Venedik’te Gazze krizi: İtalya Kültür Bakanı da Bienal yönetimi de İsrail’in yanında
İsrail Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'i istenmeyen kişi ilan ettiğini duyurdu. Açıklamada "İran saldırısını kınamayanlar topraklarımıza ayak basmayı hak etmiyor" dendi.
İsrail, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’i “persona non grata” (istenmeyen kişi) ilan etti. İsrail tarafından alınan kararla BM Genel Sekreterinin ülkeye girişinin de engellendiği belirtildi. Bu duyuruyu yapan İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz oldu. Katz sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Guterres’i “BM tarihinin kara lekesi” olarak betimledi.
Katz “Bugün BM Genel Sekteri Antonio Guterres’i istenmeyen kişi ilan ettiğimizi ve İsrail’e girişinin yasaklandığını deklare ediyoruz. İran’ın İsrail’e yönelik çirkin saldırılarını kınamayan hiç kimse İsrail topraklarına ayak basmayı hak etmiyor. Özellikle de dünyada hemen hemen her ülke bu saldırıları kınamışken. Üstelik bu Genel Sekreter Hamas katillerinin 7 Ekim’de gerçekleştirdiği katliamı ve cinsel vahşeti henüz kınamamış ve Hamas’ın terör örgütü ilan edilmesi için herhangi bir girişimde bulunmamıştır” dedi.
İsrail Dışişleri Bakanı BM Genel Sekteri Guterres’i “tecavüzcü, terörist ve katil” diye nitelediği Hamas’a, Hizbullah üyelerine ve Husilere arka çıkmakla suçladı. Katz aynı zamanda Guterres’i “küresel terörün ana vatanı” diye nitelediği İran’a destek vermekle de suçladı. “İsrail, Guterres olsun ya da olmasın kendisini savunmaya devam edecek” diyen Katz, Gutters için şu ifadeleri kullandı: “BM tarihinin kara lekesi olarak hatırlanacak.”
Guterres İran’ın İsrail’e saldırdığı sırada x hesabından şu açıklamayı yapmıştı: “Ortadoğu’daki çatışmanın giderek tırmanarak genişlemesini kınıyorum. Buna son verilmeli. Kesinlikle ateşkese ihtiyacımız var.”
Ekim 2023’te ise Guterres şunları söylemişti: “7 Ekim’de Hamas tarafından İsrail’de gerçekleştirilen dehşet verici ve benzeri görülmemiş terör eylemlerini kesin bir dille kınıyorum. Hiçbir şey sivillerin kasıtlı olarak öldürülmesini, yaralanmasını ve kaçırılmasını ya da sivil hedeflere roket fırlatılmasını haklı gösteremez. Tüm rehinelere insanca muamele edilmeli ve derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalıdır.”
Ancak Guterres’i İsrail’in hedefine koyan aynı konuşmadaki şu eleştirisi olmuştu: “Hamas’ın saldırılarının bir boşlukta gerçekleşmediğini de kabul etmek önemlidir. Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz kalmaktadır.”
Guterres bu vesileyle sözlerini şöyle sürdürmüştü: “Filistinliler topraklarının sürekli olarak yasadışı yerleşimler tarafından yutulduğunu ve şiddetle boğuştuğunu; ekonomilerinin boğulduğunu; insanlarının yerlerinden edildiğini ve evlerinin yıkıldığını gördüler. Ancak Filistin halkının sıkıntıları Hamas’ın korkunç saldırılarını haklı gösteremez. Ve bu korkunç saldırılar Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasını haklı gösteremez.”
Geçen ay BM üyeleri İsrail’in Filistin’in Batı Şeria topraklarında yaklaşık altı on yıldır sürdürdüğü işgale son vermesi çağrısında bulunan ve bağlayıcılığı olmayan bir önergeyi ezici bir çoğunlukla desteklemişti.