İsrail askerleri Gazze’de hastaneyi kışlaya çevirdi

İsrail'in Gazze işgali devam ediyor. Ölü sayısının 20 bine ulaştığı Gazze'de İsrail askerleri baskın düzenledikleri bir hastaneyi kışlaya çevirdi. İsrail'in bu zamana kadar Gazze saldırılarında 53 bin ton bomba kullandığı ortaya çıktı.

Dünya 19 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik sivilleri hedef alan saldırıları devam ediyor. / Fotoğraf: AA

İsrail ve Filistinli örgütler arasındaki savaşta üçüncü aya yaklaşılırken durum daha da içinden çıkılamaz hale geliyor. İsrail yaklaşık 2,5 aydır saldırdığı abluka altındaki Gazze Şeridi’nde 53 bin ton bomba kullandı, 52 bin 500 konutu yerle bir etti. Ölü sayısı her geçen gün daha da artıyor. 7 Ekim’den bu yana İsrail’in saldırısı altında olan Gazze’de hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 20 bine yaklaştı. Enkazların altında binlerce cansız beden daha olduğu belirtiliyor. İsrail ölü sayısının arttığı savaşta Han Yunus, Refah ve Cibaliye’de saldırılarına hız verdi. İsrail, Hamas’ın elindeki 129 esir serbest bırakılana kadar saldırılarına devam edeceği mesajı verirken Hamas da elindeki üç İsrailli yaşlı esirin videosunu yayınladı. Öte yandan İsrail askerleri Hamas’ın hastaneler altındaki tünelleri kullandığı iddiasıyla El-Avde Hastanesi’ni askeri kışlaya çevirdi.

Refah, Han Yunus ve Cibaliye’de saldırılar sürüyor

Filistin Yönetimi’nin resmi haber ajansı WAFA’nın haberine göre İsrail’in son saldırıları Refah’a yoğunlaşırken öldürülenler arasında kadın ve çocuklar da var. Buna göre saldırılarda Zarab ailesinden 14, Attiya ailesinden sekiz ve Abdulal ailesinden üç kişi öldürüldü. Ölenler arasında gazeteci Adil Zarab da bulunuyor. Bu haberle birlikte 7 Ekim’den beri İsrail saldırılarında öldürülen Filistinli gazeteci sayısı 94’e yükseldi.

Yerel yetkililere göre İsrail’in son saldırıları Gazze’de yüz binlerce Filistinli mültecinin toplandığı güney Refah bölgesini hedef aldı. Bu saldırılarda en az 20 kişi öldü, onlarca kişi de yaralandı. Gazze’deki sağlık bakanlığı sözcüsü Eşref El-Kudra İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’e bir başka saldırıda Kuzey Cibaliye’de 13 kişinin öldüğünü ve yaklaşık 75 kişinin yaralandığını söyledi. Kudra “Kuzey Gazze’deki İsrail işgal güçleri tarafından işlenen katliamlar karşısında uluslararası toplumun gömüldüğü sessizlik bizi şaşırtıyor” diyor.

1,4 kilometre karelik alanıyla Gazze’deki sekiz mülteci kampının en büyüğü olan Cibaliye çoğu BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı tarafından sağlanan gıda, ilaç ve diğer yardımlarla hayata tutunan yaklaşık 116 bin kayıtlı mülteciye ev sahipliği yapıyor. İsrail’in Gazze’nin kuzeyine yönelik ağır saldırılarından sonra birçok Filistinli ise bu mülteci kampına akın etmiş durumda.

Gazze’deki sağlık bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 7 Ekim’den bu yana 19 bin 667 Filistinlinin öldürüldü; 52 bin 286 Filistinli de yaralandı.

