Gazze’ye 12 gün sonra ilk insani yardım geliyor
Gazze'nin en büyük hastanesi Şifa'nın yöneticisi Selmiya kasımda İsrailli askerler tarafından gözaltına alınmıştı. Pazartesi günü serbest bırakılan Selmiya yargılanmadan tutulduğu süre boyunca işkence gördüğünü söyledi.
İsrail Gazze Şeridi’nin en büyük hastanesini yöneten Dr. Muhammed Ebu Selmiya’yı yedi ayı aşkın süre hapiste tuttuktan sonra pazartesi günü serbest bıraktı. Selmiya kasım ayının sonlarına doğru İsrail’in hastaneyi kuşatması sırasında hastaları tahliye etmeye çalışırken gözaltına alınmıştı. Ordu Selmiya’nın gözaltına alınmasını “Hamas’ın hastanedeki varlığını sorgulamakla” gerekçelendirmişti. Ancak Selmiya yedi ay boyunca yargılanmadan hapiste tutuldu ve insan hakları grupları onun usulsüz şekilde alıkonmasının Filistinli mahkumlara kötü muamelenin örneği olduğunu söylüyor. Selmiya da özgürlüğüne kavuştuktan sonra basına verdiği demeçte tutukluluğu boyunca defalarca işkence gördüğünü söyleyerek hak gruplarını doğruladı.
Gazze işgalinin parlama noktalarından biri Şifa Hastanesi’nin hem kasım hem de mart ayında İsrailli askerler tarafından kuşatılmasıydı. Selmiya ilk kuşatmada Dünya Sağlık Örgütü yetkilileriyle birlikte hastanenin tahliyesi için çalışırken gözaltına alınmıştı. İsrail her iki kuşatmada da tesisin altında Hamas’a ait komuta merkezi olduğunu ve grubun bazı rehineleri burada tuttuğunu iddia etmişti. Hem Hamas hem de hastane çalışanları iddiaları reddetmişti. Öyle ya da böyle İsrail kuşatmasını haklı çıkaracak kesin kanıtlar sunamamıştı. Üstelik hastaneden çıktığında geriye büyük bir harabe ve yüzlerce ölü bırakmıştı.
Han Yunus’taki Nasır Hastanesi’nde konuşan Selmiya “Serçe parmağım kırıldı. Defalarca vurulduğu için başımda kanama oldu. İsrail hapislerinde işkencenin olmadığı neredeyse bir gün yok. Oradaki doktorlar da hemşireler de mahkumları dövüyor. Bu davranışları uluslararası hukukun ihlalidir” dedi. Bazı mahkumların kilo kaybettiğini söyleyen Selmiya “Şeker hastası olanların ilaçları verilmediği için bazı mahkumların ayakları kesildi” dedi.
Hapishanelerde mahkumlara kötü muamele yapıldığı iddialarına İsrail Cezaevi Servisi’nin cevabı “iddialardan haberdar olmadıkları,” “mahkumların yasalara uygun şekilde tutulduğu” ve “mahkumların temel haklarının profesyonel gardiyanlar tarafından eksiksiz bir şekilde yerine getirildiği” şeklinde oldu. Kurumdan bir sözcü CNN International’a “Mahkumlar şikayet hakkına sahip ve bu şikayetleri resmi makamlar tarafından incelenecektir” dedi.
İsrail Selmiya’nın yanı sıra 50 Filistinli mahkumu daha serbest bıraktı. Serbest bırakılan diğer Filistinli mahkumlar da hapishanede şiddet gördüklerini, hastalıkların alıp başını gittiğini ve açlıkla karşı karşıya kaldıklarını anlattı. Serbest bırakılanlardan Faraj Atiye El Saman CNN International’a “Sabah akşam dayak dayak yiyorduk, hücre hapsi bir tarafa mahkumlar arasında hastalıklar yayılmaya başlamıştı. Bize akrabalarımızın cesetlerinin, ailelerimizin ve çocuklarımızın fotoğraflarını gösteriyorlardı. ‘Çocuklarınıza bakın, öldürdük onları’ diyorlardı. Eşlerimizin, kız kardeşlerimizin fotoğraflarını gösterip şunu bunu yaptıklarını söylüyorlardı” dedi.
Kurum her şeyin uluslararası hukuka uygun ilerlediğini iddia etse de serbest bırakılan tutukluların neden ve nasıl tutuklandıkları belirsizliğini koruyor. Serbest bırakılanlardan bazıları Gazze’deki kontrol noktalarında sorgulanıp sonra gözaltına alındıklarını söylüyor.
50 mahkumun birden serbest bırakılması karara tepkili İsrailliler tarafından “hükümetin kötü yönetimi” şeklinde yorumlandı. Bunun üzerine Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada mahkumların serbest bırakılmasında bir rolleri olmadığı belirtilerek bunun “kritik bir hata ve ahlaki başarısızlık” olduğu söylendi. Netanyahu’nun “aynı hatanın tekrarlanmaması için” soruşturma başlatılması talimatını verdiği belirtildi. İsrail Ceza Servisi ise kararın ordu ile ŞinBet tarafından alındığını söyledi.
İsrail’in iç istihbarat teşkilatı ŞinBet ise “daha az tehlike” yaratan mahkumların serbest bırakılmasında amacın hapishanede yer açmak olduğunu söylüyor. Teşkilat Batı Şeria ve Gazze’deki “teröristleri tutuklama ihtiyacı göz önünde bulundurularak” gözaltı merkezlerinde alan açılması gerektiği konusunda yaklaşık bir yıldır uyarı yaptığını söyleyerek “Hapishane sorununa acil çözüm bulunmazsa tutuklular serbest bırakılmaya devam edecek” dedi.
Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben Gvir ise Selmiya ve diğer mahkumların serbest bırakılmasının “güvenlik ihmali” olduğunu söyleyenlerden. Geçen ay savaş kabinesinden ayrılan eski Savunma Bakanı Benny Gantz da “Kararı kim verdiyse muhakeme yeteneğinden yoksun biridir ve derhal kovulmalıdır” dedi.