‘Filistinli mahkumla cinsel ilişki’ iddiası İsrailli kadın askerlere yasak getirdi
İran'ın İsrail'e düzenlediği saldırılar İsrail'deki yaşamı etkilemese de saldırılarda Bedevi bir ailenin yedi yaşındaki küçük kızı ağır yaralandı, yoğun bakıma kaldırıldı. Aile saldırılardan "kötü talihi" değil, verilmeyen hizmetleri sorumlu tutuyor.
İsrail’de cumartesi gecesi alarma geçildi, hava savunma sistemleri devreye alındı; Ürdün, ABD, İngiltere ve yeni yeni öğreniyoruz ki Fransa İran’ın yolladığı 300’den fazla füze ve dronu durdurmak için harekete geçti. Ertesi gün İsrail’de hayat tamamen normale döndü; kitabını alıp kafeye giden de vardı, bisikletle şehri turlayan da. Sadece Necef Çölü’ndeki Bedevi bir ailenin kalbine ateş düştü. Çünkü İran’ın saldırısında ağır yaralanan tek kişi yedi yaşındaki kızları Amina al Hasoni’ydi.
Necef Çölü’nde yaklaşık 300 bin Arap Bedevi yaşıyor. Yaklaşık dörtte biri İsrailli yetkililerin bile tanımadığı köylerde. Devlet tarafından tanınmadıkları için su, kanalizasyon ve elektrik hizmetlerinden faydalanamıyorlar. İsrail devletinden defalarca talep etmelerine rağmen çok azının saldırı sırasında saklanacağı bir sığınağı var. O sığınaklar da genelde hayırseverler, gönüllüler ve sivil toplum kuruluşlarının inşa ettirdiği beton yapılar.
Amina’nın ailesi de bu sığınaklara sahip olmayan ve tepelik bir yere kurulmuş El Fur’ah köyünde yaşıyor. Amina’nın evi İran saldırısında hedef olduğu bildirilen Nevatim askeri üssüne çok uzak değildi. Cumartesi gecesi alarmlar, uyarı sirenleri çalmaya başladığında bu köyde yaşayanların saklanabileceği hiçbir yer yoktu. Köyde sığınabilecek bir alan olmadığı için herkes sirenleri duyunca açık alanlara çıkıyordu. Gökyüzünden gelen patlama sesleri hava savunmasının çalıştığını gösteriyordu ancak bir füze savunma sistemlerinden kurtulmayı başarmış ve Aminaların evini bulmuştu.
New York Times’da yer alan habere göre Amina’nın ailesi saldırıdan kılpayı kurtulmayı başarmıştı ancak sirenleri duyana kadar arka odada her şeyden habersiz Amina hariç. Aslında Amina dışarı çıkmayı başarabilmiş, ama ne olduysa eve dönerken olmuştu. Bir füze parçası oda kapısının hemen önüne düşmüş, şarapnel Amina’ya isabet etmişti.
Sonra Beerşeba kentindeki Soroka Sağlık Merkezi’ne getirildi Amina. Ancak aileyi sorarsanız bu yolculuk da hiç kolay olmadı. Küçük kızı sağlık merkezine götürecek arabayı buldular bulmasına ama 40 dakika süren yolculukta yol bozuk ve virajlıydı. Amina hastanede yoğun bakıma alındı.
Aynı sağlık merkezi sekiz kişinin daha hastaneye getirildiğini ancak onların yaralarının hafif olduğunu söyledi. Bazılarına Amina gibi şarapnel isabet etmişti. Bazılarıysa daha güvenli yerlere koşuştururken yaralanmıştı. Üçünün ise sorunu daha çok ruhsaldı, anksiyete nedeniyle hastaneye getirilmişlerdi.
İran’ın saldırısında 170 dron, 30 seyir füzesi ve 120 balistik füze kullanıldı. İsrail ordusu atılan füze ve dronların yüzde 99’unu zarar vermeden durdurduklarını söyledi. Durdurulamayan yüzde birin tamamı balistik füzeydi. Amina şanssızlığın kurbanı mıydı? Aile “kötü talih” lafını kabul etmiyor ve köye zamanında sığınaklar yapılabileceğini söylüyor. Amina’nın evine isabet eden füze parçası bölgede bulunan 150’den fazla parçadan biriydi. Saldırının hedefi olan Nevatim askeri üssü ise hafif hasarla kurtuldu.
Haaretz’in haberine göre geçen perşembe günü yetkililer köy sakinlerinin evleri için yıkım kararı vermiş. Amina’nın babası Muhammed el Hasoni “Bize evin yıkılmasına 10 gün kaldığını söylediler. Arayıp bir an önce yıkılmasını istediler. Çocuğumun durumu kritikken bir de bunlarla uğraşmak zorundayım. Kimse bize yardım etmiyor. Koruyanımız yok, hiçbir hakkımız yok. Sahip olduğumuz tek şey olan evimizi de yıkmak istiyorlar” diyor.