Haniye: İsrail soykırıma rağmen Gazze’de hedeflerine ulaşamadı
İsrail 14 gün boyunca işgal altında tuttuğu Şifa Hastanesi'nden dün çıktı. Bir zamanlar on binlerce kişiye sığınak olan hastaneden geriye bir harabe kaldı. Hastanede an azından 300 cesedin bulunduğu belirtiliyor.
İsrail ordusu 14 gün boyunca kuşatma altına aldığı Şifa Hastanesi’nden dün çekildi. Bu hastane savaşın başında henüz İsrail’in eli değmemişken 60 bin kişiye sığınak olmuştu. Gazze’nin en büyük hastanesiydi. Ama artık hastaneden geriye bir harabe kaldı.
Yetkililer dün hastaneden çekildiklerini doğruladı ve ordunun Hamas savaşçılarını öldürdüğünü, hastanedeki silah ve istihbarat belgelerine elkoyduğunu söyledi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant “Şifa’daki terörist üssü ortadan kaldırıldı” dedi ve İsrail ordusunu “kararlı ve profesyonel davranmakla” övdü. İsrail ordusu savaşın başından bu yana hastaneleri, Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı okulları ve ambulansları hedef alarak insan hakları hukukuna ters davranıyor. Bu eylemlerini haklı çıkarmak için de “Hamas’ın Filistinlileri kalkan olarak kullanmakla” suçluyor.
Gazze’de yaşananlara tepki gösterirken İsrail’e silah satışlarına alttan alta devam eden müttefiki ABD de İsrail’in “Hamas Şifa Hastanesi’ni rehineleri saklamak ve silah depolamak için kullanıyor” savunmasına arka çıktı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan 18 Mart’taki açıklamasında İsrail’in geçen yılki ilk baskınından sonra “Hamas’ın Şifa’ya yeniden döndüğünü” söylemişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise dünkü basın brifinginde Washington’un “İsrail’in Gazze’deki hastanelere operasyon düzenlemesini istemediğini” belirtmekle birlikte “Hamas sivillerin arkasına saklanarak sivil altyapıya sızmayı bıraksa harika olurdu” deyip sözü yine Hamas’a getirdi.
İsrail’in 14 gün boyunca işgal altında tuttuğu Şifa Hastanesi’nden geriye kalanlar ise savaşın siviller için nasıl bir cehennem olduğunun canlı göstergesi. Gazze Sivil Savunma birimine göre sağlık ekipleri Şifa’nın bulunduğu araziye dağılmış yüzlerce cesedi toplamaya çalışıyor. Birime göre şimdiye kadar en az 300 cesede ulaşıldı. İsrail askerleri cesetleri yerleşkenin içine ve çevresine gömdüğü için kesin sayıyı belirlemenin zor olduğu belirtiliyor.
Filistin’in resmi haber ajansı Wafa’da muhabirlik yapan Kadir El Zaanun Şifa’daki tabloyu “korku filmi” olarak niteliyor. Filistinliler kaybettikleri aile üyelerini aramak için yıkık binaya girmeye başladı. El Zaanun hastane çevresindeki yapılarda çürümüş cesetler bulunduğunu söyledi. Binada hayatta kalmayı başaranların ise yetersiz beslendiği belirtiliyor.
İsrail askerleri bir de hastaneye giden yolların üstünden buldozerle geçti. Birimin direktörü Raid el Dahşan CNN International’a verdiği demeçte şehirdeki hasarlı yollar nedeniyle ambulansların hastaneye ulaşmasının neredeyse imkansız olduğunu söylüyor. El Dahşan, “Şifa Hastanesi tamamen yanmış durumda. Ama biz kurtarabileceklerimizi kurtarabilmek için insanlarımıza yakın olmak istiyoruz. Çıkan yangınları söndürmek, kanayan yaraları sarmak ve çürüyen cesetleri usulünce gömmek istiyoruz” dedi.
İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari iki hafta süren operasyon sırasında 900 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Gözaltına alınanlardan 500’den fazlasının Hamas ya da İslami Cihad üyesi olduğunun tespit edildiğini iddia eden Hagari aralarından bazılarının “komutan ve diğer önemli kişiler” olduğunu öne sürdü.
Gazze Sağlık Bakanlığı İsrail ordusunun savaşın başından bu yana düzenlediği ikinci operasyon olan 18 Mart’taki baskında hastanede yaklaşık üç bin kişi olduğunu söyledi. İlk baskın kasım ayında yapılmış, ordu ocak ayında yaptığı açıklamada Hamas’ın Gazze’nin kuzeyindeki komuta merkezini tamamen ortadan kaldırdığını söylemişti. İsrail’in yeni iddiasına göreyse Hamas sonrasında bölgeye döndü.
Öyle ya da böyle yardım kuruluşları hastanelerin savaş alanı haline getirilmemesi gerektiğini savunuyor. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus bu uyarıyı yapanların başında geliyor. Ghebreyesus 18 Mart’taki baskından bu yana hastanedeki 21 hastanın öldüğünü, onlarcasının ise binanın içinde mahsur kaldığını söyledi.
DSÖ ve diğer yardım grupları Gazze’nin kuzeyindeki kıtlığın daha kötü bir hale gelmeye başladığını söylüyor. BM destekli bir rapora göre mart ayı sonunda Filistin nüfusunun yüzde 70’i açlıkla mücadele verir hale geldi.