Türkiye’den kovuldu, İsrail’de kral gibi karşılandı

Antalyaspor'un Trabzonspor'a karşı oynadığı maçta attığı golün ardından bandajındaki "100 days... 7.10" yani "100. gün... 7 Ekim" yazısını gösteren İsrailli futbolcu Jehezkel sınır dışı edildi. İşte dün gece yaşananların ayrıntıları.

Spor 16 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Sagiv Jehezkel, ülkesi İsrail'de kahraman gibi karşılandı.

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırısı sonucu Ortadoğu’da başlayan savaşın üzerinden 100 gün geçti. 100. güne özel olarak çeşitli çevrelerden verilen tepkiler dikkat çekti. Bu tepkilerden bazıları spor sahalarına yansıdı. Antalyaspor – Trabzonspor maçında da İsrailli futbolcu Jehezkel gündeme bomba gibi düşen bir gol sevinci yaptı.

Karşılaşmanın 68. dakikasında takımı için beraberlik golünü atan Jehezkel “100 days… 7.10” yani “100. gün… 7 Ekim” yazılı bandajını kameraya gösterdi. Bu tarih Hamas’ın İsrail’e saldırı günüydü. O gün Ortadoğu’da ortaya çıkan kıvılcım İsrail’in Gazze halkına müdahalesiyle alev topuna dönüştü ve hâlâ onlarca insanın yaşam mücadelesi vermesine neden olan zorlu savaş ortamını yarattı.

Antalyasporlu Jehezkel'e sınır dışı kararı, Başakşehirli Karzev topun ağzındaAntalyasporlu Jehezkel’e sınır dışı kararı, Başakşehirli Karzev topun ağzında

İki ülke lideri ağır açıklamalar yapmıştı

Savaş Türkiye ve İsrail ilişkilerinin de gerilmesine yol açmıştı. İsrail lideri Benjamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki demeçler ağır ithamlara varan ifadeler içeriyordu. Spor sahasında da Filistin veya İsrail yanlısı paylaşım yapan, protestoda bulunan bazı sporcular kulüpleriyle ters düşmüştü.

Antalya önce paylaştı sonra geri çekti

İşte Jehezkel de o sporculardan biri oldu. Yaptığı gol sevinci ilk aşamada Antalyaspor’un kulüp hesabı tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Daha sonra gelen tepkiler üstüne Antalyaspor paylaşımı sildi. Sosyal medyada oyuncunun gol sevinci infial yaratırken birçok siyasiden Antalya cephesine telefon gitti. Ardından birçok sivil, taraftar ve olaya tepki gösteren vatandaş Antalyaspor tesisleri önünde toplandı.

İlerleyen dakikalarda Antalyaspor cephesinden oyuncunun kadro dışı bırakıldığı bilgisi geldi. Kulüpten yapılan açıklamada Ülkemizin milli değerlerine aykırı hareket ettiği görülen Sagiv Jehezkel’in yönetim kurulu kararı ile kadro dışı bırakılmasına karar verilmiştir” dendi.

Daha sonra Antalyaspor başkanı Sinan Boztepe’nin ağzından “Bugün oynadığımız Trabzonspor karşılaşmasında, Sagiv Jehezkel’in, Antalya’mın, Antalyaspor’umuzun ve ülkemizin hassasiyetlerine aykırı bir davranış içinde bulunduğunu üzüntü ve şaşkınlık ile takip ettim. Kulübümüz resmi sosyal medya hesaplarında gol sonrası yapılan anlık paylaşım, konunun fark edilmesi ile birlikte anında kaldırılmıştır. Sonunda hangi büyük başarı gelecekse bile bu tür davranışlara benim başkan olduğum süre içinde müsaade etmeyeceğimi tüm kamuoyunun bilmesini isterim” açıklaması yapıldı.

Sınır dışı kararına giden süreç

Antalyaspor’un bu paylaşımı saat 20.11’de yapılırken konuyla alakalı tepkilerden biri kulüp sponsorlarından geldi. Çağlayan Grubu oyuncunun sözleşmesinin feshedilmemesi halinde sponsorluk sözleşmesini feshedeceklerini kulüp tarafına bildirdi.

Saat 22.00 sularında gruptan gelen tepki üzerine 23.20 sularında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç oyuncunun yaptığı gol sevinciyle alakalı soruşturma başlatıldığını resmi sosyal medya hesabından duyurdu.

Tunç’un bu açıklaması üzerine Futbol Federasyonu da konunun araştırıldığını belirten bir açıklama yayınladı. TFF’nin “İnsanlık onurunu ve Türk toplumunun vicdanını rahatsız eden bu hareketin sorumluları ile ilgili gereğinin yapılacağından kamuoyunun şüphesi olmasın” ifadelerinin kullanıldığı açıklamadan yaklaşık 15 dakika sonra ajanslar 28 yaşındaki futbolcunun gözaltına alındığı haberini geçtiler.

