İran: Tüm Ukrayna meşru hedef

İran, ABD'ye insansız hava aracı (İHA) desteği veren Ukrayna'nın 'meşru hedef olduğunu' bildirdi.

Dünya 14 Mart 2026

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı İbrahim Azizi, ABD’ye insansız hava aracı (İHA) desteği veren Ukrayna’nın ‘meşru hedef olduğunu’ bildirdi.

Tahran’da Mücteba Hamaney ve İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) komutanlarının afişi. Fotoğraflar: AA

ABD-İsrail, 28 Şubat’ta İran’a hava harekatları başlatmış, savaş, İran’ın İsrail’e ve ABD üslerine misillemeleriyle bölge ülkelerine sıçramıştı. Saldırıların ilk gününde İran’ın dini lideri Ali Hamaney ve çok sayıda üst düzey İranlı isim öldürülmüştü. İran, Hamaney’in oğlu Mücteba Hamaney’i yeni dini lider olarak seçerken savaş, 15’inci gününde karşılıklı saldırılarla sürüyor.

Rusya’yla 2022’den bu yana savaşta olan Ukrayna’nın devlet başkanı Volodimir Zelenski, ABD’nin talebi üzerine İran’a karşı bölgeye İHA ve uzman ekibi gönderdiklerini duyurmuştu.

İran’dan tepki geldi

İranlı yetkili İbrahim Azizi, Ukrayna’nın ‘savaşa fiilen dahil olarak meşru hedef olduğunu’ söyledi.

Azizi, X’ten şöyle yazdı: “Başarısız Ukrayna, İsrail rejimine insansız hava aracı desteği sağlayarak, fiilen savaşa dahil olmuş ve Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51’inci maddesi uyarınca tüm topraklarını İran için meşru bir hedef haline getirmiştir.”

Yetkilinin işaret ettiği BM Şartı’nın 51’inci maddesi, BM üyelerine somut saldırıda ‘meşru müdafaa’ hakkı veriyor.

ABD/İsrail-İran savaşında son durum: İran’ın Hark Adası’na saldırı

ABD Başkanı Donald Trump, gece İran’ın petrol ihracat merkezi Hark Adası’ndaki ‘tüm askeri hedefleri’ vurduklarını söyledi.

Trump, Truth Social’dan ABD ordusunun İran’ın petrol ihracatının yüzde 90’ını taşıyan stratejik Hark Adası’ndaki ‘tüm askeri hedefleri’ vurduğunu duyurdu.

“Nezaketen adadaki petrol altyapısını yok etmeyi tercih etmedim” diyen Trump, ardından İran’ı tehdit etti: “Fakat İran ya da başkası Hürmüz Boğazı’ndan gemilerin serbest ve güvenli geçişini engellerse kararımı derhal gözden geçiririm.”

ABD Merkez Komutanlığı’ysa (CENTCOM) X’ten adaya saldırıların videosunu yayınladı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.