ABD’de bu yılın en büyük korkuları: Yozlaşmış siyasetçiler ve hastalıklar
Irak'ın batısındaki Enbar vilayetinde bulunan Ayn el-Esad Üssü'ne saldırı düzenlendi. Atılan iki roketle biri ağır beş ABD askeri yaralandı.
İsrail’in Gazze’deki katliamı bölgedeki dengeleri değiştirdi. Daha büyük bir savaşın patlak vermesinin beklendiği Ortadoğu’da bugün kritik bir gelişme daha yaşandı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ordusu mensubu beş kişi Irak’taki askeri üsse yönelik saldırıda yaralandı. Geçen hafta İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin töreni için bulunduğu Tahran’da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Hamas siyasi büro şefi İsmail Haniye’nin ardından bölge çok daha büyük bir kaosun içinde. İran’ın İsrail’e misillemesi beklenirken gerilimi artıracak gelişme Irak’ta yaşandı.
Irak’ta ABD güçlerinin konuşlandığı Ayn el-Esad Üssü’ne saldırı düzenlendi. Geçen hafta ABD’nin Irak’ta Direniş Ekseni kapsamındaki Halk Seferberlik Güçleri’ni (Haşdi Şabi) hedef alması sonrası gelen dün geceki saldırıda üsteki Amerikan askerlerinin yaralandığı belirtildi. Reuters’e konuşan Iraklı güvenlik kaynakları Irak’ın batısındaki Enbar vilayetinde bulunan Ayn el-Esad Üssü’ne iki Katyuşa roketi atıldığını, roketlerin üssün içine düştüğünü belirtti. ABD’li güvenlik kaynakları beş Amerikan askerinin yaralandığını, birinin durumunun ağır olduğunu söyledi.
Ayn el-Esad saldırısının ardından ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile görüştü. Telefon görüşmesine ilişkin ayrıntı paylaşılmazken iki bakanın bunu “tehlikeli bir tırmanma” olarak nitelediği ifade edildi. Yaklaşık 2500 askeri Irak’ta konuşlanan ABD, İsrail’e desteği nedeniyle misilleme saldırılarının hedeflerinden biri.
İran tarafından desteklenen Iraklı milisler Ocak ayı sonunda Ürdün’deki bir üsse düzenlenen ve üç Amerikan askerinin ölümüne yol açan saldırının ABD güçlerinin bulunduğu üslere yeniden saldırılar düzenlemeye başladı. ABD geçtiğimiz hafta Irak’ta, ABD yetkililerinin insansız hava aracı fırlatmaya hazırlanan militanlar olduğunu ve ABD ve koalisyon güçleri için tehdit oluşturduklarını söylediği kişilere karşı bir saldırı gerçekleştirmişti.
Irak Yüksek Federal Mahkemesi ABD güçlerinin ülkedeki varlığıyla ilgili anlaşmanın (Stratejik Çerçeve Anlaşması) iptal edilmesi için yapılan başvuruyu “konu bakımından yetkisizlik” gerekçesiyle reddetmişti. 5 Ağustos’ta Irak Meclisi Milletvekilleri Basim Haşşan ile Mustafa Sened Amerikan güçlerinin Irak topraklarında kalmasına izin veren anlaşmanın geçersiz sayılması ve iptal edilmesi için Irak Yüksek Federal Mahkemesine başvuruda bulundu. Mahkemeden yapılan yazılı açıklamaya göre, milletvekillerin başvurusunun incelendiği ve mahkemenin bu konuda karar verme yetkisinin bulunmadığı belirtildi. Milletvekillerinin başvurusu “konu bakımından yetkisizlik” gerekçesiyle reddedildi.
Irak ile ABD arasında 2008 yılında imzalanan “Stratejik Çerçeve Anlaşması”nın, İşbirliği Prensipleri adı altındaki birinci bölümün 3 ve 4’üncü maddelerinde, Irak merkezi hükümetinin çağrısı üzerine ABD’nin ülkede geçici askeri varlık gösterdiği, Irak’ın egemenliğine de saygı duyulması gerektiği belirtiliyor. Iraklı bazı siyasiler, Irak ve ABD arasında imzalanan Stratejik Çerçeve Anlaşması’nın feshedilmesini ve Amerikan güçlerinin ülkeden çıkarılmasını talep ediyor. Bu nedenle Washington’la Bağdat arasında bir dizi görüşmeler başlatılmıştı. Bağdat ABD liderliğindeki koalisyonun askerlerinin eylül ayında çekilmeye başlamasını ve koalisyonun çalışmalarını Eylül 2025’e dek resmen sonlandırmasını istiyor.