Kırmızı bültenli İsrailli organ kaçakçısı Türkiye’de yaşıyor: Depremde sahra hastanesi kurmuş
İsrail'de hapiste tutulan Filistinli mahkumların işkenceyle ölüm istatistikleri 7 Ekim'den bu yana rekor seviyeye ulaştı. Mahkumların kötü koşullar ve İsrail'in kırım politikasıyla aç bırakıldığı, birçoğunun korkunç kilo kaybı yaşadığı bildirildi.
Filistin Esirler Cemiyeti ve Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti “26 Haziran İşkence Mağdurlarıyla Uluslararası Dayanışma Günü” dolayısıyla ortak bir rapor yayımladı. Rapora göre 7 Ekim 2023’te İsrail’in Gazze’de başlattığı savaştan bu yana İsrail hapishaneleri ve kamplarında tutulan en az 18 Filistinli hayatını kaybetti. Ölenlerden bazılarının kimliği açıklanmadı.
Raporda İsrail’in işgalci yapısının işkenceyi temel bir yöntem olarak benimsediği ve bu yöntemi pekiştirmek için çeşitli araç ve teknikler geliştirdiği vurgulandı. Uluslararası sistemin tutuklulara tanıdığı hakların İsrail tarafından “işkence aracı” olarak kullanıldığı belirtildi. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana işgal altındaki Batı Şeria’da yaklaşık 9 bin 400 Filistinliyi gözaltına aldığı ve Gazze’de de binlerce Filistinliyi alıkoyduğu bildirildi. Bu süreçte Filistinlilere uygulanan işkencenin benzeri görülmemiş şekilde arttığı ifade edildi.
Serbest bırakılan Filistinli tutukluların anlattıklarına göre gözaltı ve alıkoyma sürecinin ilk anından itibaren fiziksel ve psikolojik şiddet başlıyor. Filistinliler kamplarda, gözaltı ve sorgu merkezlerinde insan onuruna aykırı koşullarda tutuluyor, aşağılanıyorlar, aileleri dahil hakarete uğruyorlar, uzun saatler boyunca sorgulanıyor ve uyumalarına izin verilmiyor.
Ayrıca tecavüz ve cinsel saldırı, şiddetli dayak ve işkenceye maruz kalıyorlar, bazıları bu işkenceler sonucu hayatını kaybediyor, çoğunun kemiklerinde bile ciddi kırıklar oluşuyor ve tedavi edilmeden bekletiliyorlar.
İsrail merkezli Haaretz gazetesinin kimliğinin gizli kalmasını isteyen güvenlik kaynaklarına dayanarak yayımladığı haberde “İsrail Cezaevi İdaresi, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların başladığı 7 Ekim 2023’ten bu yana Filistinli tutuklulara verilen yiyecek miktarına dair bilgileri sakladığı” bildirildi.
İsrail Sivil Haklar Derneği tarafından sunulan ve Yüksek Mahkeme’de görüşülmeyi bekleyen dilekçe sonrası, İsrail Cezaevi İdaresi’nin yakın zamanlardaki bazı kapalı oturumlarda ciddi şekilde eleştirildiği belirtildi.
İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir’in dilekçeye yanıt olarak gönderdiği mektupta, bu uygulamanın “caydırıcı bir tedbir” olduğunu savunduğu, ancak İsrail Başsavcısı Baharav Miara ve Başsavcılık Ofisi Yüksek Mahkemeler Dairesi’nin Ben Gvir’in mektubunu resmi cevaplar listesine eklemeyi reddettiği aktarıldı.
Haberde “Dilekçe Hamas ile bağlantısı olmayan, aşırı derecede zayıflayan birçok tutuklu ve mahkumun ifadelerinin ardından sunuldu” ifadesine yer verildi.
İsrail’deki güvenlik kaynaklarının, cezaevlerinde tutulanlara uluslararası hukuka uygun asgari miktardan daha az yiyecek sağlanmasının ve bu konudaki bilgilerin gizlenmesinin İsrail Cezaevi İdaresi yetkilileri için “güvenlik sonuçları” doğurabileceği uyarısında bulunduğu kaydedildi.
İsrail Cezaevi İdaresi’nin dilekçenin sunulmasının ardından hapishanelerdeki yiyecek miktarlarını artırdığını iddia ettiği belirtilen haberde idarenin “açık ve doğru verileri açıklamadığı ve tutuklulara verilen yiyecek miktarlarına ilişkin bilgileri gizlediği” yönündeki endişelerin arttığı ifade edildi.
İsrail Adalet Bakanlığı ve savunma teşkilatı “Cezaevi İdaresinin uyguladığı açlık politikasının uluslararası alanda İsrail’e ve Hamas ile sürdürülen müzakerelere zarar verebileceği” endişesini dile getirdi.
Aşırı sağcı Bakan Itamar Ben Gvir son zamanlarda defalarca Filistinli tutuklulara sağlanan yiyecek miktarının azaltılmasında kendisinin rol oynadığını övünerek açıkladı.
İsrailli bir güvenlik kaynağı 7 Ekim 2023’ten bu yana cezaevlerinde kasten yiyecek kısıtlaması yapıldığını ve bu uygulamanın İsrail Cezaevi İdaresi tarafından sağlanan verilerle ilgili soruları gündeme getirdiğini belirtti. Kaynak “Bu sadece yasal bir soruna yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda ciddi güvenlik sorunlarına da neden oluyor” dedi.
Son zamanlarda gözaltına alınmalarının ardından ciddi kilo kaybı yaşayan Filistinli tutukluların fotoğrafları ortaya çıktı.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığı 7 Ekim 2023’ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşandığı gözlemleniyor. İşgal altındaki bölgede bu dönemde gözaltına alınan Filistinlilerin sayısının 9 bin 400’e ulaştığı, İsrail askerleri ve yerleşimcilerin saldırılarında ise 553 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
İsrail Cezaevi İdaresi verilerine göre Haziran ayının başlarından bu yana İsrail hapishanelerinde 9 bin 112 Filistinli bulunuyor.
Gazze’de savaş, Hamas öncülüğündeki Filistinli örgütlerin 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği ve çoğu sivil binden fazla kişinin ölümü, 5 bin 132 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırının ardından patlak verdi. Militanlar ayrıca yaklaşık 250 rehine ele geçirdi; İsrail’in tahminlerine göre bunlardan 128’i Gazze’de kaldı, 36’sı öldü.
Gazze’de Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in askeri misillemesi çoğu sivil ve birçoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 37 bin kişinin ölümüne neden olurken, İsrail kuşatması korkunç gıda kıtlığı ve kıtlık tehdidini de beraberinde getirdi. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te dört günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan ‘insani ara’da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.
Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten beri yaşanan çatışmalarda en az 300 Hizbullah mensubu ve 50’den fazla Lübnanlı sivil, 40’ı aşkın Filistinli örgüt mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker öldü.