İran’ın kilit boru hattında patlama: Tahran ‘sabotaj’ dedi, şüpheliyi söylemedi

İran'ın Burucin ilçesindeki doğalgaz ana dağıtım boru hattında şiddetli patlama meydana geldi. İki ayrı patlamanın yaşandığı boru hattı için yetkililer "sabotaj" iddiasını gündeme getirdi.

Dünya 14 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

İran bu kez de ülkenin en önemli doğalgaz boru hatlarından birine düzenlenen sabotaj iddiasıyla gündemde. İran Petrol Bakanı devlet televizyonuna çarşamba günü İran’ın güney-kuzey ana gaz boru hattı şebekesinde meydana gelen iki patlamanın sabotajdan kaynaklandığını söyledi, ancak herhangi bir şüpheliden bahsetmedi.

Devlet medyasının bildirdiğine göre yetkililer olayın bazı eyaletlerde sanayi ve işyerlerinde gaz kesintisine neden olduğu haberlerini de yalanladı. Bakan Javad Owji “Bu terörist sabotaj eylemi Çarşamba sabahı saat 1’de (9.30 GMT) ülkenin iki bölgesindeki ulusal gaz iletim boru hatları ağında meydana geldi” dedi. Owji yalnızca hasarlı boru hattına yakın köylerde gaz kesintisi yaşandığını ve bu kesintilerin bugün ilerleyen saatlerde giderileceğini söyledi.

Devlet medyasının bildirdiğine göre bakım için zaten geçici kısıtlamalar planlanmıştı. Bakan 2011 yılında meydana gelen benzer bir olaya dikkat çekerek bunun ülkenin dört farklı bölgesinde geçici gaz kesintilerine neden olan bir sabotaj eylemi olduğunu söyledi.

Burucin Kaymakamı Fettah Keremi İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada Helvai bölgesindeki doğalgaz ana dağıtım hattında yangın ve patlama meydana geldiğini, Burucin-Lordigan-Huzistan boru hattı vanalarının geçici olarak kapatıldığını belirtti. Bölgeye arama kurtarma ekiplerinin intikal ettiğini dile getiren Keremi boruda kalan gazın bitimine kadar yangının sürebileceğini ifade etti. Öte yandan Burucin İtfaiye Müdürü İsmail Yezdani, Helvai ve Buldaci kara yoluna yakın bir bölgede meydana gelen patlamada kendilerine şu ana kadar ölü ve yaralı olduğuna dair hiçbir bilgi gelmediği açıkladı.

Doğalgaz boru hattındaki patlamanın nedenine ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

İran’da bu tür saldırılara nadiren rastlanırken İran’daki ayrılıkçılar 2017 yılında ülkenin batısındaki Huzistan eyaletinde düzenledikleri koordineli saldırılarda iki petrol boru hattını havaya uçurduklarını iddia etmişti. Aralık ayında İran’da İsrail’in dış istihbarat servisi Mossad ile bağlantılı olduğu iddiasıyla beş kişi idam edildi. Bu kişiler sabotajcı olmakla suçluyordu. On yıllardır İran, İsrail’i nükleer ve savunma odaklı çalışmalarına saldırmakla suçluyor. Ancak İsrail bu suçlamaları ne doğruladı ne de reddetti.

Muhsin Fahrizade suikastı

İran’ın nükleer programının kilit isimlerinden bilim insanı Muhsin Fahrizade uğradığı suikast sonucunda hayatını kaybetmişti. Dönemin İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de suikastta İsrail’in rolü olduğuna dair ciddi işaretler olduğunu söylemişti. Fahrizade İran’ın nükleer programında füzelere takılacak nükleer başlıkları geliştirmeye çalışmakla suçlanıyordu ve uzun zamandan beri ABD ve İsrail istihbaratının radarındaydı.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.