İade talebi var ama Eylem Tok ve oğlu ABD’de de yargılanabilir

Adalet Bakanı Tunç yazar Eylem Tok'un trafik kazasına karışan oğluyla ABD'ye kaçması hakkında şüphelinin ABD vatandaşı olması nedeniyle orada da yargılanabileceğini söyledi. Tunç iade taleplerinin olduğunu da aktardı.

Gündem 19 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Türkiye günlerdir 1 Mart gecesi yaşanan bir trafik kazasını konuşuyor. Çünkü o kaza 16 yaşındaki bir çocuğun ehliyetsiz çıktığı trafikte hız yapması nedeniyle yaşandı ve bir can kaybına sebep oldu. Üstelik çocuğun annesi yazar Eylem Tok oğlunu alıp önce Mısır’a, oradan da Amerika’ya kaçtı. Eylem Tok’un oğluyla birlikte Amerika’da gülerken çekilen fotoğrafları da var olan tepkileri artırdı.

Konuyla ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıklama yaptı ve Tok ve oğlunun ABD’de yargılanabileceğine işaretti. Yaralanan ve ölenin yakınlarının tazminat davası açması durumunda tedbir kararı alınabileceğini söyleyen Tunç “Cezai açıdan soruşturma kapsamında tutuklama kararı yargılama makamlarınca verildi. Eylem Tok’un asistanı o gece kaçmalarına yardımcı olan kişi. Bir de yaralananlardan birinin telefonunu oradan almış, o da delilleri yok etme anlamında bir hareket. Onun hakkında da yargılama makamlarınca adli kontrol kararı verildi. Baba hakkında da adli kontrol kararı verildi” dedi.

Türkiye’nin geçici tutuklama kararı olduğunu belirtip ABD’den Eylem Tok ile oğlunun tutuklanıp kendilerine teslim edilmesini istediğini söyleyen Tunç “Biz yargılama yapacağız diyoruz. Şimdi oradan cevap bekliyoruz. Dosyada bir eksiklik yok şu anda iadeyle alakalı. Bizim ülkemizin kanununda da vatandaş iade edilmez diye bir kural var ama bu kesin bir kural değil. Burada annenin suçu bakımından işte alt soy, üst soy suçluyu kayırma suçundan cezasızlık durumu var deniyor. Sadece suçluyu kayırma olarak da görmemek lazım. Delillerin yok edilmesi, yaralıları öylece bırakıp gitmek gibi birçok suç olabilir” diye konuştu.

Soruşturma açabileceklerini ama yargılama için ifade alınmasının gerektiğini belirten Tunç bunların kaçak şahıs statüsünde olduğunu söyledi. Kaçak şahısla ilgili AYM ceza verilmesine yer olmadığı kararı verdiğinde bile bu kişinin ifadesinin alınmasının gerektiğini belirten Tunç son düzenlemeye atıfta bulundu: “En son yaptığımız düzenleme de bununla ilgiliydi 8. Yargı Paketi’nde.”

Tunç ABD’deki sürece ilişkin de şu bilgilerle sözlerini noktaladı:

“(ABD makamları) Yargılayabilir. Yani der ki ‘Sen yabancı ülkede bir yabancıya karşı suç işledin, benim vatandaşımsın, dolayısıyla seni benim kanunuma göre yargılayacağım’.”

Yeni ifade: Eylem Tok kazadan sonra ikinci kez olay yerine gitmiş ama yaralılara yardım için değil

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.