Hamas üç İsrailli esirin videosunu yayınladı

Ellerinde taşıdıkları beyaz bayraklara rağmen Tel Aviv güçleri tarafından öldürülen üç İsrailli esirin yankıları sürüyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu esir ailelerinin baskısı ile karşı karşıya. Netanyahu, her ne kadar Hamas’ın elindeki 129 esirin serbest bırakıldığı ana kadar saldırıları sürdürecekleri mesajı verse de bir yandan da Mossad Başkanını yeni bir ateşkes için müzakere masasına gönderdi. Mossad, CIA ve arabulucu Katar’ın yeni bir ateşkes-esir takası anlaşması için masaya oturmasını takiben Hamas dün gece de üç yaşlı erkek rehinenin videosunu yayınladı. İsrail basınınca “propaganda videosu” olarak nitelenen videoda, 79 yaşındaki Haim Peri, 80 yaşındaki Yoram Metzger ve 84 yaşındaki Amiram Cooper konuşurken görüntülendi. 7 Ekim’deki Aksa Operasyonu sırasında rehin alınan üç erkek rehine, Hamas tarafından servis edilen videoda, sağlık sorunlarını yaşadıklarını ifade ederek serbest kalmak istediklerini dile getirdi.

Sakalları uzamış, yorgun ve bakımsız görünen rehineler, zorlu koşullar altında yaşadıkları zorlukları anlattı. Hamas’ın Nir Oz isimli kibbutzda rehin aldığı Peri’nin oğlu, yaşlı adamın 7 Ekim günü evlerindeki koltuğun arkasında saklanan eşinin kurtulması için teslim olduğunu söyledi. Metzger’in gelini ise kayınpederinin hayatta olduğunu öğrendiği için büyük mutluluk duyduğunu ancak yaşlı adamların kilo verdiğini ve çok güçsüz göründüğünü söyledi. Hamas geçtiğimiz günlerde ellerinde beyaz bayrak sallayan üç İsrailli esirin öldürülmesi ardından da rehinelerin olduğu bir video yayınlamıştı. Videoda, “Seçim sizin, ya canlı ya da tabutta” mesajı verilirken, önce yaşamak istediklerini dile getiren rehinelerin konuştuğu sonrasında da aynı rehinelerin cesetleri gösterilmişti.

IDF: Hamas’ın kara paralarını aklayan yetkilisi öldürüldü

İsrail güvenlik Güçleri (IDF) ve İ. istihbarat servisi Şin Bet, Hamas’ın askeri kanadına on milyonlarca dolar aktaran Gazzeli bir kişinin hava saldırısında öldürüldüğünü duyurdu. İki kurum tarafından yapılan ortak açıklamada Subhi Farwanah ve kardeşinin öldürüldüğünü, bu kişilerin de birkaç yıldır bir döviz bürosunu kullanarak Hamas’a ve askeri kanadına para aktarmak için çalıştığını açıkladı. IDF’ye göre Farwanah, Gazze’nin güneyindeki Refah’ta düzenlenen bir hava saldırısında öldürüldü. IDF ve Şin Bet, “Farwanah, Hamas’ın askeri kanadına savaş için gereken miktarda para aktarabilen az sayıdaki ve önde gelen para değiştiricilerden biriydi” açıklamasında bulundu. Açıklamada Farwanah’ın son birkaç yılda ve devam eden savaş sırasında Hamas’a on milyonlarca dolar aktardığı ve “bu paraların [Hamas’ın askeri kanadının] savaşmaya devam edebilmesi için gerekli olduğu” belirtildi.

İsrail Gazze saldırılarında 53 bin ton kullandı

Gazze’deki yönetime bağlı medya ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılarda Gazze’de yaşanan yıkım anlatıldı. Gazze Şeridi’ndeki Filistin halkına yönelik kapsamlı bir soykırım gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, İsrail ve ABD güçlerinin Gazze Şeridi’nin her metrekaresini bombaladığı ifade edildi. Gazze’deki yönetim tarafından açıklanan verilere göre, İsrail saldırılarında, 53 bin ton bomba kullanıldı, bombardımanlarda da Gazze Şeridi’nin genelinde 52 bin 500 konut tamamen yıkıldı.

İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde “kısmen” hasar gören binaların sayısı ise 306 bin 500 olarak açıklandı.

  • 126 kamu binası kısmen yıkıldı
  • 112 caminin tümü yıkılırken, 200 cami ise kısmen
  • Saldırılarda 3 kilise önemli ölçüde hasar gördü,
  • 90 okul ve üniversitenin tamamen hizmet dışı kaldı
  • 282 okul ve üniversite de kısmen hasar gördü

22 hastane hizmet dışı

İsrail saldırılarında 22 hastane ile 53 sağlık merkezinin tamamen hizmet dışı kaldığı aktartılan açıklamada, 138 sağlık kuruluşunun hedef alındığı kaydedildi. Açıklamada, 102 ambulansın İsrail bombardımanları sonucu kullanılamaz hale geldiği ifade edildi.

İsrail El-Avde Hastanesi’ni askeri kışlaya çevirdi

İsrail güçlerinin, Gazze’nin kuzeyindeki El-Avde Hastanesi’ni askeri kışlaya dönüştürdüğü, 80’i sağlık personeli yaklaşık 240 kişiyi alıkoyduğu bildirildi. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yayımladığı yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin, El-Avde Hastanesi’ni askeri kışlaya dönüştürdüğünü belirtti. İsrail güçlerinin, kuşattıkları hastanedeki 80 sağlık personeli, 40 hasta ve yerinden edilen 120 kişiyle beraber yaklaşık 240 kişiyi su, yemek ve ilaç olmadan hastane içinde ablukaya aldığını belirten Kudra, hastanede bölümler arası hareket etmenin de engellendiği bilgisini verdi. Kudra, ayrıca Avde Hastanesi Müdürü Ahmed el-Muhenna başta olmak üzere 6 hastane çalışanı ile bir hasta ve refakatçisinin de İsrail’in elinde olduğunu ifade etti. Sözcü Kudra, dün kuzeydeki El-Avde Hastanesi’ne İsrail güçlerince baskın düzenlendiğini açıklamıştı.

Askerlerin Hastane Müdürü Muhenna başta olmak üzere sağlık personelini alıkoyduğunu, kıyafetlerini çıkarmaya zorladığını ve insani olmayan koşullarda 4 saat boyunca sorguya çektikten sonra serbest bıraktığını kaydeden Kudra, Muhenna’nın serbest bırakılmayıp bilinmeyen bir yere götürüldüğünü aktarmıştı. İsrail saldırılarında 300 sağlık personeli, 32 sivil savunma görevlisi ile 96 gazetecinin öldüğü belirtilen açıklamada, 40 sağlık personeli ve 8 gazetecinin de İsrail güçlerince alıkonulduğu aktarıldı.

İsrail’in Gazze’yi işgalinde 7 Ekim’den bu yana yaşananlar

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim’de kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail, 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında en az 8 bini çocuk, 6 bin 200’ü kadın olmak üzere, 19 bin 667 Filistinli öldü. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 129’u karadan işgal sürecinde olmak üzere 461 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım’da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 301 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail ordusu ile Lübnan’daki Hizbullah’ın sınır hattındaki çatışmalarında ise 24 Lübnanlı sivil, 109 Hizbullah mensubu ve 5 İsrailli sivil ile 6 İsrail askeri öldü.

Gazze’de silah zoruyla abluka altında yerinden edilen 1,9 milyon Filistinli, barınma, gıda, temiz su, ilaç ve sağlık hizmetlerinden yoksun şekilde yaşam mücadelesi veriyor.

Mısır'da yeniden cumhurbaşkanı seçilen Sisi: Gazze'deki savaş güvenliğimiz için tehditMısır’da yeniden cumhurbaşkanı seçilen Sisi: Gazze’deki savaş güvenliğimiz için tehdit

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.