Arabistan’daki 10 milyar dolarlık projelerde

2023'de Suudi Arabistan’da 2,7 milyar dolar tutarında iş üstlenen Türk müteahhitleri hedefi 10 milyar dolara çıkardı. TMB Başkanı Erdal Eren Türk müteahhitlerinin Suudi Arabistan'ın "Vizyon 2030" projesinde büyük işlere imza atacağını söyledi.

Ekonomi 22 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Suudi Arabistan Türk müteahhitlik firmaları tarafından gerçekleştirilen 27,8 milyar dolar tutarındaki 402 proje ile en çok proje üstlenilen 6'ncı ülke konumunda.

Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye ambargoyu 2022 yılında kaldırmasının ardından Suudi Bakan Majid Al-Hogail’in ülkesinin 2030 vizyonu projelerinde daha çok Türk firması görme isteği Türk müteahhitlerinin bu ülkedeki hedeflerini büyüttü.

Geçen yıl başta Suudi Arabistan olmak üzere siyasi ilişkilerde son derece olumlu gelişmeler yaşanan Körfez ülkelerine ve Irak’a odaklandıklarını söyleyen Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren “Yürütülen faaliyetlerin etkisiyle 2023 yılında Suudi Arabistan’da firmalarımızca 2,7 milyar dolar tutarında 16 proje üstlendik. Bununla 2018 yılı düzeyinin yeniden yakalanmış olması da sevindiricidir” dedi.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren ‘Yürütülen faaliyetlerin etkisiyle 2023 yılında Suudi Arabistan’da firmalarımızca 2,7 milyar dolar tutarında 16 proje üstlendi’ dedi.

Altıncı pazar oldu

Geleneksel pazarlardan Suudi Arabistan’ın yurt dışı müteahhitlik hizmetleri içinde Türk müteahhitlik firmaları tarafından gerçekleştirilen 27,8 milyar dolar tutarındaki 402 proje ile en çok proje taahhüt edilen altıncı ülke olduğunu söyleyen Eren ilişkilerin daha da geliştirilmesi amacıyla bu yıl da Suudi Arabistan’a Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın başkanlığında bir müteahhit heyetle ziyaret düzenlemeyi programlarına aldıklarını anlattı. Türk müteahhitlerinin Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” projesinde kilit rol oynayacağını, büyük işlere imza atacağını belirten Eren “Ülkemizin Suudi Arabistan ile mevcut ilişkilerinin gelişimi çerçevesinde ülkenin Türk inşaat sektörü için yıllık 10 milyar dolarlık yeni iş potansiyeli taşıyan bir pazar konumuna geldiği görülüyor” diye konuştu.
Eren ilgili kuruluşların açıkladığı çalışmalara göre gelecek dönemde Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde yüzde 52’si üstyapı olmak üzere 3,9 trilyon dolar tutarında projenin hayata geçirilmesinin öngörüldüğünü, en büyük yatırımı Suudi Arabistan’ın yapmasının beklendiğini söyledi. Geçen yıl yapılan müteahhitlik heyeti ziyaretleri ve üst düzey temaslarla ilk elden bilgi alma fırsatı bulduklarını anımsatan Eren “Bu vesileyle edindiğimiz bilgilerden Suudi Arabistan’da önümüzdeki 15 yılda 1,4 trilyon dolar tutarında alt ve üstyapı projesi gerçekleştirilmesinin planlanmakta olduğunu anlamış bulunuyoruz” diye konuştu. TMB Başkanı Eren Türk müteahhitler olarak Suudi 2030 vizyonu ve Giga projeleri programı kapsamındaki Neom, Diriyah Gate, Qiddiya, Red Sea Global, Al’Ula projeleri ile ülkedeki diğer enerji, su, konut ve altyapı projelerinde yer almak istediklerini ve bu yönde çalışma ve girişimleri sürdürdüklerini ifade etti. Eren, Neom’un Suudi Arabistan’ın gündemindeki projelerinin en büyüğü olarak dikkati çektiğini belirterek “Üye firmalarımız sadece bu projede değil ülkedeki tüm alt ve üst yapı projelerinde yer almak hususunda istekli. Bu amaçla firmalarımız Suudi Arabistan mevzuatının gerektirdiği kayıt ve sertifikasyon prosedürlerini tamamlamak amacıyla faaliyetlerini ve girişimlerini sürdürmektedir” dedi.

‘Uzak Doğu ve Latin Amerika’yı yakından izliyoruz’

Yurt içinde mevcut verileri göz önünde bulundurarak 2024 yılında sektörün rotasının ağırlıklı biçimde yurt dışı projeler olacağına işaret eden Erdal Eren en büyük potansiyeli taşıyan hedef ülke olarak da Suudi Arabistan’ın öne çıktığını belirtti. Eren Irak’ın da Kalkınma Yolu projesi ile ülkede gerçekleştirilmesi planlanan enerji, sağlık, konut, okul, hastane gibi projelerle diğer hedef ülke olarak ortaya çıktığını kaydetti. Türk müteahhitler olarak Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalışmakta ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetleri artırmakta olduklarına dikkati çeken Eren “Bunun yanı sıra Uzak Doğu ve Latin Amerika ülkeleri gibi yeni pazarları da yakından izliyoruz. Bu doğrultuda önümüzdeki dönemde yurt dışında her yıl üstleneceğimiz yeni proje tutarı hedefimizi, kısa vadede 20 milyar dolar, orta vadede ise 50 milyar dolar olarak korumaktayız” diye konuştu.

Salgın ve savaşın etkisi azaldı, Türk müteahhitler yurt dışından 5 ayda 6,5 milyar dolarlık iş aldıSalgın ve savaşın etkisi azaldı, Türk müteahhitler yurt dışından 5 ayda 6,5 milyar dolarlık iş aldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.