İsrail ‘Altında 500 milyon dolar var’ dedi, Beyrut’taki hastane tahliyeye başladı

İsrail'in Beyrut'taki özel Sahil Hastanesi'ni "Altında 500 milyon dolar değerinde altın ve nakit para var" diyerek hedef göstermesinin ardından hastane tahliyeye başladı. ABD iddiayı teyit edemeyeceklerini söylerken, İsrail sözünde ısrarcı.

Dünya 24 Ekim 2024
Fotoğraf: AA

İsrailli yetkililer bu hafta Lübnan Hizbullahı’nın Beyrut’taki bir hastanenin altında 500 milyon değerinde altın ve nakit para sakladığını iddia etti. Bu iddia akıllara bir soruyu düşürdü: Hizbullah’la bağlantılı olan bankanın şubelerini vuran İsrail’in yeni hedefi bu hastane mi olacak? İsrail’in işaret ettiği bu sağlık kuruluşu özel hastane olarak hizmet veren Sahil Hastanesi. Henüz İsrail tarafından hedef alınmış sayılmaz ama şu anda içinde ne hasta ne de personel var. Çünkü hastane vurulur diye apar topar tahliye edildi.

Hizbullah mensupları hastanenin altında altın ve para sakladıklarını yalanlarken, Lübnan ordusu iddiayla ilgili kendi soruşturmasını başlattı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de salı günkü açıklamasında İsrail’in iddiasını kanıtlayacak bir bulgu sunmadığını söyledi. İsrailli yetkililer ise iddianın arkasında durarak istihbaratlarının bu yönde olduğu konusunda ısrarcı davranıyor.

İsrail pazartesi günkü açıklamasında Hizbullah’la bağlantılı vakıf bankası Karz-ı Hasan’ın kullandığı yeraltı kasasını vurduğunu kabul etmekle birlikte hastaneyi vurma planlarının olmadığını söyledi. İsrailli yetkililer banka saldırılarının Hizbullah’ın parasal kaynaklarını ve aldığı siyasi desteği zayıflatma amaçlı olduğunu söylüyor. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, hastane yerleşkesinin havadan izlendiğini söyledi.

Lübnanlılara ‘Parayı siz bulun’ iması

Hagari toplantı sırasında Sahil Hastanesi altındaki sözde sığınağın görüntüsünü paylaşarak burada odaların, yatakların, uzun süreli kalışlar için altyapı ve çatışmaları yeraltından yönetme kabiliyetini sağlayacak alan ve yüz milyonlarca dolar nakit ve altının olduğu bir kasanın olduğunu söyledi. Hagari, Hizbullah’a ait olduğunu iddia ettiği bu sığınağın girişinin hastanenin hemen bitişiğindeki bir binada olduğunu söyleyerek Lübnanlılara parayı nerede bulabileceklerini anlattı.

Ordunun bir diğer sözcüsü Nadav Shoshani “Hizbullah parayı bulmanızı istemiyor. Bu yüzden de sığınağın girişini çeşitli yollarla gizliyor. Bunun için de muhtemelen duvarlar inşa ediyor” dedi.

İsrail’in olası saldırısından endişelenen esnaflar, hastane çevresindeki dükkanlarını boşaltmaya başladı. Bölgeden yansıyan görüntülerde bazıları oksijen tüplerini dışarı çıkarırken, bazıları da vitrinlerindeki kadın kıyafetlerini arabalarına yükledi.

‘Biz kapanırsak diğerleri de kapanır’

Sahil Hastanesi’nin başhekimi Mazen Alame, İsrail’in iddialarını yalanlayarak, bunun Lübnan’ın sağlık sistemi için doğrudan tehdit oluşturduğunu söyledi: “Bir domino taşından söz etmek mümkün. Eğer biz kapanırsak diğer hastaneler de kapanmaya başlar.” Alame ayrıca çevredeki binaların bazılarında Hizbullah’a muhalif kişilerin ofislerinin de olduğuna dikkat çekti. Bu özel hastanenin Hizbullah ya da başka bir siyasi partiye bağlı olmadığının altını çizen Alame, buranın aynı zamanda bir eğitim tesisi olarak hizmet verdiğini de söyledi. Alame 50 personelin ve hastaların tesisi tahliye etmek zorunda kaldığını da söyledi.

Hastanenin dıştan görünümü. Fotoğraf: AA

Ancak İsrail için oranın bir sağlık ya da eğitim tesisi olması önem taşımıyor. Daha bu haftanın başında Refik Hairiri Üniversite Hastanesi’nin karşısında bulunan birkaç bina vuruldu. En az 18 kişi bu saldırıda hayatını kaybetti. İsrail o saldırısını da “Hizbullah hedeflerini vurmaya çalıştıklarını” söyleyerek aklamaya çalıştı ve sonuçta vurulan yerin hastane olmadığını öne sürdü. İsrailli yetkililere göre hastane vurulmadığı için işleyişi de etkilenmemişti.

Oysa Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),İsrail’in Lübnan’ı hedef almaya başlamasından beri sağlık tesisleri ve çalışanları hedef alan 23 saldırıyı teyit etti. Bu saldırılar sonucunda 72 kişi öldü, 43 kişi de yaralandı. DSÖ ayrıca Lübnan’daki çatışmalardan etkilenen bölgelerde 207 sağlık ocağının neredeyse yarısının kapandığını duyurdu.

İsrail, Hizbullah bağlantılı bankayı vurdu: Sırada hastane mi var?İsrail, Hizbullah bağlantılı bankayı vurdu: Sırada hastane mi var?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.