ABD’yi karıştıran olay: Savunma Bakanı sessiz sedasız hastaneye kaldırılmış

ABD basınına konuşan yetkililer Biden yönetiminin Savunma Bakanı Austin'in hastaneye kaldırıldığından günlerce haberdar edilmediğini söyledi. Bu durum seçim hazırlığındaki ülkede yeni tartışmaların fitilini ateşledi.

Dünya 8 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin. / Fotoğraf: AA

ABD’nin 70 yaşındaki Savunma Bakanı Lloyd Austin geçirdiği bir ameliyattan sonra ortaya çıkan komplikasyonlar nedeniyle hastaneye kaldırılması ve bundan en yetkili kişilerin dahi haberdar edilmemesi şaşkınlık ve tepki yarattı. Austin 1 Ocak’ta Walter Reed Tıp Merkezi’ne kaldırılmıştı. İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin ABD’deki ortağı CBS’e konuşan bir yetkili Beyaz Saray’ın perşembe sabahına kadar durumdan haberdar edilmediğini söyledi.

Bu konuda iletişim eksikliği yaşandığını kabul eden Austin de “Kamuoyunun uygun şekilde bilgilendirilmesini sağlayarak daha iyi bir iş çıkarabileceğimin farkındayım. Daha iyisini yapacağıma söz veriyorum” dedi.

Austin “Şunu söylemek isterim ki bu benim tıbbi prosedürümdü ve açıklama konusundaki kararlarımın tüm sorumluluğunu üstleniyorum. İyileştiğim için çok mutluyum ve Pentagon’a dönmeyi dört gözle bekliyorum” diye de ekledi.

AFP haber ajansının aktardığına göre halen hastanede olduğu düşünülse de bir savunma bakanlığı yetkilisi bakanın cuma günü görevinin başına geçtiğini söyledi.

Austin’in hastalığı nedeniyle sorumluluklarının ne kadarını yerine getirebildiği ya da Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen Hicks’in kendisine bu konuda ne ölçüde yardımcı olduğu bilinmiyor. Ancak yetkililer CNN’e verdikleri demeçte, Austin Porto Riko’da tatildeyken hastanede geçirdiği süre boyunca Hicks’in periyodik olarak bu görevi üstlendiğini ifade etti.

Bu arada Başkan Joe Biden’ın cumartesi günü Austin ile bire bir görüşme yaptığı bildirildi. Bir yetkili AFP’ye verdiği röportajda “Başkan’ın Bakan Austin’e güveni tam. Pentagon’a geri dönmesini dört gözle bekliyor” dedi.

Cumhuriyetçilerden tepki var: Savunma Bakanı emir komuta zincirinin kilit halkasıdır

Öte yandan Cumhuriyetçiler de Austin’in hastaneye kaldırılması konusunda Beyaz Saray’ın bilgilendirilmemesinden endişe duyduklarını ifade edenler arasında.

Senatör Tom Cotton yaptığı açıklamada “Savunma Bakanı en ağır kararların dakikalar içinde verilmesi gereken nükleer komuta zinciri de dahil olmak üzere Başkan ile ordu arasındaki emir komuta zincirinin kilit halkasıdır. Eğer bu bilgi doğruysa bu, şok edici çöküşün sonuçlarından biri olmalı” dedi.

Senatör Roger Wicker da Austin’in iyileştiğini duymaktan memnuniyet duyduğunu belirtmekle birlikte “Savunma Bakanlığı’nın bakanın sağlık durumunu günlerce kasıtlı olarak sakladığı gerçeği ortadadır. Bu kabul edilemez” diye tepki gösterdi.

Pentagon Basın Birliği’nden şeffaflık talebi

Pentagon Sözcüsü Pat Ryder cumartesi günü yaptığı açıklamada Savunma Bakanı Austin’in geçirdiği operasyonun ardından ortaya çıkan komplikasyonlar nedeniyle 1 Ocak’ta hastaneye kaldırıldığını ve durumunun iyi olduğunu açıklamıştı.

Savunma Bakanlığı ile ilgili haber yapan gazetecilerden oluşan Pentagon Basın Birliği de cuma günü Pentagon’a gönderdiği bir mektupla şeffaflık eksikliğini eleştirdi. Kamuoyunun bu gibi durumları bilmeye hakkının olduğu vurgulanarak Pentagon’un kamuoyunu günler sonra bilgilendirmesi “rezalet” olarak nitelendirildi.

Mektupta “Ortadoğu’da ABD askeri hizmet üyelerine yönelik tehditlerin arttığı ve ABD’nin İsrail ve Ukrayna’daki savaşlarda kilit ulusal güvenlik rolleri oynadığı bir dönemde Amerikan halkının en üst düzey savunma liderinin sağlık durumu ve karar verme yeteneği hakkında bilgi sahibi olması özellikle kritik önem taşımaktadır” dendi.

Emekli bir dört yıldızlı general olan Austin 2020 yılında ilk Afro-Amerikalı Savunma Bakanı oldu. Austin 2012-2013 yılları arasında ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştı.

ABD: Gazze'de durum ciddiyetini koruyorABD: Gazze’de durum ciddiyetini koruyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.