İsrail kara harekatını tekrar erteledi: ABD silahlarını bekliyor

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, Tel Aviv'in Washington ile vardığı mutabakat kapsamında kara harekatını ertelediğini yazdı. Habere göre karar ABD'nin Ortadoğu'daki üslerini korumak amacıyla yapacağı sevkiyat gerekçesiyle alındı.

Dünya 26 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
İsrail, Sderot'a çok sayıda asker, zırhlı araç ve tank sevkiyatı yaptı. Fotoğraf: AA

İsrail’in Gazze şeridine havadan ve karadan saldırıları, Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği ve Aksa Tufanı adını verdiği saldırılardan bu yana yirminci günü doldurmak üzere. Savaş başladığından beri İsrail’in özellikle Gazze’ye yönelik ağır hava saldırıları devam etse de asıl beklenen, Tel Aviv’in sürekli üzerinde durduğu kara harekatıydı. İsrail hava saldırılarının sürdüğü Gazze’nin kuzeyine yönelik sürekli tahliye uyarısın yapıyor, sivillerin geniş ölçekli kara harekatı öncesinde Gazze’nin güneyine geçmesi gerektiğini belirtiyor. Net tarih verilmese de sürekli “çok yakında” denen harekat yine ertelendi.

Bu harekatın ikinci ertelenişi olurken bu sefer gerekçe olarak ABD ile yapılan anlaşma gösterildi. ABD’nin yüksek tirajlı gazetelerinden Wall Street Journal’nin (WSJ) manşetine taşıdığı ve hem ABD’li, hem de İsrailli yetkililere dayandırdığı habere göre taraflar arasında bir mutabakat yapıldı. Buna bağlı olarak da İsrail Gazze’ye yönelik başlayacağı kara harekatı yeniden ertelemeye yeşil ışık yaktı. Mutabakat, İsrail’e desteği nedeniyle Ortadoğu’daki askeri üslerine çok sayıda saldırıyla karşılaşan Washington’un bölgeye yapacağı silah ve asker sevkiyatın beklenmesini içeriyor.

ABD’li yetkililerin İsrail’i ikna ettiği belirtilen haberde Tel-Aviv’in hafta sonuna kadar bekleyeceği yazıldı. Bu süre içinde de ABD’nin bölgeye öncelikli olarak hava savunma sistemleri  konuşlandıracağı belirtildi.

Haberde Gazze’ye insani yardım sağlama çabalarının yanı sıra Hamas militanlarının elindeki rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik diplomatik çabaların da planlamada dikkate alındığı belirtildi.

İsrail’in operasyonu tam olarak ne zamana ertelediği ise netlik kazanmış değil.

‘ABD bekleniyor’

İsrail Ordu Radyosu’nda kara harekatı için ABD askerlerinin beklendiğine dair haber yayınlanmıştı. Haberde “ABD, İran’ın bölgedeki güçlerine yönelik saldırılarının artması endişesiyle kara manevrasına hazırlık olarak Ortadoğu’ya takviye Amerikan kuvvetleri göndermeyi planladığını İsrail’e bildirdi” denmişti.

Bir haftada 13 üs saldırısı

Pentagon Sözcüsü General Patrick Ryder

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) 17 Ekim’den bu yana ABD ve koalisyon güçlerine Irak’ta 10, Suriye’de de 3 olmak üzere toplam 13 ayrı saldırı yapıldığını açıklamıştı. Pentagon Sözcüsü General Patrick Ryder son günlük basın toplantısında Ortadoğu’daki gelişmelere dair kritik açıklamalarda bulunmuştu. Ryder 17-24 Ekim’de ABD ve koalisyon güçlerine insansız hava aracı (İHA) ve roketlerle Irak’ta en az 10, Suriye’de de 3 ayrı saldırı gerçekleştirildiği bilgisini paylaşmıştı.

Saldırıları düzenleyen grupların İran rejimi ve İslam Devrim Muhafızları Birliği (IRGC) tarafından desteklendiklerini bildiklerini söyleyen Ryder “Yakın gelecekte İran’ın vekil güçlerinden ve nihayetinde İran’dan gelen ABD güçlerine ve bölge genelindeki personeline karşı daha ciddi bir tırmanma ihtimali görüyoruz” demişti.

Pentagon sözcüsü ABD’nin bölgedeki çıkarlarını ve personelini savunmak için meşru müdafaa hakkını kullanarak saldırılara cevap vermeye hazır olduğunu söyledi. 19 Ekim’de Yemen’deki Husiler’inİsrail yönüne attığı üç füzeyle ilgili bir soruya da Ryder, füzelerin menzilinin iki bin kilometre civarında olduğu bilgisini paylaşarak, USS Carney füzeleri düşürmemiş olsa İsrail’e ulaşabilirlerdi cevabını verdi. Pentagon 19 Ekim’de Yemen’den Kızıldeniz boyunca İsrail yönüne fırlatılan üç füzeye müdahale ettiğini açıklamıştı. Husiler tarafından fırlatıldığı belirtilen füzelerin “potansiyel tehdit olarak algılanması” nedeniyle bölgede görevli USS Carney savaş gemisi tarafından vurulduğu, füzelerin hedeflerinin kesin olarak bilinmediği belirtilmişti.

Gazze için vakit daralıyor: BM kırmızı alarmı verdi, yakıt bitti bitecekGazze için vakit daralıyor: BM kırmızı alarmı verdi, yakıt bitti bitecek

Burası Gazze: İnsanlar yaşamaktan geçti, ölünce teşhis edilebilmenin yollarını arıyorlarBurası Gazze: İnsanlar yaşamaktan geçti, ölünce teşhis edilebilmenin yollarını arıyorlar

Erdoğan'ın Hamas çıkışına İsrail ve İtalya'dan ağır tepkiErdoğan’ın Hamas çıkışına İsrail ve İtalya’dan ağır tepki

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.