İran, İsrail’i vurdu: Haniye, Nasrallah ve Nilfuruşan’ın öldürülmesine misilleme

İran, İsrail'i balistik füzelerle vurdu. Tel Aviv ve birçok kentte sirenler çalıyor, halk sığınakta. İsrail ordusuna göre 200'e yakın füze ateşlendi.

Dünya 1 Ekim 2024

İsrail günlerdir eli kulağında diye nitelenen Lübnan kara harekatına dün gece başladı, tanklar ve askerler Lübnan’a girdi. İsrail ordusu harekatın ‘sınırlı’ olacağını iddia etse de işgalin genişleyeceği endişesi her geçen saniye tırmanıyor. Gerilim tırmanırken tepkiler de büyüyor, ancak İsrail saldırılarını durdurmadığı gibi kapsamı genişleteceğini sivillere yaptığı duyurularla gösteriyor.

İsrail Güvenlik Kabinesi ABD’li üst düzey bir yetkilinin ‘İran’ın İsrail’e saldırı hazırlığında olduğu’ açıklamasının ardından ‘acil toplantı’ kararı almıştı. Tam da kabine toplantısı sırasında İsrail, İran’ın balistik füzeler ateşlediğini duyurdu.

İran Devrim Muhafızları: İsrail saldırılarına misilleme yaptık

İran Devrim Muhafızları da İsrail’e füze saldırısını doğruladı. Saldırının Hamas lideri İsmail Haniyye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı general Abbas Nilfuraşan’ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına karşılık olarak gerçekleştirildiği belirtildi.

İsrail’in bu saldırıya askeri yanıt vermesi halinde ‘yıkıcı karşılık’ göreceği uyarısında bulunuldu.

İsrail ordu radyosu: 200’e yakın füze fırlatıldı

AFP’ye göre İsrail medyasına göre İran tarafından 200’e yakın füze fırlatıldı. Reuters muhabirleri Ürdün üstünden gelen füzelerin engellendiğini bildirdi. Füzeler Tel Aviv ve Kudüs’te bazı noktalara düştü.

İsrail ordu sözcüsü henüz herhangi bir yaralının tespit edilmediğini söyledi.

Saldırı sonrası İsrail’in tüm şehirlerinde sirenler çalmış ve halk sığınaklara girmişti. Saldırıdan yaklaşık bir saat sonra ‘güvenli yerlere gidin’ uyarısı kaldırıldı.

İsraillilere ‘uyarıları dikkate almaları ve güvenli yerlerde kalmaları’ çağrısı yapıldı.

Aynı saatlerde Tel Aviv’de silahlı saldırı: Dört ölü

Aynı dakikalarda İsrail polisi Tel Aviv’in Yafa bölgesinde dört kişinin öldüğü bir silahlı saldırı gerçekleştiğini söyledi. İki saldırgan etkisiz hale getirildi. Saldırının İran’ın bombardımanıyla ilgisi olup olmadığı bilinmiyor.

Biden ve Harris ulusal güvenlik yetkilileriyle görüştü

Beyaz Saray Sözcüsü Emilie Simons ABD Başkanı Joe Biden’ın saldırıyla ilgili olarak yardımcısı Kamala Harris ve üst düzey ulusal güvenlik yetkilileriyle bir araya geldiğini söyledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.