İspanya’da hastanelerde maske zorunluluğu geri geldi

Kovid-19 salgınından en fazla etkilenen ülkelerden biri olan İspanya'nın başı bu defa griple dertte. Yeni bir kararla ülkedeki tüm hastanelerde maske takma zorunluluğu geri getirildi.

Dünya 11 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Kovid-19 salgınından en çok etkilenen ülkelerden İspanya'nın başı bu defa griple dertte. Tüm hastanelerde maske takma zorunluluğu geri geldi. / Fotoğraf: AA

Grip ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının artışa geçtiği İspanya’da hastanelerde maske zorunluluğu geri geldi. 2020 yılının başlarında başlayan Kovid salgını sürecinde 120 binden fazla insanını kaybeden ülkede sağlık sistemi teyakkuza geçti.

Sağlık tesislerinde ve eczanelerde maske kullanımının zorunlu olmaktan çıkarılmasından altı ay sonra alınan hükümet kararı bazı bölgesel yönetimlerin muhalefetiyle karşılaştı. Ancak İspanya’nın çiçeği burnunda Sağlık Bakanı Monica Garcia itirazları geri çevirdi ve kararın “sağduyulu bir önlem” olduğunu söyledi.

Pazartesi günü bölgesel sağlık yetkilileriyle yaptığı toplantının ardından konuşan Garcia “Hem hastaların hem de sağlık çalışanlarının korunması söz konusu olduğundan maskelerin özellikle sağlık merkezleri ve hastanelerdeki rolü üzerine konuştuk ve mesele üzerine derinlemesine düşündük” dedi. Garcia “Bu etkili ve sağduyulu olmasından ziyade bilimsel kanıtlarla desteklenen ve halk tarafından olumlu karşılanan bir önlem” diye ekledi.

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre ülkede grip vakalarında son bir haftada hastaneye yatışlarda yaklaşık yüzde 60 artış kaydedildi. Solunum yolu enfeksiyonlarıyla ilgili sorunlardan dolayı hastanelerdeki en fazla yoğunluk Castilla-La Mancha (her 100 bin kişide ortalama 1709 vaka), Valensiya, Asturias, Kanarya Adaları ve Castilla ve Leon özerk yönetimlerinde görülüyor.

İspanyol basınında yer alan haberlerde özellikle artan grip vakalarından dolayı hastanelerde yoğunluğun arttığı, muayene sürelerinin uzadığı, randevuların 10-15 gün kadar daha geç verildiği, yatak kapasitelerinin yetersiz olmasından dolayı bazı ameliyatların ertelendiği belirtiliyor.

Bazı bölgeler karara tepkili

İspanya’da genellikle kendi bölgelerinde sağlık hizmetlerinden sorumlu olan 17 özerk yönetimden bazıları sağlık tesislerinde maske takılmasına karar vermiş olsa da birkaç bölge bu önleme şiddetle karşı çıkıyor.

Madrid bölgesinin sağcı, popülist başkanı ve İspanya’nın sosyalist liderliğindeki koalisyon hükümetinin sesli ve ısrarlı eleştirmeni Isabel Diaz Ayuso, Garcia’nın maske kullanımını zorunlu kılma kararının temelsiz ve gereksiz olduğunu söyledi.

Salı günü X hesabından yaptığı paylaşımda Ayuso “Maskeleri bir anda zorunlu hale getirmek kararın doğaçlama olduğunu gösteriyor. Madrid uzun süredir gribe karşı çalıştığı için görülme sıklığı daha düşük. Geliştirdiğimiz stratejiler, günlük takipler, aşılar bu çalışmanın birer parçaları. Dayatma ise zayıf bir yöneticinin başvuracağı yoldur” dedi.

AB de önermişti

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) geçen ay yaptığı açıklamada “çeşitli viral ve bakteriyel solunum patojenlerinin önümüzdeki aylarda değişken seviyelerle birlikte dolaşmaya devam etmesinin beklendiğini” söylemişti. AB kurumu insanlara hastayken evde kalmayı tavsiye etmiş, sağlık kurumlarında maske kullanmayı önermişti.

Açıklamada “Hastanelerin ortak alanlarında, hasta odalarında ve hasta bakımının sağlandığı diğer alanlarda cerrahi maskelerin takılması tavsiye edilmektedir” denmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) göre verilerine göre, 2023 yılı sonuna kadar İspanya’da yaklaşık 14 milyon doğrulanmış yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası kaydedilmiş ve virüs nedeniyle yaklaşık 122 bin ölüm gerçekleşmiştir.

Koronavirüsün hızla yayılan yeni varyantı ‘JN.1’in iki yeni belirtisi: Uyku güçlüğü ve endişeKoronavirüsün hızla yayılan yeni varyantı ‘JN.1’in iki yeni belirtisi: Uyku güçlüğü ve endişe

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.