İspanya’da on binler Başbakan Sanchez’i protesto etti

İspanya'da seçimlerden beri hükümet kurulamıyor. Sosyalist başbakan adayı Pedro Sanchez'in Katalan bağımsızlıkçılarına el uzatması dün Madrid sokaklarında sertçe eleştirildi.

Dünya 31 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

İspanya’da Başbakan Sosyalist İşçi Partisi lideri Pedro Sanchez’e yönelik tepkiler büyüdü. Aşırı sağ partisi VOX’un çağrısıyla gerçekleşen eyleme on binler katıldı, eylemcilerin gündeminde  Sanchez’in bağımsız Katalonya isteyen siyasi partiler ile yürüttüğü müzakereler vardı.

Seçimlerden beri hükümet kurulamıyor

Ülkede son genel seçimler geçen temmuzda yapıldı ancak hâlâ hükümet kurulabilmiş değil. İspanya’da başbakan milletvekillerince seçiliyor. Muhafazakar ve Hristiyan Demokrat Halk Partisi meclis seçimlerinde birinci parti çıkmış, ama partinin lideri Alberto Núñez Feijóo Başbakan seçilmek için gereken 350 oy çoğunluğunu yakalayamamıştı.

Başbakan seçilebilmek için Feijóo’nun 2020 yılında kurulan Katalonya için Beraber Partisi’nin yedi milletvekilinin oyuna ihtiyacı var. Ancak Eylül ayında yapılan güven oylamasında gerekli desteği alamamıştı.

Sağ hükümetinin kurulamaması üzerine İspanya Kralı altıncı Felipe hükümet kurma görevini mecliste ikinci konumda bulunan Sosyalist İşçi Partisi lideri ve son başbakan Pedro Sanchez’e verdi. Sanchez tekrar başbakan seçilebilmek için Katalonya için Beraber Partisi’nin milletvekilleri ile müzakereler yürütüyor.

Bağımsızlık referandumu organizatörlerine af isteniyor

2017 yılında Katalonya özerk bölgesinde İspanya merkezi hükümetinin yasağına rağmen bağımsızlık referandumu düzenlenmişti. Sandıktan yüzde 90 ile “Evet” oyu çıkmış, ama Anayasa mahkemesi referandumun Anayasa’ya aykırı olduğunu açıklayıp sonucu tanımamıştı.

Referanduma giden süreçte Katalonya hükümetinin birçok üyesi ve bağımsızlık isteyen aktivistler İspanyol polisi tarafından tutuklanmıştı. Katalonya hükümetinin Başbakanı Carles Puigdemont İspanya tarafından  hâlâ aranıyor. Hakkında yakalama kararı bulunan Puigdemont Almanya, Belçika ve İtalya’da gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmış ve İspanya’ya iade edilmemişti. Katalonya için Beraber Partisi’nin yedi milletvekili şimdi Başbakan seçimlerindeki desteklerine karşı tutuklu bulunan 4 bine yakın Katalonya aktivistine af talep ediyor. Ancak sağ koalisyon partileri bunu kabul etmiyor.

‘Af istemiyoruz! İspanya satılık değil!’

Pedro Sanchez geçen hafta af yasasına olumlu baktığını açıklamıştı. Dün öğlen saatlerinde on binlerce İspanyol buna tepki olarak sokaklardaydı. Af yasasını en sert eleştiren siyasi parti eylem çağrısında bulunan aşırı sağ partisi VOX olsa da, yasa sosyalistler tarafından da sıkça eleştiriliyor.

VOX partisinin lideri Santiago Abascal da eylemciler arasındaydı.

Madrid’de on bine yakın kişinin katıldığı eylemde “Af istemiyoruz! İspanya satılık değil!” ve ”Sanchez’i durdurun!” sloganları yükseldi.

Yedi buçuk milyon kişinin yaşadığı Katalonya’da 20. yüzyılın başından beri bağımsızlık talebi var. Katalonya özerkliği İspanyol meclisinde daha önce oy çoğunluğuyla kabul edilse de Anayasa mahkemesi bölgenin bağımsızlığını tanımıyor.

27 Kasım’da mecliste tekrarlanacak Başbakan seçimlerinde hiçbir adayın çoğunluğu elde edememesi durumunda meclisin dağılması ve genel seçimlerin Aralık ayında tekrarlanma ihtimali bulunuyor.

 

Gazze’deki Türk hastanesinin vurulmasına Koca’dan tepkiGazze’deki Türk hastanesinin vurulmasına Koca’dan tepki

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.