Kuveyt’ten yedi yıl sonra bir ilk: Emir Türkiye’ye geldi, altı anlaşma imzalandı
İbrani basını Antalya'ya acil iniş yapmak zorunda kalan İsrail uçağının yakıt ikmalinde yetkililerle sorun yaşandığını iddia etti. Türk yetkili ise pilotun prosedürün tamamlanmasını beklemeyerek havalandığını söyledi.
İsrail basını Varşova’dan Tel Aviv’e giden El Al uçağının tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan bir yolcuyu tahliye etmek için dün Antalya’ya acil iniş yaptığını, ancak yakıt ikmali yapmasına izin verilmediğini iddia etti. İsrail gazetelerine göre uçak pistte birkaç saat bekledikten sonra yakıt ikmali için Rodos’a gitmek üzere havalandı. Yine iddiaya göre yolcuların uçaktan ayrılmasına da izin verilmedi. Türkiye uçağın yakıt ikmalinde sorunla karşılaşıldığı haberini yalanladı.
Maariv gazetesi İsrail’in resmi havayolu şirketi El Al’ın olayla ilgili açıklamasını “Varşova’dan Tel Aviv’e giden LY5102 sefer sayılı El Al uçağı, yolculardan birinin tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyması sonucu Antalya’daki havaalanına iniş yaptı. Yolcuyu uçakta tedavi eden doktorla görüşüldükten sonra söz konusu hastanın bir an önce hastaneye ulaştırılması için acil iniş yapılmasına karar verildi.
Kamu yayın kuruluşu KAN ise uçağın başta Antalya Havaalanı’nda yakıt ikmali için izin aldığını ama sonra siyasi partilerin yakıt ikmali için izin alınması gerektiğini gerekçe göstererek önceki izni iptal ettiğini iddia etti. İsrail ordusu tarafından işletilen Army Radio havaalanı çalışanlarının El Al uçağına yakıt ikmali yapmayı reddettiğini öne sürdü.
Amerikan gazetesi Barron’s Türk diplomatik kaynakların hasta yolcunun tahliyesi için uçağın acil inişine izin verdiğini teyit ettiğini yazdı. Gazeteye göre diplomatik kaynak “İnsani gerekçelerle uçağa yakıt sağlanacaktı ancak prosedür tamamlanmak üzereyken kaptan kendi isteğiyle ayrılma kararı aldı” dedi.
İsrail ile Türkiye arasındaki doğrudan uçuşlar 7 Ekim’de başlayan Gazze savaşından kısa süre sonra iptal edilmişti. Başta her iki tarafa da itidal çağrısı yapan Ankara, İsrail’in hava bombardımanlarında binlerce Filistinli sivilin öldürülmesi üzerine İsrail’e tepkisini sertleştirmişti.
Bu süreçte Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İsrail’i terör devleti ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu Hitler olarak niteledi. İki ülke arasındaki ticari ilişkiler mayıs ayında resmen kesildi. İsrail uçaklarına yakıt satışı da bu çerçevede yasaklandı.