İran ve Afganistan sınırda çatıştı: 3 ölü, 2 yaralı

Son zamanlarda Hirmend'deki su sorunu sebebiyle ilişkileri gerilen İran ve Afganistan'ın sınırında çatışma çıktı. Çatışmalarda ikisi İranlı, biri Afgan olmak üzere üç asker hayatını kaybederken, İranlı iki askerin de yaralandığı bildirildi.

Dünya 29 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Sınırdaki çatışmalarda gökyüzüne dumanlar yükseldi. Fotoğraf: Iran International

Afganistan’da 15 Ağustos 2021’de Kabil’i ele geçiren Taliban ile İran arasında son zamanlarda su sorunu yaşanıyor. Afganistan, iki ülkenin sınırındaki Keceki Barajı ile Kemal Han nehirlerindeki kuraklık nedeniyle suyun İran’a ulaşamadığını savunuyor. İran ise alanında uzman kişilerden oluşan bir heyetin barajları ziyaret ederek durumu teyit etmesi gerektiğini söylüyor.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi bu ayın başlarında Taliban’ı İran’ın 1973 Anlaşması ile güvence altına alınan su haklarına riayet etmesi konusunda uyardı. Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdüllahiyan’ın 25 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Tahran’ın Taliban’ı tanımadığını belirtmesi tansiyonu daha da yükseltti.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya göre geçen hafta İranlı sınır komutanı Taliban tarafından öldürülmüştü. Şimdi de taraflar İran’ın Sistan-Belucistan eyaletine bağlı Hirmend ilçesindeki Sasuli Karakolu yakınlarında çatıştı. İran sınır muhafızlarından ikisi ve Taliban güçlerinden bir savaşçı çatışmalarda hayatını kaybederken, İranlı iki asker de yaralandı.

İran Emniyet Teşkilatı Genel Komutan Yardımcısı Kasım Rızayi, saldırıyı ilk başlatanın Afgan tarafı olduğunu söyleyerek, çatışmaların sona erdikten birkaç saat sonra yeniden başladığını söyledi. İran Emniyet Teşkilatı Genel Komutanı Ahmed Rıza Radan ise sınır muhafızlarına ‘herhangi bir sınır ihlali ve saldırganlığa’ kararlı bir şekilde karşılık verme talimatı verdiğini bildirdi.

Taliban’ın Savunma Bakanlığı ise çatışmalardan İran’ı suçlayarak, ‘savaş başlatmak için bahaneler üretmenin ve olumsuz davranışlarda bulunmanın hiçbir tarafın çıkarına olmadığını’ söyledi. Taliban yönetimi İçişleri Bakanlığı, ‘komşu bir ülke ile savaşmak gibi bir düşüncelerinin olmadığını’ belirtse de Taliban mensubu Abdülhamid Horasani, bakanlıktan daha sert bir tutumla İran’ı açık açık tehdit ederek, ‘daha şevkli savaşacaklarını, dolayısıyla İran’ın sınırları zorlamaması gerektiğini’ belirtti.

Sistan ve Belucistan Ulaştırma ve Karayolları Genel Müdürü Ayub Kurd ise çatışmalar nedeniyle Afganistan ile Malik sınırındaki tüm ticari faaliyetlerin ikinci bir duyuruya kadar durdurulduğunu açıkladı.

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi ise çatışmaların ardından Afganistan ile gerekli görüşmelerin yapılarak sorunun çözüldüğünü söyledi. Artık bir sorunun kalmadığını belirten Vahidi, sınırın da açık ve sakin olduğunu belirtti. 

583 sığınmacı ölümden döndü… Kaçakçılar da sığınmacı çıktı583 sığınmacı ölümden döndü… Kaçakçılar da sığınmacı çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.