İspanya’da cücelerin boğa güreşi yapması yasaklandı, cüce aktörler kızdı

İspanya parlamentosu, kostümlü cücelerin boğaları öldürmeksizin kovaladığı boğa güreşi etkinliklerini yasakladı. Karar, engelli hakları grupları tarafından hoş karşılanırken, boğa güreşçisi cüceler, 'cücelere özgürlük' pankartlarıyla yeni yasağı protesto etti.

Dünya 29 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Boğa güreşçisi cüceler aşağılandıklarını düşünmüyor. Fotoğraf: PA

İspanya’da cüceler yıllardır geleneksel olarak itfaiyeci ya da palyaço kılığına girerek boğaları öldürmeden kovalıyor. Söz konusu gösteriler mizah amaçlı yapılıyor, cüce oyuncular geçimlerini böyle sağlıyor. Ancak son yıllarda bu tarz gösterilerin popülaritesi iyice azaldı.

Parlamento, perşembe günü aldığı kararla cücelerin boğa güreşi gösterisi yapmasını yasaklayarak, ülkeyi Avrupa Birliği direktiflerinde engellilere ayrımcılıkla ilgili maddeye uyumlu hale getirdi. Engelli hakları aktivistleri de kararı memnuniyetle karşıladı.

Yasağın parlamentoda kabul edilmesini sağlayan Sosyal Haklar Bakanlığı’na danışmanlık yapan Kraliyet Engelliler Kurulu Genel Müdürü Jesus Martin, “Geçmişin İspanyasını aştık. Ülkemizdeki cüceler meydanlarda alay konusu oluyor, bu utanç verici gösterilere ebeveynleriyle giden çocuklara farklılıklara gülmenin normal olduğu fikri aşılanıyordu” dedi.

Hâlâ bu işi icra eden az sayıdaki aktör ise yasağa karşı olduklarını ifade etmek üzere parlamento önünde protesto düzenledi. EFE haber ajansına konuşan boğa güreşçisi cüce Daniel Calderon, “İnsanların bizi aşağıladığını ya da dalga geçtiğini sanıyorlar, oysa bunun tam tersi oluyor. İnsanların bize duyduğu saygı çok etkileyici” diye belirtti.

Cüceliğe karşı gen aşısıCüceliğe karşı gen aşısı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.