Bu saatlerde İsrail basını ise farklı bir iddia ortaya attı. Dün akşam Channel 12’de yayınlanan bir habere göre, Antalyaspor Haziran 2026’ya kadar sözleşme imzalayan İsrailli oyuncuyla mukavelesini feshetmeye karar verirse, kendisine 1 milyon doların üzerinde tazminat ödemesi gerekecek.

‘Savaş yanlısı değilim’

Jehezkel konuyla alakalı ifadesi alınmak üzere Antalya Adliyesi’ne sevk edildi. Adliyede verdiği ifadede 28 yaşındaki futbolcu “Ben kimseyi kışkırtmak veya provoke etmek için bir hareket yapmadım. Savaş yanlısı bir insan değilim. Ve sonuçta İsrail askerleri de var Gazze’de esir düşmüş durumda. Ben bu 100 günlük sürecin artık son bulması gerektiğine inanan biriyim” dedi.

Kısa bir süre sonra sporcunun serbest bırakıldığı ve Türkiye’den sınır dışı edileceği belirtildi. İsrail Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada futbolcunun “hızlı bir şekilde serbest bırakılması için Türkiye’deki tüm ilgili makamlarla birlikte çalıştıklarını” ve günün ilerleyen saatlerinde ülkesine döneceğini söyledi.

İsrail basını böyle gördü

The Times of Israel’in aktardığı bilgiye göre Dışişleri Bakanlığı, Sagiv Jehezkel’in Türkiye’den ayrılmasına izin verilmesinin önündeki teknik ve prosedürel engellerin aşılması için yerel makamlar aracılığıyla çalışarak olayın büyük bir diplomatik olaya dönüşmesini engellemeye çalıştı. Bakanlık oyuncu serbest bırakılana kadar diplomatlarına açıklama yapmamasını istedi.

İsrail’den One’ın aktardığı bilgilere göre Jehezkel’in mahkemeye çıkarıldığı süreçte İsrail Devleti Jehezkel ve ailesi için Antalya’ya özel uçak gönderdi. İsrail Başbakanı Netanyahu Jehezkel için kabinesini olağanüstü topladı. Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar federasyonla görüştü ve FIFA da olaydan haberdar edildi.

Revivo da paylaşım yaptı

Türkiye’de önce Fenerbahçe ardından Galatasaray’da forma giyen İsrailli futbolcu Haim Revivo da bir paylaşımla hislerini açıkladı. Revivo “Türkiye’den sınır dışı edilen futbolcu Sagiv Jehezkel’in fotoğrafını paylaşarak “Yazıklar olsun Türklerin iki yüzlülüğüne” dedi.

Revivo’dan İsrail paylaşımı.

17.15’te ülkeden ayrıldı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İsrailli futbolcunun saat 17.15 itibarıyla ülkeden ayrıldığını “Antalyaspor’un İsrailli futbolcusu Sagiv Jehezkel, Saat 17.15 itibarıyla ülkemizden ayrılmıştır. Bir kez daha belirtmek isterim ki; Türkiye her zaman tüm mazlumların ve Filistin halkının yanındadır” cümleleriyle belirtti.

Öyle bir karşılandı ki

Jehezkel Türkiye’den özel jetle ayrıldı. Bu jetin, haberin başlarında da belirtildiği üzere İsrail Dışişleri Bakanlığınca tahsis edildiği tahmin ediliyor. Dün akşam saat 19.30 sularında İsrail’de karşılanan Jehezkel omuzlarda karşılandı. Adeta bir halk kahramanı gibi karşılanan oyuncu büyük destek gördü.

PFDK’ye sevk edildi

TFF Hukuk Müşavirliği’nce PFDK’ya yapılan sevkler belli oldu. Antalyaspor’dan Sagiv Jehezkel, Başakşehir forması giyen Eden Karzev ve kulüpleri ‘ideolojik propaganda’ nedeniyle kurula sevk edildi.

‘Ayrımcılık ve idielojik propaganda’ başlıklı Futbol Disiplin Talimatı’nın 42. maddesi şöyle: Irk, dil, din, etnik köken ayrımcılığı veya herhangi bir şekilde ayrımcılık yaparak insanlık onurunu zedeleyen futbolculara 4 ila 8 müsabakadan men cezası verilir. Mensupları ve taraftarları fiili gerçekleştiren Süper Lig kulüplerine 195.000.-TL’den 600.000.-TL’ye kadar para cezası verilir.

Galatasaray'ın ev notu: 10Galatasaray’ın ev notu: 10

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.