İran siyasetinin kaderi 5 Temmuz’da belirlenecek: Reformist aday ve rakibi ikinci tura kaldı
Haniye suikastının nasıl gerçekleştiği belirsizliğini korurken İran'dan yeni bir açıklama geldi. Açıklamada Haniye'nin kaldığı konuta saldırının "yaklaşık yedi kilogram patlayıcı taşıyan kısa menzilli bir roketle" düzenlendiği bildirildi.
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye 31 Temmuz’da İran’da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmak üzere bulunduğu Tahran’da suikasta uğramıştı. Saldırı gece saatlerinde Haniye’nin başkent Tahran’da kaldığı konuta düzenlenmişti. Haniye’nin korumasının da öldüğü saldırının nasıl gerçekleştiği ise hâlâ netlik kazanmadı.
Suikastın üzerindeki sis bulutları dağılmazken İran Devrim Muhafızları Ordusu saldırının Haniye’nin konutunun dışından fırlatılan ‘kısa menzilli bir roket’ ile düzenlendiğini açıkladı. Devrim Muhafızları yaptığı açıklamada şu ana kadar yürütülen soruşturmalara dayanarak Haniye’ye yönelik saldırıda kullanılan roketin “yaklaşık yedi kilogram patlayıcı taşıdığını” bildirdi.
Devrim Muhafızları’nın açıklamasında ayrıca suikastın İsrail tarafından tasarlanıp uygulandığı ve ABD’nin de bu eyleme destek verdiği savunuldu.
İsrail İsmail Haniye’nin öldürülmesinde bir rolü olduğunu ne doğruladı ne de yalanladı. ABD ise Gazze Şeridi’ne yönelik İsrail’in devam eden savaşının ortasında, Haniye’nin öldürülmesi konusunda “haberdar edilmediğini veya bu olaya karışmadığını” öne sürüyor.
2 Ağustos’ta Haniye’nin Katar’ın başkenti Doha’daki bir camide kılınan cenaze namazına binlerce kişi katıldı. Hamas lideri grubun siyasi büro üyeleriyle birlikte burada yaşıyordu.
Suikast, Hizbullah’ın üst düzey komutanı Fuad Şükür‘ün İsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut’a düzenlediği hava saldırısında öldürülmesinden saatler sonra gerçekleşti. Lübnan Sağlık Bakanlığı’na göre saldırıda üçü kadın ikisi çocuk beş sivil de hayatını kaybetti.
Gazze’deki savaşın başlamasından bu yana Tahran destekli grup İsrail güçleriyle neredeyse her gün karşılıklı çatışıyor ve sınırdaki askeri mevzileri hedef aldığını söylüyor.
İran yaptığı açıklamada İsrail’in Hizbullah’ın askeri komutanını öldürmesinin ardından örgütün artık askeri hedeflerle sınırlı kalmayarak İsrail’in daha derinlerini vurmasını beklediğini belirtti.
İsrail, Şükür’ün ilhak edilmiş Golan Tepeleri’nde 12 gencin ölümüne neden olan roket saldırısından sorumlu olduğunu ve Hizbullah’ın İsrail’e yönelik saldırılarını yönettiğini savunuyor.
İsrail’in Gazze’ye açtığı savaş yaklaşık 40 bin kişinin ölümüne ve 2.3 milyonluk nüfusun neredeyse tamamının yerinden edilmesine yol açarken, Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları bölgede kıtlık yaşandığını belirtiyor. Savaş 7 Ekim’de Hamas öncülüğünde İsrail topluluklarına ve askeri karakollarına düzenlenen ve 1139 kişinin öldüğü ve yaklaşık 250 kişinin esir alındığı saldırıya yanıt olarak başladı.
Son birkaç aydır Hamas ve İsrail, Gazze’deki ölümlere son vermek ve binlerce Filistinli tutsak karşılığında İsrailli tutsakları serbest bırakmak amacıyla ateşkes görüşmelerine kilitlenmiş durumda. Fakat Haniye suikastıyla bu girişimler de sekteye uğramış görünüyor.